Cronică de film: Istorii încâlcite

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan
Nuţu, în rolul scriitorului orb Sabin Vianu
Dan Nuţu, în rolul scriitorului orb Sabin Vianu

Legendarul actor Dan Nuţu se întoarce în cinemaul românesc, din păcate într-un film mediocru, „Puzzle“, regizat de Andrei Zincă.

Punctul de interes al acestei noi producţii cinematografice autohtone este în primul rând, dacă nu exclusiv, distribuţia. „Puzzle“ marchează reîntoarcerea pe marile ecrane româneşti a lui Dan Nuţu, actor emblematic al cinematografiei noastre din anii ’60-’70,  fără de care această fertilă perioadă a istoriei filmului românesc nu poate fi înţeleasă.

Reîntâlnire peste ani

S-a impus cu roluri care au făcut să se vorbească despre tânărul Nuţu ca despre un echivalent autohton al „revoltaţilor“ din alte părţi: James Dean, Zbigniew Cybulski ori Tom Courtenay. Asta până la plecarea sa subită în 1979, în Statele Unite, moment din care numele său a fost ocultat de regimul de atunci.


Dar nu numai Dan Nuţu se întoarce pe ecran în  „Puzzle“, ci şi actriţa Ioana Pavelescu. Este cunoscută din filme ca „Osânda“ (1977) şi „Întâlnirea“ (1982), ambele semnate de Sergiu Nicolaescu, ca şi dintr-un film postrevoluţionar astăzi (nu ştiu de ce) pe nedrept uitat, „Polul Sud“ (1993), de Radu Nicoară.

Cei doi actori au jucat împreună în filmul lui Alexandru Tatos, „Rătăcire“, din 1978, şi de imagini de acolo se foloseşte acum regizorul Andrei Zincă pentru a ilustra întoarcerile în trecut – „când erau tineri şi frumoşi“ – ale celor doi eroi din „Puzzle“. Dan Nuţu îl joacă pe scriitorul Sabin Vianu, ajuns acum la o vârstă înaintată şi autoclaustrat în casa sa dintr-un vechi cartier bucureştean. Mai mult, eroul este orb de ceva vreme, iar actorul mărturiseşte că acest fapt l-a atras la personaj.

Scriitorul şi executorul

Cu ani în urmă, Sabin a trăit o „clipă magică“ întâlnind-o pe Veronica (personajul Ioanei Pavelescu) pe străzile unei capitale europene. Momentul a constat doar într-o simplă privire şi atât, dar celor doi le-a lăsat urme adânci în suflet, deşi nu s-au mai reîntâlnit niciodată.

Vechea casă a scriitorului stă în calea planurilor unor rechini imobiliari, care intenţionează să „dezvolte“ zona. Casa are ipotecă, iar executorul Ştefan Manea (Adrian Titieni) este însărcinat să-l facă pe Vianu să renunţe la imobil.

Întâlnirea cu demnul bătrân şi cu valorile pe care le reprezintă îi declanşează executorului o criză de conştiinţă şi acesta se decide să-l ajute, de fapt. Manea are o căsnicie disfuncţională cu soţia sa, Lena (Cătălina Mustaţă), iar la deriva lui contribuie şi pasiunea furibundă pe care i-o dezlănţuie, la vârsta a doua, focoasa sculptoriţă Gloria Matyas (Tünde Skovran), fiica rebelă a Veronicăi.

Aventura nefericitului executor îl face să piardă tot, pe plan social, dar să-şi câştige demnitatea şi autoaprecierea. Totodată, se oferă astfel prilejul ca Sabin şi Veronica să se întâlnească în cele din urmă, pe principiul „mai bine mai târziu decât niciodată“.

Platutudine telenovelistică

Scenariul este inspirat dintr-o piesă de teatru a argentinianului Mario Diament şi este scris de regizorul Andrei Zincă împreună cu dramaturgul Adrian Lustig. Se confirmă proverbul „copilul cu mai multe moaşe moare cu buricul netăiat“: unele replici sunt de o stupiditate rară, iar actorii trebuie să le recite natural.


Regizorul Andrei Zincă a realizat până acum telenovele şi seriale TV („La urgenţă“). Afirmă că acesta este debutul său întârziat în cinema, dar, în realitate, stilistic, Zincă nu se îndepărtează niciodată de estetica plată a producţiilor TV. Aceeaşi lipsă de mijloace şi sărăcie intelectuală care face ca „Puzzle“ să nu difere deloc de un film de televiziune „gonflat“ pentru marele ecran.

În concluzie, revenirea actorului Dan Nuţu la cinema trebuie salutată, dar ar fi fost preferabil ca aceasta să se producă într-un film mai bun.

Puzzle (România, 2013)

Regia: Andrei Zincă

Cu: Dan Nuţu, Ioana Pavelescu, Adrian Titieni, Cătălina Mustaţă

Rulează la: Grand Cinema Digiplex Băneasa

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite