FOTO VIDEO Topul filmelor care au provocat groază şi dezgust

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Misiunea oricărui film este de a ilustra într-un mod cât mai fidel povestea abordată. În cazul filmelor horror sau a celor care prezintă fapte de viaţă, detaliile sunt cele care fac din pelicule adevărate opere de artă.

Uneori, însă, scenele mult prea explicite din filme atrag criticile cineaştilor sau chiar ale publicului care condamnă violenţa, sexul sau sadismul înfăţişate în exces. Site-ul listal.com a întocmit un top cu filmele ale căror scene au produs dezgust, înfiorare sau chiar repulsie.

„Salo“ sau cele 120 de zile ale Sodomei (1975)

Salo este o poveste despre imoralitatea crudă şi sadică, perversiuni sexuale şi sadismul perioadei fasciste din Italia. Filmul este o adaptare după romanul cu acelaşi nume al lui Marquis De Sade, care a fost ars şi interzis timp de sute de ani. În ciuda scenelor explicite de violenţă, Salo arată ororile fascismului şi decandenţa burgheziei. De altfel, Pier Paolo Pasolini, regizorul filmului, a fost ucis chiar înainte de lansarea filmului şi nu a asistat la controversele legate de el.

Filmul se axează pe povestea a patru foşti fascişti corupţi, care, după căderea lui Benito Mussolini din iulie 1943, răpesc 18 adolescenţi pe care îi supun, timp de patru luni, torturii sexuale şi mintale şi violenţei extreme. Filmul explorează teme precum corupţia politică, abuzul de putere, sadismul, perversiunea şi fascismul.

Asociaţia Criticilor din Chicago l-a clasat pe locul 63 în topul celor mai înfricoşătoare filme din toate vremurile, chiar dacă a fost interzis în ţări precum Singapore, Iran sau Vietnam pentru impactul scenelor de violenţă.

Antichrist (2009)

Antichrist este un film regizat de Lars von Trier, în rolurile principale fiind Willem Dafoe şi Charlotte Gainsbourg. Povestea se bazează pe trăirile unui cuplu care, după moartea copilului acestora, se retrag la o cabană, acolo unde bărbatul are viziuni ciudate şi femeia manifestă un comportament sexual violent.

După ce a fost lansat în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, în 2009, unde Charlotte Gainsbourg a câştigat premiul pentru Cea Mai Bună Actriţă, pelicula a primit foarte multe critici mai ales pentru scena de sex dintre cei doi protagonişti.

Enter the Void (2009)

Enter the Void este un film de fantezie scris şi regizat de Gaspar Noé, în rolurile principale fiind Nathaniel Brown, Paz de la Huerta şi Cyril Roy. Acţiunea are loc în decorul iluminat de neoane al oraşului Tokyo, acolo unde Oscar, un tânăr traficant de droguri din Statele Unite ale Americii, este împuşcat de către poliţişti. Acesta are parte de trăiri în afara corpului, din cauza consumului de stupefiante.

Pelicula este filmată din punctul de vedere al personajului principal, ca în final Oscar să-şi reamintească momente din trecut. Gaspar Noé a etichetat acest film ca pe o „melodramă psihedelică“. Criticii nu au ratat ocazia de a comenta, unii dintre ei catalogând filmul drept captivant şi inovator, în timp ce alţii îl vedeau pueril. Filmul a avut încasări slabe la box-office-uri.

Exorcistul (1973)

Exorcistul este un film american de groază, lansat în 1973, regizat de către William Friedkin, fiind o adaptare după romanul scris de Willam Peter Blatty, din 1971, cu acelaşi nume. Cartea are la bază povestea reală a unui caz de exorcizare în care tânăra Roland Doe este posedată de forţe malefice. Mama ei încearcă cu disperare să-şi salveze fata, ca în final să ceară ajutorul preoţilor.

image

Filmul a avut un impact serios asupra culturii populare, fiind numit cel mai înfricoşător din toate timpurile de către Entertainment Weekly şi Movies.com. A fost distins cu două premii Oscar şi patru Globuri de Aur.

The Texas Chain Saw Massacre (1974)

Filmul urmăreşte faptele personajului Leatherface, care se ţine după urmele unui grup de prieteni, în timp ce aceştia vizitau o casă veche. Deşi filmul a fost catalogat ca având un substrat real pentru a atrage publicul, scenariul este fictiv în totalitate.Cu toate acestea, personajul Leatherface a fost inspirat de crimele comise de Ed Gein.

A Clockwork Orange (Portocala Mecanică) (1971)

Filmul din 1971 a fost regizat de Stanley Kubrick, fiind o adaptare după romanul din 1962 a lui Anthony Burgess. Alex (Malcom McDowell), personajul principal, este un sociopat delincvent cu carismă căruia îi place muzica clasică şi se angajează în diverse aventuri violente şi pline de perversiune.

image

Puzzle mortal (Saw) (2004)

Povestea filmului se centrează în jurul a doi protagonişti, Adam şi Lawrence, doi bărbaţi care sunt legaţi cu lanţuri într-un subteran, fiecare primind anumite instrucţiuni, prin intermediul unor înregistrări, prin care pot să scape. Lui Adam i se spune să iasă foarte repede din baie, în timp ce lui Lawrence i se spune să îl omoare pe Adam înainte de o anumită oră, altfel familia sa va pieri. Între timp, poliţia caută locul unde cei doi sunt închişi, dar şi pe criminalul din spatele acestui joc. Extrem de şocantă este scena în care unul dintre protagonişti este forţat să îşi taie un picior pentru a se elibera de lanţuri.

Requiem pentru un vis (2000)

Filmul prezintă patru poveşti ale unor dependenţi de droguri din Coney Island, care trăiesc într-o lume a iluziilor şi a disperării. Efectele drogurilor asupra corpului protagoniştilor ilustrează perfect consecinţele dependenţei de substanţe halucinogene.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite