VIDEO Cristian Mungiu, pe lista scurtă la Oscar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Mungiu FOTO Adevărul
Cristian Mungiu FOTO Adevărul

UPDATE. Pentru prima dată, un film românesc reuşeşte performanţa de a trece în „semifinalele” Oscarului. „După dealuri” este unul dintre cele nouă titluri intrate pe lista scurtă a Academiei Americane de Film.

„După dealuri”, în regia lui Cristian Mungiu, a rămas printre cele nouă pelicule - din 71 înscrise - aflate în cursă la Oscarul pentru Cel mai bun film străin. Dintre acestea nouă, vor fi alese cele cinci nominalizate, iar anunţul este programat pe 10 ianuarie la toate categoriile.

„După dealuri” a fost inclus de presa americană, în ultimele zile, printre posibilele nominalizate la o statuetă, „predicţie” confirmată în această seară.

În 2007, absenţa dintre nominalizări a peliculei „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, unul dintre favoriţii presei internaţionale la Oscarul pentru film străin, a declanşat un scandal care a dus la schimbarea regulilor Academiei la această categorie. Tot Cristian Mungiu este regizorul român care a ajuns cel mai departe pe teritoriu american, „432” fiind singura peliculă din istoria cinematografiei autohtone nominalizată la Globul de Aur, în 2007.

Filmele străine sunt alese în două etape: într-o primă fază, un comitet format din câteva sute de membri ai Academiei vizionează cele 71 de filme eligibile şi votează de la mijlocul lui octombrie până pe 17 decembrie. Cele şase titluri cu cele mai multe voturi intră pe listă, alături de alte trei desemnate de Foreign Language Film Award Executive Committee. Cele cinci nominalizate vor fi alese apoi, în etapa a doua, de comitete de specialişti din New York şi Los Angeles, prin vot.

Nu lipsesc de pe lista scurtă „Amour”, filmul lui Michael Haneke premiat cu Palme d'Or, „The Intouchables”, de Olivier Nakache şi Eric Toledano, cel mai popular film european al anului, „A Royal Affair”, în regia danezului Nikolaj Arcel, şi „No”, drama politică a lui Pablo Larraín.

Traseul lui „După dealuri” a început la Cannes, cu un premiu pentru scenariu şi un dublu trofeu de interpretare acordat actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, şi a continuat cu marile festivaluri ale toamnei. Recent, drama inspirată de cărţile Tatianei Niculescu Bran a fost inclusă în topul celor mai bune filme ale anului de prestigioasa revistă britanică „Sight & Sound”.

Cea de-a 85-a ediţie a premiilor Oscar va avea loc pe 24 februarie 2013, la Los Angeles.

Iată cele 9 filme finaliste la categoria Cel mai bun film străin:

„Amour”, Michael Haneke (Austria)

„War Witch”, de Kim Nguyen (Canada)

„No”, Pablo Larraín (Chile)

„A Royal Affair”, Nikolaj Arcel (Danemarca)

„The Intouchables”, Olivier Nakache şi Eric Toledano (Franţa)

„The Deep”, Baltasar Kormákur (Islanda)

„Kon-Tiki”, Joachim Rønning şi Espen Sandberg (Norvegia)

„După dealuri”, de Cristian Mungiu

„Sister”, Ursula Meier (Elveţia)
 

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite