România à la Hollywood. Poveşti de pe platouri de filmare: De la Racheta albă, Pistruiatul, B.D. şi Toate Pânzele Sus la California Dreamin' şi Orient Express

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din ”Toate pânzele sus”
Imagine din ”Toate pânzele sus”

Plaiurile româneşti au fost gazde zeci de ani pentru adevărate capodopere artistice, momentul 1989 deschizând complet uşile pentru actori de renume şi regizori de geniu. Între preţuri ieftine de filmare şi nevoia de peisaje unice în lume, adevarul.ro vă propune o trecere în revistă a filmelor care s-au turnat de-a lungul vremii în România, oraş cu oraş.

Orice român ştie măcar un film al regretatului regizor Sergiu Nicolaescu. Filmele româneşti de astăzi sau de ieri au avute toate un punct comun care nu a rămas niciodată ignorat: peisaje mirifice de pe plaiurile ţării.

De ani de zile, tot aceste peisaje, oraşe pitoreşti, castele, mânăstiri şi multe alte locaţii au intrat în atenţia marilor case de producţie din Europa şi chiar şi de la Hollywood din America şi au devenit platouri de filmare pentru adevărate blockbustere.

BUCUREŞTI

Platouri de filmare ca-n Bucureşti în toată lumea nu găseşti: de la fermecătorul „Modigliani“ la „Chucky“, înfricoşătoarea păpuşă ucigaşă

Cine spunea că fetiţiele dulci ca-n Bucureşti sunt de negăsit în toată lumea nu a fost deloc exhaustiv: se pare că sunt mult mai multe lucruri ce se găsesc exclusiv în Capitala dâmboviţeană. Cel puţin aceasta este părerea zecilor de regizori şi producători străini care vin să-şi toarne peliculele în studiourile şi peisajele de aici.

CARAŞ - SEVERIN

Calea Dunării este scurt metrajul cel mai recent turnat pe plaiurile Banatului Montan, un film cu foarte multe nominalizări internaţioale, cea mai recentă chiar zilele trecute pe Coasta de Azur.

CONSTANŢA

Malul mării - eternul platou de filmare din Cinematografia românească

40 ani de filme româneşti şi tot atâtea producţii turnate la malul mării. Dobrogea este unul dintre cele mai generoase decoruri pentru un regizor, iar Constanţa în special a devenit parte din epoca filmului de aur din ţara noastră. Cele mai apreciate pelicule au folosit această zonă pentru cadrele naturale, dar şi pentru culoarea locală.

OLT 

Puţini ştiu, dar judeţul Olt a fost scena turnării unor filme care au făcut istorie la noi în ţară. Comuna Brebeni este cunoscută printre actorii cu experienţă din Bucureşti pentru caii şi grăjdarii de la fostul IAS, care au apărut şi în filme de mare succes “Tudor Vladimirescu” sau “Mihai Viteazul”. Vedete ale ecranului românesc, precum Sergiu Nicolaescu, Amza Pelea, Colea Răutu ori Toma Caragiu au filmat scene pe plaiurile de lângă Brebeni.

SUCEAVA

”Ştefan cel Mare” şi ”Fraţii Jderi” sunt cele mai cunoscute filme turnate în judeţul Suceava. Pelicule impregnate de propagandă comunistă, cele două filme au adus peste 13 milioane de spectatori în cinematografele româneşti. Recent, Suceava a fost însă şi scena unui film cu vampiri lesbiene, Tatăl Fantomă, lansat în 2012, avându-l pe Marcel Iureş în rolul principal.

CRAIOVA

Filmul California Dreamin’ a fost realizat în judeţul Dolj. Povestea gării din Pieleşti a fost sursa de inspiraţie pentru Cristian Nemescu

Fostul şef al gării din Pieleşti, Dolj, Florin Pătrăchioiu, a oprit trenul americanilor în 1999, devenind apoi erou de film. Cristian Nemescu a realizat un film de succes premiat la Cannes: California Dreamin’. Regretatul regizor s-a inspirat din povestea bărbatului de succes.

TÂRGOVIŞTE

Filmele care s-au turnat în Târgovişte: de la „Despre oameni şi melci” la documentare despre Dracula

„Bloody Tales of Europe”, o producţie a National Geographic , va fi un serial care va cuprinde povestea voievodului Vlad Ţepeş, o parte din filmări fiind realizate la Turnul Chindiei, dar şi la Castelul Bran din judeţul Braşov. Documentarul urmăreşte viaţa voievodului Ţepeş, aşa cum a fost ea în realitate, dincolo de mitul lui Dracula care a apărut odată cu romanul cu acelaşi titlu al lui Bram Stoker.

BUZĂU

Unităţile militare din Buzău, platou de filmare pentru ”Paraşutiştii”, cu Florin Piersic şi Silviu Stănculescu

În 1971, militarii unităţilor de aviaţie şi paraşutişti din Buzău şi Bobocu au avut o misiune pe cât de neobişnuită, pe atât de plăcută. Ei au executat scenele cazone ale unui film românesc, prilej de a lucra alături de mari actori precum Florin Piersic, Silviu Stănculescu şi Emanoil Petruţ. Despre rolul din producţia ”Paraşutiştii”, Florin Piersic spune, de fiecare dată când are ocazia, că este unul dintre preferatele sale.

TÂRGU-JIU

Cariera Roşia şi Cheile Sohodolului, platourile de filmare ale unor pelicule celebre

În toamna anului 2010, judeţul Gorj era în fierbere ca urmare a sosirii marelui actor american. Jurnaliştii „vânau“ prin toate mijloacele fotografii cu acesta, iar pasionaţii de film sperau să-l întâlnească pentru a se imortaliza sau „fura“ un autograf de la Nicolas Cage. Însă, actorul american apărea unde şi când nu se aştepta nimeni, aşa că a fost o „pradă“ foarte greu de prins. Mai mulţi gorjeni au fost chiar angajaţi să facă figuraţie sau să joace diferite roluri mărunte.

CLUJ-NAPOCA

Clujul, decor de film pentru pelicule memorabile: Pistruiatul, Gaudeamus Igitur şi Mânzul Şarg

În perioada de glorie a cinematografiei clujene, între 1907 şi 1920, oraşul de pe Someş a fost decor pentru peste o sută de filme, dintre care chiar primul, “Mânzul şarg”, a rămas în istorie din pricina unei tragedii. După al doilea Război Mondial, aici s-au turnat celebrul film “Pistruiatul” şi multi-premiatul “Gaudeamus Igitur”.

SLOBOZIA

FOTO VIDEO Producţii româneşti premiate la Cannes, turnate în inima Bărăganului

Arşiţa cotropitoare a Bărăganului i-a inspirat pe regizorii români de film. În inima celui mai arid ţinut al ţării au luat naştere producţii celebre precum „California dreamin“ sau „După dealuri“. Tot în Bărăgan au rostit replici actori de talie mondială precum Armand Assante sau Nicolas Chage.

ORADEA

Pistruiatul şi Rocker, două dintre filmele cunoscute a căror acţiune se petrece pe străzile Oradei

Considerată a fi cea mai difuzată producţie de televiziune românească din toate timpuril, filmul românesc de aventuri Pistruiatul, scris şi regizat de Francisc Munteanu, îşi are începuturile la Oradea. Şi o parte din acţiunea recentului “Rocker” al regizorului Marian Crişan se petrece pe străzile Oradei.

ZALĂU

Filmul „Usturoi” – o poveste despre români şi ţigani, filmată în Sălaj

Primul film artistic filmat în Sălaj vorbeşte despre felul în care românii şi romii convieţuiesc în această parte de ţară. Filmul se numeşte „Usturoi” – sau, în engleză, „Transylvanian Garlic“, şi a fost făcut de bloggerul clujean Radu Băzăvan, cunoscut sub numele de Groparu.

TURNU-SEVERIN

Geo Saizescu a filmat la Turnu Severin “Balul de sâmbătă seară”. Severinenii îl adorau pe Sebastian Papaiani, eroul principal

“Balul de sâmbătă seară”, unul din filmele marelui regizor Geo Saizescu, originar din judeţul Mehedinţi, a fost filmat în 1967 la Drobeta Turnu Severin. Locatarii blocului unde s-a realizat filmul îşi amintesc şi astăzi cu mare drag de regizor, dar şi de actorul Sebastian Papaiani, personajul principal, pe care îl idolatrizau.


BACĂU

Mai multe cadre din îndragitul film pentru copii „Dumbrava Minunată”au fost turnate în Parcul dendrologic din comuna băcăuană Hemeiuş. Pelicula, realizată după opera scriitorului Mihail Sadoveanu, a fost lansată în anul 1980 şi s-a bucurat de recunoaştere naţională şi internaţională. Filmul a câştigat premiul pentru cel mai bun basm cinematografic la Moscova (1981), dar şi alte distincţii la festivaluri de profil din Spania şi Ecuador.

BISTRIŢA

Filme pe meleaguri bistriţene: de la documentarul de la Tăşuleasa Social, la scurtmetrajul „macabru” premiat în Egipt

Dacă marii regizori au cam evitat Bistriţa-Năsăud pentru filmarea peliculelor, generaţia tânără vede potenţialul meleagurilor bistriţene. Este şi cazul lui Andrei Dăscălescu, care a făcut un documentar despre voluntariat având în prim plan una dintre cele mai sudate organizaţii din ţară Tăşuleasa Social, dar şi a clujencei Raluca David care şi-a plasat acţiunea scurt-metrajului în satul Dorolea

CĂLĂRAŞI

Toma Caragiu, îndrăgostit de Bărăgan.  Secvenţe din "Buletin de Bucureşti", "Întoarcerea fiului risipitor" şi "Haiducii lui Şaptecai", filmate pe malul Borcei

Călăraşiul, situat pe malul braţului Borcea, a fost în anii 70 locul preferat de regizorii români. Scene din „Buletin de Bucureşti”, „Întoarcerea fiului risipitor” şi „Haiducii şi Şaptecai”, producţii de marcă ale cinematografiei româneşti, au fost filmate în orăşelul din Bărăgan.

TIMIŞOARA

Controversatul film al lui Sergiu Nicolaescu despre Revoluţia de la Timişoara: “A venit aplaudacul lui Ceauşescu să ne dea lecţii”

Sergiu Nicolaescu, despre care se spune că a nu a fost străin de “regia” Revoluţiei din 1989, a realizat, la Timişoara, un film care a făcut mult vâlvă la vremea respectivă. Pelicula “15” este unul din numeroasele filme regizate de Sergiu Nicolaescu. A fost lansat în anul 2005 şi a stârnit multe discuţii, în special la Timişoara, ţinând seama că subiectul filmui este unul legat de Revoluţia din decembrie 1989.

RÂMNICU-VÂLCEA

Filme turnate în Vâlcea.  Medicul din “Mere roşii” şi-a început cariera în spitalul judeţean, Păcală şi Păcălici s-au plimbat pe plaiuri vâlcene

“Mere roşii’, “Păcală” şi “Păcală se întoarce” sunt doar trei dintre cele mai îndrăgite pelicule româneşti care s-au filmat în localităţi din judeţul Vâlcea. Filmul “Mere Roşii” a rulat pentru prima dată pe marile ecrane din România în 1975. Cel mai dificil lucru pentru cei care au gândit acest proiect cinematografic a fost obţinerea aprobărilor pentru începerea filmărilor.

SATU MARE

Cel mai bun scurtmetraj din România din 2013 a fost filmat în două localităţi din Carei

Filmul documentar „după FEL şi CHIP”, regizat de carieanca Paula Oneţ prezintă frânturi din vieţile oamenilor care se confruntă cu propria fotografie de pe piatra de mormânt, fiind încă în viaţă. Documentarul Paulei a fost filmat la Carei, judeţul Satu Mare, fiind premiat la festivaluri de film din străinătate.

ARAD

Kiddo, primul film interactiv din România

În vara anului 2011, la Arad se finalizau filmările la un mediu-me­traj, „Kiddo". Este vorba despre un film produs în Arad, cu participarea profesioniştilor arădeni, dar şi cu sprijinul autorităţilor locale. Premiera a avut loc tot la Arad, la sfârşitul anului 2011. Arădeanul Millo Simulov, regizor, a fost ajutat în producerea filmului de Western Transylvania Film Fund, primul fond regional din România de producţie cinematografică.

BRAŞOV

Hollywoodul s-a mutat la Râşnov. Americanii vor să facă aici 10 filme în trei ani

Oraşul a devenit celebru după ce în zonă s-au filmai Cold Moutain, peliculă nominalizată la Oscar şi miniseria „Hatfields and McCoys“, pentru care Kevin Costner a câştigat anul acesta un Glob de Aur. Şi Sergiu Nicolaescu a iubit Râşnovul şi a filmat în cetate mai multe filme istorie. Cinematograful din localitate a primit numele regretatului regizor.

SIBIU

Nicholas Cage a filmat pentru „Ghost Rider 2” la Sibiu

În anul 2010, actorul american Nichlolas Cage a filmat la Sibiu pentru lungmetrajul 3D „Ghost Rider 2: Spirit of Vengeance/ Demon pe două roţi: Spiritul Răzbunării“.  Filmările au avut loc pe Transfăgărăşan, pe centura Sibiului dar şi în centrul oraşului, în Piaţa Mare, Piaţa Mică şi Piaţa Huet.  În continuarea lungmetrajului „Ghost Rider", lansat în 2007, acţiunea filmului se desfăşoară în Europa de Est, unde protagonistul Johnny Blaze (Nicolas Cage) trebuie să ţină piept diavolului, care are înfăţişare umană.

FOCŞANI

Cum i-a convins regizorul Gheorghe Vitanidis pe actorii focşăneni să facă figuraţie în filmul „Colierul de turcoaze”

Fragmente din filmul care face parte din seria „Mărgelatu” s-au turnat în toamna anului 1985 şi la Focşani, în clădirea Teatrului Municipal „Mr. Gh. Pastia”. Meleagurile atât de frumoase ale Vrancei nu au stârnit un interes deosebit din partea marilor regizori de film ai ţării de a veni să turneze filme artistice în judeţ, aşa cum s-a întâmplat cu alte zone din România.

GALAŢI

40 de ani de la premiera unuia dintre cele mai bune filme din anii '70: Explozia

În urmă cu 40 de ani, Galaţiul era scena unuia dintre cele mai bune filme produse în anii '70. Inspirat din realitate, filmul „Explozia” a fost, aşa cum spunea şi Bujor Râpeanu, un film catastrofă, agrementat cu condimente politico-morale ale realităţii socialiste din epocă. Regizorul Mircea Drăgan s-a inspirat dintr-un eveniment real, întâmplat prin anii '70 şi mediatizat intens de presă la vremea respectivă.

GIURGIU

“Racheta albă”- filmul care-i făcea pe copiii din comunism să viseze cu ochii deschişi la zborul în spaţiu şi la descoperirea comorilor dacice

Ca să-ţi aminteşti de “Racheta albă” trebuie să fi împlinit cel puţin 40 de ani. Filmat în urmă cu aproape trei decenii sub forma unui serial de opt episoade, în Giurgiu, “Racheta albă” se adresa în special pionierilor şi şoimilor patriei fiind practic varianta cinematografică a revistelor “Cutezătorii” şi “Start spre viitor”, foarte populare în acea epocă.

ALEXANDRIA

Moromeţii s-au mutat la Talpa în filmul lui Stere Gulea

Filmul ”Moromeţii” s-a filmat în Teleorman, dar nu în satul lui Preda, ci într-o altă localitate din judeţ, singura în care  regizorul Stere Gurea a găsit cadrul adecvat pentru a pune pe peliculă povestea lui  Moromete într-un mod cât mai autentic. Actorii au făcut zilnic naveta, cu autobuzul,  de la Alexandria în satul Talpa. Ei le aduceau pâine ” de la oraş”, ţăranilor din Talpa, iar aceştia îi răsplăteau cu brânză şi ouă.

PIATRA NEAMŢ

Aventurile lui Coppola în Piatra Neamţ la filmările pentru „Tinereţe fără tinereţe“

În ianuarie 2006, regizorul Francis Ford Coppola a filmat câteva scene pentru filmul „Tinereţe fără tinereţe” („Youth without youth”), un proiect bazat pe cartea scrisă de Mircea Eliade, în două locuri alese de el în Piatra Neamţ pentru farmecul epocii.

HUNEDOARA

Castelul şi combinatul din Hunedoara au fost platouri de filmare pentru Florin Piersic, în anul 1960

Florin Piersic a fost eroul principal al unui film de epocă, din primii ani de comunism, filmat în Hunedoara. Producţia s-a numit „Aproape de soare”, şi a fost unul dintre primele filme în care a jucat celebrul actor. În 1960, combinatul din Hunedoara şi Castelul Corvinilor au fost decorurile în care s-a desfăşurat acţiunea unuia dintre cele mai reprezentative filme ale anilor 1960, în România, „Aproape de Soare”.

ALBA IULIA

Scene de luptă din pelicula „Noi cei din linia întâi“, filmate la castelul din Zlatna

Scene de luptă din celebrul film „Noi cei din linia înrâi“, regizat de Sergiu Nicolăescu, au fost filmate în zona unui castel din Munţii Apuseni, la Zlatna. Scenele sunt din partea finală a filmului şi surprind ”asediul” armatei române asupra castelului ”ocupat” de armata germană.

IAŞI

Istoria cinematografiei româneşti. Film nominalizat pentru Oscar turnat la Iaşi, la Castelul sturzeştilor de la Miclăuşeni

Unul dintre cele mai frumoase monumente de patrimoniu din judeţul Iaşi s-a transformat în urmă cu zece ani în platou de filmare pentru o peliculă românească aleasă să concureze la Premiile Oscar. Pelicula, aşteptată la vremea respectivă cu mare interes, s-a dovedit un mare rateu.

PLOIEŞTI

Adrien Brody şi Rachel Weisz „au aruncat în aer“ Castelul Peleş. Filme celebre turnate în Prahova

Sergiu Nicolaescu, Draga Olteanu Matei, Adrien Brody şi Rachel Weisz sunt doar câţiva dintre actorii care au jucat în filme turnate în spaţii şi locuri pitoreşti din Prahova. Cel mai solicitat decor, atât pentru filmele româneşti, cât şi pelicule străine, este Castelul Peleş din Sinaia

BAIA MARE

Capodopere a filmului românesc filmate în Maramureş. De la viaţa haiducului Pintea şi până la primul documentar 3D din România

Istoria, tradiţia, poveştile şi obiceiurile Maramureşului nu au trecut neobservate de-a lungul anilor. Una dintre cele mai iubite şi cunoscute poveşti este cea care a pus şi bazele realizării filmului „Pintea“, una dintre cele mai apreciate pelicule a tuturor timpurilor. O altă producţie importantă, realizată în judeţul din nordul ţarii, a fost cea a primului documentar filmat 3D, în România.

VASLUI

Vaslui, oraş de film pentru regizorul Corneliu Porumboiu

„A fost sau n-a fost“ a fost pelicula cu care Corneliu Porumboiu îşi făcea debutul în lumea filmului românesc, în anul 2006. Deşi nu i se dădeau prea multe şanse, din cauza unui pulbic care nu aprecia, la acea vreme, filmul românesc, Corneliu Porumboiu a reuşit să obţină trofee peste trofee cu acest film. Cîştigător a trei premii la TIFF (Festivalul Internaţional de Film Transilvania) 2006 la secţiunile „cel mai bun film al competiţiei“, „cel mai bun film din cadrul Zilelor Filmului Românesc“ şi „premiul publicului“, după ce primise Trofeul „Camera d'Or“ şi premiul „Label Europa Cinema“ la Cannes, în acelai an, filmul „A fost sau n-a fost“ a ajuns să fie cumpărat de marile ţări ale lumii.

La acest articol au contribuit: Annamaria Kozma, Adrian Boioglu, Andreea Mitrache, Ionuţ Dima, Iulian Bunilă, Ali Ion, Remus Florescu, Mădălin Sofronie, Claudiu Bonchiş, Alina Pop, Corina Macavei, Bianca Sara, Ionela Stănilă, Ştefan Both, Irina Rîpan, Adina Pop, Claudia Untaru, Simona Suciu, Ramona Găină, Borcea Ştefan, Bogdan Nistor, Bogdan Vladu, Elisabeth Bouleanu, Florin Jbanca, Daniel Guţă, Dorin Timonea, Cezar Pădurariu, Dana Mihai, Carp Cosmin, Ionuţ Balaban,

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite