Cum şi de ce mutilează cenzura chineză filmele şi serialele americane de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nici drama biografică Bohemian Rhapsody nu a scăpat de cenzorii chinezi FOTO 20 Century Fox
Nici drama biografică Bohemian Rhapsody nu a scăpat de cenzorii chinezi FOTO 20 Century Fox

Partidul Comunist din China a declarat război divertismentului şi elimină din producţiile străine toate scenele considerate „nocive“ pentru cetăţeni, uneori transformând filmele în poveşti fără noimă.

În ultimii ani, Partidul Comunist din China a revenit la vechile obiceiuri când vine vorba de cinematografie, iar noile reglementări au interzis producţiile care promovează „stilurile de viaţă desfrânate“. Drept urmare, cinefilii sunt obligaţi să vizioneze versiuni „curăţate“ ale filmelor şi serialelor de succes de la Hollywood şi nici nu îndrăznesc să spere că vreo scenă care conţine violenţă, nuditate sau sex poate trece neobservată de cenzori. 

Guvernul este de părere că producătorii ar trebui să se abţină de la a-şi exprima admiraţia faţă de stilul de viaţă libertin promovat de Occident şi de la a pune pe un piedestal starurile de cinema. În plus, preşedintele Xi Jinping a făcut apel la un efort naţional pentru a stimula popularitatea globală a industriei cinematografice chineze şi a încurajat cineaştii să realizeze producţii cu mesaje educative, potrivit CNN

De pe urma cenzurii cel mai mult a avut de suferit serialul de succes „Urzeala tronurilor“, iar fanii chinezi s-au revoltat şi au acuzat public autorităţile că l-au mutilat în asemenea hal încât a rămas doar „un documentar despre un castel medieval“. În încercarea de a avea acces măcar la ultimul sezon complet, internauţii au implorat cenzorii să nu-i mai priveze de scenele erotice şi de marile bătălii, ingrediente cheie ale seriei produse de HBO. Nu au avut însă prea mult succes în faţa Partidului Comunist care luptă cu toate armele din dotare pentru „a insufla cetăţenilor valorile socialiste“.

De cenzura chineză nu a scăpat nici drama biografică despre Freddie Mercury şi trupa Queen, „Bohemian Rhapsody“, din care au dispărut şase scene cu trimiteri la persoanele homosexuale, inclusiv una în care era pronunţat cuvântul „gay“. Absenţa celor aproximativ patru minute din film a creat confuzie printre spectatori, mulţi mărturisind că unele lucruri au fost atât de mult scoase din context încât la final nu au înţeles mare lucru. 

Decizia cenzorilor era însă de aşteptat având în vedere că în 2016 China a interzis „comportamentul sexual anormal“, precum şi relaţiile dintre gay sau lesbiene în emisiunile TV, dar şi în mediul online, după ce în 2001 a desemnat homosexualitatea ca fiind ilegală. 

Tautuajele şi fumatul excesiv au primit interzis

În unele cazuri, cenzorii dau dovadă şi de creativitate. Un exemplu în acest sens este drama „The Shape of Water“, care a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film în 2017. Actriţa care în scena originală apare complet goală în versiunea chineză a fost „îmbrăcată“ cu o rochie neagră. 

shape of water cenzurat china

Însă în viziunea autorităţilor chineze nu doar nuditatea şi homosexualitatea reprezintă „comportamente nesănătoase şi decadente“, ci şi decolteurile, tatuajele, părul vopsit fantezist (acoperit într-o scenă cu... o buburuză!), tunsorile fistichii, urechile bărbaţilor cu cercei şi chiar călătoria în timp. „Producţiile SF inventează mituri, se bazează pe poveşti ciudate şi monstruoase, folosesc tactici absurde şi chiar promovează feudalismul, superstiţiile, fatalismul şi reîncarnarea“, au motivat la un moment dat cenzorii. 

Mai nou, chiar dacă poate părea bizar, şi scenele cu fumat excesiv sunt indezirabile, iar rapperii au voie să cânte doar despre pace şi armonie. Aşadar, cenzura chineză interferează până în cele mai mici detalii ale vieţii chinezilor. „Scopul acestui tip de control este acela de a-i face pe toţi cetăţenii să adere la valorile de masă şi astfel să fie mai uşor de manevrat şi de manipulat“, consideră un student chinez în vârstă de 22 de ani, citat de The New York Times

image

Cultura indecentă vs. cultura remarcabilă

În ultimii ani, eforturile Partidului Comunist de a-i face pe oameni să fie mai patrioţi şi mai decenţi s-au intensificat vizibil în zona cinematografiei prin restricţionarea accesului la producţii care sărbătoresc cultul banilor, hedonismul sau individualismul. Filme hollywoodiene care în urmă cu doar câţiva ani ajungeau pe marile ecrane din China fără probleme, astăzi nu mai au nicio şansă. „Pentru a cultiva o nouă generaţie care să-şi asume responsabilitatea pentru întinerirea naţională trebuie să rezistăm eroziunii din cultura indecentă. Mai important, trebuie să cultivăm o cultură remarcabilă“, declara anul trecut oficialii agenţiei de presă a statului. 

Sigur, cenzura chineză nu e nouă, ea a existat mereu. Spre exemplu, primul sărut într-un film a fost permis abia în 1980. Cu toate acestea, până de curând, cenzura a fost mai relaxată, motiv pentru care revenirea la vechile obiceiuri este şocantă pentru mulţi chinezi. „Nu mi-am imaginat vreodată că ne vom întoarce înapoi în timp. Este paradoxal cum generaţiile mai tinere sunt mai îngrădite decât cele bătrâne. Mai trist este că în faţa acestei cenzuri nu putem decât să oftăm cu disperare“, a mărturisit scriitorul Liang Wendao. 

Unele filme au fost interzise complet

China este a doua cea mai mare piaţă de filme din lume, iar dacă un lungmetraj nu primeşte „binecuvântarea“ cenzorilor asta înseamnă milioane de dolari pierduţi pentru producători. Dar mai înseamnă şi că cetăţenii sunt privaţi de unele dintre cele mai bune filme americane. 

Spre exemplu, filmele în care se vorbeşte despre călătorii în timp, cum este „Back to the Future“, sunt complet interzise în cinematografele din China. 

„Avatar“, regizat de James Cameron, a fost retras din 1.600 de săli de cinema după două săptămâni din cauza succesului financiar de care s-a bucurat, guvernul chinez considerându-l un rival pentru producătorii din ţară. În plus, oficialii s-au temut că poporul ar putea fi influenţat de revolta prezentată în film. 

„Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life“ a fost interzis în China pe motiv că portretizează ţara într-o manieră negativă şi maliţioasă. „Noe“, cu Russell Crowe în rol principal, a fost exclus din motive religioase, în timp ce „Ben-Hur“, câştigătorul Oscarului în 1959, nu a rulat niciodată din cauza „superstiţiilor cu privire la creştinism“, iar „Memoriile unei gheişe“ nu a fost dorit din cauza actorilor chinezi care portretizau personaje japoneze.

Nici supereroii nu sunt priviţi cu ochi buni de cenzorii chinezi, iar filme precum „Deadpool“, „Ghostbusters“ şi „Suicide Squad“ au primit interzis. Un mister rămâne însă motivul pentru care cenzorii nu au dorit ca spectatorii să vadă seria de animaţii „Sunt un mic ticălos“. 

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite