Filmele româneşti, apreciate de juriul TIFF

Christine Dollhofer, directoarea Festivalului de Film de la Linz, este de părere că filmele romîâneşti pot oricând intra în competiţiie internaţionale. La ediţia de anul acesta a Crossing Europe Film Festival am selectat două filme româneşti: Francesca şi Lumea văzută de Ion B.

Ştiri pe aceeaşi temă

Membrii juriului TIFF de anul acesta consideră cele 12 filme din competiţie o selecţie foarte bună. Totuşi, pentru unii dintre ei filmele nu sunt o noutate, cum este şi Christine Dollhofer, directoarea Festivalului de Film de la Linz, care a văzut o parte din filmele intrate în competiţie la alte festivaluri. „Am văzut cinci filme, dar e o ocazie importantă să le reconsider, ca membru al juriului, cu atât mai mult cu cât am o curiozitate personală faţă de amprenta altor oameni privind selecţia filmelor”, a spus aceasta astăzi, într-o conferinţă de presă.


Monica Bârlădeanu este şi ea membră a juriului, alături de jurnalistul de la Screen International, Martin Blaney, regizorul Barmak Akram, cel care la ediţia de anul trecut a festivalului a mers acasă cu premiul pentru Cel mai bun regizor, cu filmul “Kabuli Kid”, şi regizoarea Ineke Smits.
Christine Dollhofer, cea care face selecţia pentru Festivalul de Film de la Linz, şi-a declarat aprecierea pentru filmele româneşti. “România este un loc cu foarte mulţi tineri care ies în faţă, în programul nostrum s-ar putea găsi între 5-10 filme româneşti care să poată concura. La ediţia de anul acesta a Crossing Europe Film Festival am selectat două filme româneşti: Francesca şi Lumea văzută de Ion B.


Membrii juriului au spus, la unison, că ceea ce caută la un film este originalitatea. „Caut filme originale, care au voce personală înafara modelelor cinematografice ale epocii”, a spus Ineke Smits.
„Îmi atrag atenţia filmele care mă emoţionează, care rămân cu mine şi a doua şi a treia zi”, a evidenţiat actriţa Monica Bârlădeanu. „Pentru mine un film bun e acela care continuă pe stradă, unde vedem personajele lui. Filmul face parte din noi şi ne plimbăm cu el în capul nostru”, a completat Barmak Akram.

“Felicia înainte de toate” şi “Medalia de onoare” sunt cele două filme româneşti intrate în competiţie pentru Trofeul “Transilvania”, alături de alte zece producţii europene.
 

 


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările