FOTO VIDEO Premiera săptămânii: „Rio 2“, filmul pentru copii care abordează subtil probleme ecologice

FOTO VIDEO Premiera săptămânii: „Rio 2“, filmul pentru copii care abordează subtil probleme ecologice

Filmul „Rio 2“ abordează atât problme din sânul familiei, cât şi probleme ecologice FOTO cinemagia.ro

Filmul „Rio 2“ are astăzi premiera în cinematografele din România. Continuarea peliculei din 2011 a rezervat, pe lângă comedia specifică acestui gen, şi abordarea subtilă unor probleme ecologice.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Rio 2“ este o aventură-comedie animată 3D produsă de Blue Sky Studios, companie devenită cunoscută pentru realizarea francizei „Ice Age/Epoca de gheaţă“, regia fiind semnată de Carlos Saldanha. Filmul reprezintă continuarea „Rio“, din 2011, primul film companiei Blue Sky de după „Ice age“, care a avut încasări la nivel mondial de 486 milioane de dolari. Titlul face referire la oraşul brazilian Rio de Janeiro, acolo unde acţinea primului film a avut loc şi de unde este reluată în această parte.

Continuarea din 2014 reia, practic, desfăşurătorul acţiunii din momentul în care s-a încheiat în 2011. Papagalul Blu, Jewel şi cei trei copilaşi ai lor trăiesc, domesticiţi, viaţa perfectă în oraşul magic Rio de Janeiro. Totul până când Jewel decide că este timpul ca cei trei papagali mai mici să înveţe să trăiască sălbatic, ca orice pasăre liberă, astfel că propune familiei să se aventureze cu toţii în pădurea Amazonului.

În vreme ce Blu se străduieşte să se integreze între noii vecini, începe să se teamă că i-ar putea pierde pe Jewel şi pe copii, înţelegând că aceştia ar putea prefera sălbăticia. La sosirea în Amazon, familia lui Blu dă peste tatăl pierdut al lui Jewel, Eduardo, care se ascunde cu tribul său de papapgali macaw din rasa Spix. Din moment ce Blu nu se poate integra în trib, Nigel se foloseşte de oportunitate pentru a o răpi pe Linda, fata care are grijă de Blu, pentru a găsi ascunzătoarea tribului macaw şi, implicit, mai mulţi reprezentanţi ai rasei despre care se credea că este pe cale de dispariţie, arată cinemagia.ro desfăşurarea evenimentelor.

FOTO cinemagia.ro

Pentru această parte, muzica a fost asigurată de John Powell, iar vocile personajelor de către Anne Hathaway (Jewel), Jesse Eisenberg (Blu), Jamie Foxx (Nico), Andy Garcia (Eduardo), Leslie Mann (Linda), Rodrigo Santoro (Tulio Monteiro), Jake T. Austin (Fernando), Kristin Chenoweth (Gabi), Tracy Morgan (Luiz), Rita Moreno (mătuşa Mimi), Bruno Mars (Roberto), Will.i.am (Pedro), Jemaine Clement (Nigel).

Dramele din sânul familiei şi cele ecologice abundă în această continuare luminoasă, zgomotoasă şi prea încărcată a companiei 20th Century Fox.

Justin Chand, „Variety“

Criticul Mark Adams de la „Screen Daily“ spune că „«Rio 2», ca gen de divertisment cu un farmec luminos şi răcoros 3D, atinge un punct sensibil şi va fi, fără îndoială, un succes la box office pentru amestecul său de aventuri blajine în junglă, cântece şi glume. Singurul aspect frustrant este că se simte ca fiind doar o continuare care să conteze la număr, fiind lipsită de vervă, frământări şi umor uşor stângaci care au făcut din filmul «Rio» din 2011 una dintre cele mai plăcute lovituri.“

Abordarea problemelor ecologice

Justin Lowe, jurnalist la „Hollywood Reporter“, arată că „acest vuiet prin junglă aduce un plus distribuţiei colorate de creaturi ale pădurii amazoniene dar şi lipsei frivolităţii infecţioase de care dă dovadă“, pe când Justin Chand, de la „Variety“, spune că „dramele din sânul familiei şi cele ecologice abundă în această continuare luminoasă, zgomotoasă şi prea încărcată a companiei 20th Century Fox“.

Dramele ecologice sunt amintite şi în recenzia lui Richard Corliss, de la „Time“, care atenţionează părinţii că nu ar trebui să le spună copiilor care vor viziona filmul că, de fapt, producătorii arată cum oamenii se folosesc de buldozere pentru a distruge habitatul natural al uneia dintre cele mai frumoase specii de papagali, macaw Spix, care a dispărut în 2000, potrivit Birdlife.org. Pe lângă dispariţia pădurii de care depindea supravieţuirea speciei, Corlinss aminteşte şi de „comerţul ilegal cu păsări vii“ care este portretizat în „Rio 2“. Mai mult, Richard Corliss apreciază modul în care au fost introduse noile personaje Eduardo (Andy Garcia), Mimi (Rita Moreno) şi Roberto (Bruno Mars), dar şi felul în care filmul prinde viaţă atunci când personajele încep să cânte.

FOTO cinemagia.ro

Anticipând găzduirea Cupei Mondiale din Brazilia din această vară, filmul evocă un meci de fotbal între păsări pe care Blu reuşeşte să îl strice fără să se chinuie. În mod normal un adult, Blu pare mai mult un copil care se regăseşte într-un mediu ostil, aşa cum se întâmplă cu mai toate personajele principale din filmele animate de la „Dumbo“ şi „Bambi“, până la „Toy Strory 3“ şi „Frozen“.

Filmele pentru copii nu trebuie să aibă un sens de fiecare dată, dar ceea ce «Rio 2» nu reuşeşte să facă este să arate că acest gen poate să fie mult mai simplu decât filmele normale

Drew Taylor, indiewire.com

O lipsă de simplitate

Pe lângă toate acestea, Drew Taylor, de la indiewire.com, vrea să arate că filmulului îi lipseşte o caracteristică esenţială, în ciuda paletei de culori pe care o afişează, anume simplitate prin care să se deosebească de alte filme animate. „Filmele pentru copii nu trebuie să aibă un sens de fiecare dată, dar ceea ce «Rio 2» nu reuşeşte să facă este să arate că acest gen poate să fie mult mai simplu decât filmele normale – a face naraţiunea cât mai curată posibil, ca restul poveştii să fie spusă în linii vizuale îndrezneţe. Poate că acest lucru se datora cadrului amazonian, dar în tot acel timp în care mă uitam la «Rio 2» aveam impresia că văd, de fapt, „«Up», un film superior prin simplitate“, crede Taylor.

FOTO cinemagia.ro

Tot Taylor spune că pelicula se concentrează prea mult pe poveştile personajelor secundare, ceea ce aglomerează desfăşurarea acţiunii. Acelaşi critic nu apreciază reapariţia lui Nigel, papagalul cel rău, care revine pentru a-şi lua revanşa. Crticul nu se opreşte aici şi afirmă că pelicula este şi mai problematică decât pare. La câteval uni după afişarea mesajului de emancipare în filmul „Frozen“, atitudinea personajelor masculine din „Rio 2“ faţă de partenerele lor se rezumă la fraza „Happy wife, happy life/Soţie fericită, viaţă fericită“.

FOTO cinemagia.ro

În cele din urmă, „Rio 2“ triumfă prin simfonia culorilor din jungă, prin paleta de albastru „de Avarat“, precum şi prin abordarea subtilă a unor probleme serioase.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: