„Din culisele cinematografiei“. Cum a înşelat regizorul Radu Gabrea vigilenţa anchetatorilor Securităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi pe numele său fusese deschis un dosar de urmărire încă din august 1973, după ce un informator afirmase că intenţionează să rămână în Elveţia, regizorul Radu Gabrea a primit permisiunea de a-şi însoţi pelicula „Dincolo de nisipuri“ la Cannes, acolo unde filmul a rulat în secţiunea „Quinzaine des Réalisateurs“, după care s-a stabilit în Republica Federală Germană, refuzând să mai revină în ţară până după 1990.

Mai 1974. Imediat după prezentarea în cadrul ediţiei cu numărul 27 a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, în secţiunea „Quinzaine des Réalisateurs“, a filmului „Dincolo de nisipuri“, regizorul Radu Gabrea nu s-a mai întors în ţară.

S-a stabilit în Republica Federală Germană, deşi acasă îl aştepta proiectul „Jocul cu moartea“, după romanul omonim al lui Zaharia Stancu. Până la urmă, filmul a fost făcut de către Andrei Blaier şi a ieşit pe piaţă cu titlul, „Prin cenuşa imperiului“, cu Gheorghe Dinică şi Gabriel Oseciuc în rolurile principale.

Interesant este însă faptul că ofiţerii Direcţiei a I-a (Informaţii Interne) din cadrul Departamentului Securităţii Statului erau la curent cu intenţiile lui Radu Gabrea de a părăsi definitiv Republica Socialistă România, dar cu toate acestea au lăsat să le scape printre degete „prada“. Astfel, la 15 august 1973 se aproba Planul de Măsuri în dosarul de urmărire informativă „Gănescu“, în cadrul căruia locotenentul Vasile Pele nota: „Din informaţiile furnizate de sursa «Victor» rezultă că Gabrea Radu ar intenţiona să plece în Elveţia, de unde nu s-ar mai reîntoarce în ţară. Relaţia personală L.M. afirmă că Gabrea Radu ar avea o poziţie duşmănoasă faţă de regimul nostru. Ne-a semnalat, de asemenea, că în perioada în care era student la I.A.T.C. a regizat filmul «Prea mic pentru un război atât de mare», film care ar fi intenţionat să preamărească fascismul. Recent a făcut regia filmului «Dincolo de nisipuri», după romanul «Îngerul a strigat» de Fănuş Neagu, film oprit de la difuzare datorită conţinutului politic necorespunzător“. De asemenea, ofiţerul amintea că „la C.I.D. Gabrea Radu este cunoscut că în anul 1956 a fost arestat şi cercetat, fiind învinuit că a săvârşit fapte de instigare a unor studenţi de a lua parte la o manifestaţie“. Totodată, regizorul era „vinovat“ pentru că „în anul 1964 apare ca legătura cetăţeanului francez Lerman Marius, care era în atenţia organelor de securitate“.

„Sub aparenţa unei false modestii se ascunde o accentuată doză de îngâmfare“

Pentru clarificarea suspiciunilor au fost utilizaţi mai mulţi informatori. „Prin sursa «Victor», care este în relaţii bune cu «Gănescu», vom stabili ce rude are în Elveţia şi cu ce cetăţeni străini se află în legătură acesta“. Mai mult, „pentru a cunoaşte intenţia lui «Gănescu» de a rămâne în străinătate, precum şi poziţia prezentă faţă de politica partidului şi statului nostru“ au fost dirijate sursele „Victor“, „Florea“ şi „Livezeanu“. Despre ultimul aflam, dintr-una dintre notele-raport aflate la dosar, că „Roxana Gabrea, soţia regizorului Radu Gabrea, a fost angajată la Studioul Cinematografic «Buftea» în urmă cu trei-patru ani de către sursa «Livezeanu»“.

De asemenea, cu aceleaşi sarcini a fost dirijată sursa „Zaraza“, legătura maiorului Budeca, aflată în relaţii bune cu Radu Gabrea. „În prezent «Gănescu» lucrează la filmarea serialului «August în flăcări», împreună cu regizorul Dan Piţa şi operatorul Nicu Tănase - se va trece de urgenţă la verificarea şi contactarea acestora. Vom stabili din timp locurile unde vor avea loc filmări în ţară la care va participa şi «Gănescu» pentru a putea lua legătura cu Inspectoratele Judeţene pe teritoriul cărora au loc filmările respectiveşi de a dirija sursele de care dispun pe lângă obiectiv“, mai nota anchetatorul, care a dispus şi controlul secret al trimiterilor poştale, respectiv introducerea de „mijloace telefonice“ la domiciliul lui „Gănescu“.

Faptul că Radu Gabrea nu a mai rămas în Elveţia a adormit vigilenţa ofiţerilor care se ocupau de dosarul regizorului. După ce acesta a rămas în Franţa, colonelul Vasile Salapa scria, în referatul justificativ pentru închiderea dosarului de urmărire, pe baza notelor furnizate de sursele „Mareş“ şi „Dan Ionescu“: „Radu Gabrea este o fire rece, distant, puţin prietenos. Sub aparenţa unei false modestii se ascunde o accentuată doză de îngâmfare. În discuţii particulare abordează probleme de natură politică numai în cazuri cu totul izolate şi acestea în contextul unor nemulţumiri personale cauzate de faptul că nu este lăsat să facă filme aşa cum ar dori el (...) Fire extrem de încăpăţânată. Refuză orice sugestie în realizarea scenariilor de film urmărind impunerea ideilor sale, unele apolitice şi interpretative. Era împotriva realizării unei arte militante. Din această cauză, filmul «Dincolo de nisipuri», după terminare, a fost oprit de la difuzare pentru a i se aduce unele retuşuri, după care a fost dat pe piaţă. Caracterizat ca unul dintre regizorii talentaţi ai cinematografiei noastre, a lucrat filme numai după scenarii întocmite de scriitori bine cunoscuţi în literatura noastră, care i-au adus venituri băneşti substanţiale. Din aceste considerente, sursele apreciau că Gabrea Radu, în cazul efectuării unei călătorii în străinătate, se va întoarce în ţară. Această concluzie a surselor se baza şi pe faptul că în anul 1973 a efectuat o deplasare în Elveţia şi, de asemenea, ţinea mult la copilul său“. În aprilie 1974, Radu Gabrea a plecat spre Franţa. „Direcţia pentru paşapoarte, evidenţa străinilor şi controlul trecerii frontierei a trimis unităţii noastre cererea pentru obţinerea vizei de ieşire din ţară a celui în cauză la data de 5 aprilie 1974. Întrucât nu aveam semnalări din care să rezulte intenţia lui Gabrea de a nu se mai întoarce în ţară, cererea a fost aprobată pozitiv (...) La scurt timp după ajungerea în Franţa, Gabrea Radu a comunicat la Centrul de Producţie Cinematografică - Buftea intenţia sa de a mai rămâne în exterior o perioadă de timp, fără a face precizări cu privire la durată. Rudele lui Gabrea Radu din ţară - soţia, părinţii şi fraţii - au afirmat faţă de o sursă a noastră că acesta nu a rămas definitiv în exterior. S-a angajat pe bază de contract, iar după o perioadă de circa doi ani se va întoarce în ţară. Recent, Direcţia pentru paşapoarte, evidenţa străinilor şi controlul trecerii frontierei a comunicat la Direcţia de cercetări penale din Ministerul de Interne că Gabrea Radu a refuzat înapoierea în ţară urmând ca împotriva acestuia să înceapă urmărirea penală“, concluziona ofiţerul Vasile Salapa. 

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite