FOTO VIDEO Premiera săptămânii: „Chappie“, filosofia minţii într-un film de acţiune cu roboţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Chappie“ este primul robot cu abilitatea de a gândi şi de a trăi sentimente proprii FOTO cinemagia.ro
„Chappie“ este primul robot cu abilitatea de a gândi şi de a trăi sentimente proprii FOTO cinemagia.ro

Filmul „Chappie“ are astăzi premiera în cinematografele din România. Prezentând mai multe idei filosofice împachetate într-o poveste cu elemente ce aduc aminte de „Robocop“, pelicula oferă o altă dimensiune asupra raţiunii şi a abilităţii unor maşinării de a învăţa.

„Chappie“ este un film SF regizat de Neill Blomkamp („Districtul 9“, „Elysium“) pe baza unui scenariu scris de Terri Tatchell şi însuşi Blomkamp care are ca sursă de inspiraţie scurtmetrajul „Tetra Vaal“, lansat de cineastul sud-african în 2004. Din distribuţie fac parte Sigourney Weaver, Sharlto Copley (Chappie), Dev Patel (Deon), Hugh Jackman (Vincent Moore), Jose Pablo Cantillo (Yankie) şi membrii trupei Die Antwoord.

În viitorul apropiat, infracţiunile de stradă vor fi reprimate de o forţă poliţienească robotizată. Acum, oamenii se opun acestui curent. După ce androidul Chappie a fost furat de la Poliţie şi după ce a primit o nouă configuraţie şi noi programe, acesta a devenit primul robot cu abilitatea de a gândi şi de a trăi sentimente proprii. Forţele distructive văd în Chappie un pericol la adresa ordinii actuale, aşa încât acesta este vânat pentru a fi distrus şi pentru a pune capăt unei posibile generaţii de roboţi cu astfel de abilităţi.

Lungmetrajul a primit recenzii mixte din partea criticilor de specialitate, site-ul agregator de recenzii „Rotten Tomatoes“ oferind şanse de reuşită de 54% pe baza a 13 comentarii. „Se pare că mai există viaţă în bateria care ţine pe linia de plutire poveşti despre roboţi sau despre Robocop. Neill Blomkamp a creat o variaţie de divertisment pe fundamentul temei cu androizi. În fapt, este un tribut spiritual adus lui Robocop, mult mai interesant faţă de remake-ul recent. După dezamăgirea din «Elysium», Blomkamp este din nou în joc“, îşi începe recenzia Peter Bradshaw, de la „The Guardian“.

„Inteligenţa, artificială sau nu, este un dezastru în «Chappie», un film de acţiune cu roboţi care provoacă o senzaţie greoaie şi confuză la fel ca droitul cu care împarte numele. (...) Al treilea film al lui Blomkamp îşi epuizează ideile şi spectatorul, înainte de încetarea celor două ore de rulare. Curiozitatea va fi stârnită, dar robotul nu va fi suficient pentru a repune Sony pe picioare după atacul cibernetic“, crede şi Justin Chang, de la revista „Variety“, care mai spune că povestea haotică şi personajul central neatrăgător fac din Jar-Jar Binks, personaj din universul „Star Wars“ (cunoscut pentru comportamentul haotic), să pară o companie tolerabilă.

chappie foto cinemagia.ro

Chappie FOTO cinemagia.ro

„Poţi să fii uşor purtat de val de stilul regizoral din «Chappie», acolo unde roboţii şi oamenii intră în bătălii armate. Este, de asemenea, uşor de recunoscut şi stilul lui Blomkamp, filmele sale fiind situate într-un viitor apropiat în societatea noastră, numai că în «Chappie» el şi-a săpat un şant desupra altuia, o groapă din care cu greu poate să iasă. Filmul pare o repetare a mai multe idei filosofice, precum şi a mai multor elemente de scenariu din «Robocop-ul» lui Paul Verhoeven, din 1987, alături de adăugiri cum ar fi dinţi şi lănţişoare din aur“, arată James Rocchi, de la „The Wrap“.

chappie foto cinemagia.ro

Dev Patel (Deon) FOTO cinemagia.ro

„Din păcate, «Chappie» oferă nenumărate idei bune, dar care sunt în mod regulat umbrite de un scenariu simplit şi ridicol. Poate că Blomkamp şi-a găsit calea pe acest gen de filme nu tocmai apreciate de Hollywood, dar se pare că a mers puţin prea departe de data aceasta. Vestea recentă că acesta va regiza continuarea din «Alien» îl poate arăta la adevărata lui capacitate, dar cu materialul altcuiva. În cele din urmă, «Chappie» suferă de o criză de identitate. În parte dramă SF, în parte material alimentat de efecte speciale, cu unele nuanţe incomode de comedie neagră, filmul oferă o mulţime de caracteristici interesante care devin neexploatate. Primul film de gen al lui Blomkamp a oferit toate premisele că acesta mai poate realiza materiale bune, doar că «Chappie» nu se încadrează în aceste aşteptări“, evidenţiază şi Travis Clark, de la „Indiewire“.

chappie foto cinemagia.ro

Hugh Jackman (Vincent Moore) FOTO cinemagia.ro

„Opoziţii la ideile expuse de René Descartes au venit mai ales din partea unora ca Friedrich Nietzsche, care au subliniat în mod repetat corporalitatea persoanelor; potrivit lui Nietzsche, nu doar că nu ar face sens să vorbim despre «minte» ca ceva distinct de trup, ar fi o greşeală gravă să concepem de sine acest lucru. Şi chiar dacă oricine ar respinge această idee şi ar cataloga-o drept teoretică, repercusiunile sunt relevante chiar şi în ziua de astăzi, în special în ceea ce priveşte aspectele de bază ale identităţii, cum ar fi drepturile civile ale homosexualilor şi ale transsexualilor. «Chappie» ia toate aceste secole de istorie intelectuală şi le loveşte cu o rachetă, construind o lume în care corpul şi mintea (sau sufletul) devin modulare şi maleabile“, îşi încheie recenzia Eric Thurm, de la „Wired“.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite