Cum influenţează Premiile BAFTA 2014 şansele nominalizaţilor la Oscar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiwetel
Ejiofor, câştigător la categoria Cel mai bun actor pentru rolul
din filmul „12 ani de sclavie“
FOTO Reuters
Chiwetel Ejiofor, câştigător la categoria Cel mai bun actor pentru rolul din filmul „12 ani de sclavie“ FOTO Reuters

Premiile BAFTA 2014 au oferit şansa unor actori care nu ies mereu la rampă să fie, acum, în centrul atenţiei. Totodată, evenimentul poate fi considerat, potrivit unei analize „The Hollywood Reporter“, un indicator al viitorilor câştigători ai Premiilor Oscar.

Cea de-a 67-a gală a Premiilor BAFTA, penultima ceremonie importantă din lumea cinematografiei, şi-a desemnat duminică seară marii câştigători, la Londa. 

Astfel, la cele mai importante categorii au triumfat: Chiwetel Ejiofor, premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal („12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave“), Barkhad Abdi, premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar („Căpitanul Phillips/ Captain Phillips“), Jennifer Lawrence, premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar („Ţeapă în stil american/ American Hustle“), Cate Blanchett, premiul pentru Cea mai bună actriţă, pentru rolul din „Blue Jasmine“. 

Marele câştigător al serii, la categoria film, a fost pelicula „12 ani de sclavie“.

Dar ce pondere au aceste distincţii în cursa pentru Premiile Oscar? Există o valoare a Premiilor BAFTA care poate influenţa viitorii câştigători ai prestigioaselor statuete, se întreabă jurnaliştii de la „The Hollywood Reporter“.

Academia Britanică de Film, Televiziune şi Arte este formată din aproximativ 6.500 de persoane, între acestea fiind incluşi şi 250 dintre membrii Academiei Americane de Film, din Marea Britanie. 

Pentru o perioadă îndelungată de vreme, ceremonia Academiei Britanice nu a fost luată în seamă, între 1994 şi 2000 show-ul desfăşurându-se imediat după ce statuetele de aur ale Academiei de Film Americane erau împărţite. Mai mult, alegerile britanicilor erau foarte diferite de cele ale americanilor în ceea ce priveşte câştigătorii din moment ce toţi membrii erau invitaţi să determine nominalizaţii, însă numai specialiştii fiecărei categorii decideau cine va câştiga, procedeul fiind opusul celui prin prisma căruia Premiile Oscar sunt decernate.

Dar, în prezent, organizatorii Premiilor BAFTA au implementat câteva modificări prin care ceremonia a devenit un punct de actracţie în plin sezon al premiilor cinematografiei, fiind, foarte probabil, şi un factor de influenţă în cursa Oscarurilor.

Astfel, show-ul a fost mutat înaintea decernării Premiilor Oscar, începând cu anul 2001, iar din 2012 sistemul de vot al Oscarurilor a fost implementat. Prin urmare, în acest an, câştigătorii au fost anunţaţi la doar 48 de ore de la startul perioadei de vot pentru Oscaruri, fapt care, teoretic, poate înclina balanţa voturilor în favoarea anumitor nominalizaţi la Premiile Academiei de Film Americane.

La gala din acest an, filmul „Gravity“ a avut cele mai multe nominalizări, 11, iar „12 ani de sclavie“ a fost doar cu o nominalizare în urmă, motiv care a confirmat statutul de favorite ale celor două pelicule, ambele fiind nominalizate la una dintre cele mai importante categorii - Cel mai bun film

Deşi a avut parte de un regizor britanic (Steve McQueen) şi de o echipa de distribuţie formată majoritar din britanici, filmul „12 ani de sclavie“ nu a fost nominalizat de categoria Cel mai bun film britanic, al doilea premiu ca valoare. 

În schimb, „Gravity“, un film fără actori britanici, cu un regizor mexican şi actori americani, a fost nominalizat la acea categorie şi în cele din urmă a şi câştigat trofeul. 

Scăpările“ Premiilor BAFTA, şansa nou-veniţilor

„Se poate presupune că a fost un lucru bun pentru «Gravity», dar eu aş spune că nu a fost aşa pentru că le-a dat telespectatorilor şansa de a recunoaşte valoarea filmului în cadrul unei singure categorii şi pe cea a «12 ani de sclavie» în alta. «12 ani de sclavie» ar fi putut oricum câştiga titlul de Cel mai bun film, dar acest schimb nu a fost în favoarea cauzei peliculei «Gravity»“, este de părere Scott Feinberg, de la „The Hollywood Reporter“.

O altă „anomalie“, spun jurnaliştii publicaţiei „The Hollywood Reporter“, a fost lipsa nominalizării lui Matthew McConaughey, la categoria Cel mai bun actor, precum şi cea a lui Jared Leto, la categoria Cel mai bun actor în rol secundar, în ciuda faptului că cei doi au câştigat câte un Glob de Aur şi sunt consideraţi favoriţi în cursa pentru Oscar. 

Cu toate acestea, „scăpările“ Premiilor BAFTA a oferit şansa altor vedete să strălucească în lumina reflectoarelor şi să câştige un impuls mediadic pe ultima sută de metri, ceea ce este destul de periculos pentru starurile de top.

Poate cel mai surprinzător rezultat al serii a fost reuşita actriţei Jennifer Lawrence în faţa actriţei de culoare Lupita Nyong’o („12 ani de sclavie“) care a triumfat la categoria Cea mai bună actriţă în rol secundar în orice alt eveniment dedicat sezonului filmelor. Nou-venita a fost devansată de Lawrence, deşi părea a fi un pariu sigur pentru aceste premii. Lupita a plecat acasă doar cu o nouă perspectivă asupra şanselor sale la Premiile Oscar.

Lupita Nyong'o foto reuters

Lupita Nyong’o FOTO Reuters

Pe de altă parte, „The Hollywood Reporter“ dă exemplul mai multor actori care deşi au câştigat Premii BAFTA sau Globuri de Aur nu au reuşit să cucerească un Premiu Oscar. Este cazul unor nume precum Nicole Kidman („The Hours“ - 2002), Bill Murray („Lost in Translation“ - 2003), Mickey Rourke („The Wrestler“ - 2008), Meryl Streep („The Iron Lady“ - 2011) sau, desigur, Leonardo DiCaprio. 

Poate că nu de multe ori Premiile BAFTA au fost un indicator al viitorilor câştigători Oscar, dar în câteva cazuri au reuşit să prezică cine va avea câştig de cauză. După ce a câştigat Premiul BAFTA, în 2006, Alan Arkin a câştigat Oscarul pentru Cel mai bun actor în rol secundar („Little Miss Sunshine“), iar Tilda Swinton, un an mai târziu, a câştigat Oscarul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar („Michael Clayton“).

Dar, atunci când câştigătorii BAFTA nu se aseamănă cu cei de la Oscar există o singură cauză. Organizatorii britanici încearcă să-şi impună actori şi pelicule „din propria ogradă“, pe când la Oscar paleta este mult mai variată. Thandie Newton („Crash“ - 2005), Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter („Discursul regelui“ - 2010) sunt nume care nu au apărut la BAFTA, dar au strălucit la Oscaruri.

A 86-a ediţie a galei premiilor Academiei de Film Americane va avea loc pe 2 martie, la Hollywood, iar cei care nu-şi vor traduce nominalizarea într-o victorie, la categoriile Cel mai bun actor, Cea mai bună actriţă, Cel mai bun actor în rol secundar, Cea mai bună actriţă în rol secundar şi Cel mai bun regizor, vor pleca acasă cu premii de consolare - Distinctive Assets’ Everybody Wins.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite