Cum a câştigat Steven Spielberg 40 de milioane de dolari din filmul „Star Wars“, după un pariu cu George Lucas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu mulţi, mulţi ani în urmă, pe un platou de filmare, doi regizori tineri au făcut un pariu ca între amici cu privire la succesul unui film SF numit „Star Wars/Războiul Stelelor“. Aceşti doi regizori se numeau Steven Spielberg şi George Lucas. Primul dintre ei avea să câştige pariul şi să îi ia celuilalt milioane de dolari de-a lungul timpului. Iată cum a fost pus acest pariu parcă de pe altă lume.

Necazurile „Star Wars“

La mijlocul anilor 1970, filmele SF nu erau foarte populare. Doar cu ajutorul filmului „2001: A Space Odyssey“, din 1968, calea spre acest gen a fost deschisă, însă pelicula a avut încasări de doar 56 de milioane de dolari la box office. Astfel, atunci când un tânăr regizor pe nume George Lucas a încercat să vândă un scenariu numit „Star Wars“, bazat pe serialul „Flash Gordon“, nu foarte multe studiouri de producţie s-au arătat dornice să îl transforme într-un film.

Nimic nu s-a schimbat până în momentul în care Lucas a mers cu scenariul la 20th Century Fox, acolo unde a primit suport. Dar acest lucru s-a întâmplat doar pentru că regizorul avusese anterior succes cu filmul „American Graffiti“. Problemele nu s-au oprit pentru el în acest punct. O întârziere din cauza lipsei de buget i-a permis regizorului să-şi viziteze un prieten care îşi realiza propriul film. Acesta era nimeni altul decât Steven Spielberg, iar filmul era deja clasicul „Close Encounters of the Third Kind“, din 1977, arată „Bussines Insider“.

Pariul

Din moment ce problemele cu filmul stopau producţia, Lucas s-a refuziat pe platoul de filmare al lui Spielberg din dorinţa de a se reîncărca pozitiv, acolo unde a petrecut câteva zile, după cum spune chiar Steven Spielberg într-un interviu pentru „Turner Classics Movies“. „George era o epavă nervoasă. Nu simţea că «Star Wars» se va realiza în viziunea pe care o dorea iniţial. Credea că o să facă doar un film pentru copii“, povesteşte Spielberg.

image

După câteva zile petrecute pe platourile de filmare, Lucas a realizat că filmul „Close Encounters of the Third Kind“ va avea mult mai mult succes decât „Star Wars“, aşa că a simţit nevoia să facă un pariu cu Spielberg. „El spunea: «Doamne, filmul tău va avea un succes sporit faţă de Star Wars. Va fi cel mai bun film din toate timpurile. Nu pot să cred cum arată platoul acesta. Ei bine, o să-ţi spun cum o să facem. O să facem schimb de procente. Vrei să faci schimb de câştiguri cu mine? O să-ţi dau 2,5% din câştigurile Star Wars, iar tu o să-mi dai 2,5% din câştigurile din Close Encounters»“. „Sigur, pot face un asemenea pariu“, i-a replicat Spielberg.

Steven Spielberg şi George Lucas FOTO AFP

Într-adevăr, pelicula „Close Encounters of the Third Kind“ avea să devină unul dintre cele mai bune filme din punct de vedere al încasărilor, cu 303 milioane de dolari la box office. Cu toate acestea, „Star Wars“ avea să devina unul dintre filmele cu cele mai mari încasări din istorie.

Un imperiu financiar

Iată că pariul lui Spielberg a dat roade. Lansat pe 25 mai 1977, cu un buget de 11 milioane de dolari, „Star Wars“, redenumit mai târziu „Star Wars: Episode IV: A New Hope“, a reuşit să strângă, numai în Statele Unite ale Americii, peste 460 de milione de dolari. La nivel mondial, filmul lui George Lucas avea să încaseze 1,4 miliarde de dolari, devenind astfel al doilea cel mai profital din istorie, după „Gone With The Wind/Pe aripile vântului“. După calculele celor de la „Bussines Insider“, cele 2,5 procente care ar fi revenit lui Spielberg ar fi însumat 40 de milioane de dolari.

„«Close Encounters» a fost o poveste cu un succes insuficient. «Star Wars» a fost un adevărat fenomen. Bineînţeles că am fost beneficiarul fericit din pariul pe acele procente, din care mai văd bani şi astăzi“, spunea Steven Spielberg în urmă cu câţiva ani.

Continuări ale peliculei, „The Empire Strikes Back“ şi „Retern of the Jedi“, au fost, de asemenea, primite foarte bine de public şi au înregistrat încasări considerabile, ceea ce a făcut din franciza „Star Wars“ una dintre cele mai bune de la Hollywood, cu peste 30 de miliarde de dolari în cont. Pe lângă încasări, cele şapte premii Oscar au demonstrat că aceasta este una dintre cele mai durabile şi populare poveşti, mai ales pentru că abordează mai multe genuri: SF, acţiune, western, romantism şi dramă.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite