Cinci filme despre pandemii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De-a lungul anilor, au fost produse mai multe filme despre pandemii, ale căror poveşti astăzi, în contextul coronavirusului, se dovedesc a fi cât mai aproape de adevăr.

„Adevărul“ prezintă cinci filme despre pandemii, care au în centrul acţiunii evenimente ce reflectă isteria creată de coronavirus în toată lumea în ultima perioadă, propuse de cinemagia.ro.

Cinci filme despre pandemii

„Contagion“

Un action-thriller senzaţional din 2011, „Contagion“ prezintă omenirea din nou în pericol de extincţie. Apariţia unui virus cumplit, care se răspândeşte cu o viteză fulminantă şi are puterea de a ucide în câteva zile, stârneşte groază peste tot în lume. Comunitatea medicală mondială este depăşită de situaţie şi pe lângă faptul că oamenii de ştiinţă nu reuşesc să găsească un antidot, ei nu pot opri nici starea de panică iscată în urma deceselor. În tot acest timp, oamenii de rând încearcă şi ei să găsească o cale de supravieţuire, într-o societate distrusă de cumplita molimă.

 

„Blindness“ (2008) 

 

Bazat pe romanul portughezului José Saramago, „Blindness“ (2008) arată ce se poate întâmpla când o pandemie în care oamenii orbesc loveşte Pământul. Un film care te implică, care te obligă să reflectezi asupra unor subiecte şi situaţii uşor de calificat drept improbabile: apocalipsa, extincţia civilizaţIei, colapsul. Un film dur despre orbire în masă - echivalent al cecităţii morale a societăţii contemporane. O poveste despre vulnerabilitatea fiinţei umane, în aşa fel spusă încât filmul devine aproape moralizator. Povestea este plasată într-un oraş anonim, populat de personaje fără nume, unde izbucneşte o epidemie de orbire. Fără o cauza aparenţă, oamenii îşi pierd rând pe rând vederea şi... barbaria se instalează. Structurile politice nu pot reacţiona decît prin represiune şi, curînd, apar variante ale lagărelor. Din motive necunoscute, o singură persoană scapă de flagel - soţia unui medic - jucată de Julianne Moore.

 

„Children of Men“

Anul 2027. Infertilitatea este cea mai mare ameninţare la adresa omenirii. Este vorba de o epidemie ce afectează femeile. Efectul nu este moartea, ci infertilitatea, astfel încât filmul lui Alfonso Cuarón porneşte de la o premisă cel mai puţin promiţătoare: ce-ar fi dacă toate femeile de pe Terra nu ar mai fi în stare să rămână însărcinate? Şi ce-ar fi dacă, în timp ce sfârşitul civilizaţiei se apropie cu repeziciune, o femeie rămâne totuşi gravidă?

„Black Death“, unul dintre cele mai apreciate filme despre pandemii

Sean Bean este liderul unor cavaleri care caută un eretic în plină pandemie de ciumă. Eddie Redmayne e un călugăr care îi însoţeşte pe aceşti cavaleri. Carice van Houten are rolul unei necromate. Aşadar, în Anglia medievală, în perioada în care ciuma a lovit pentru prima oară un tânăr călugăr pe nume Osmund este însărcinat să îl conducă pe Ulric, un cavaler neînfricat, şi grupul său de mercenari în mijlocul unei mlaştini îndepărtate. Misiunea lor este aceea de a prinde şi omorî un necromant care, în cele din urmă, se dovedeşte a fi o frumoasă şi tânără femeie, Langiva. Aceasta era capabilă să readucă la viaţă orice corp. Osmund e măcinat pe de o parte de dragostea faţă de Dumnezeu şi, pe de altă parte, de dragostea faţă de tânără. Coşmarul călătoriei începe în momentul în care Langiva îşi arată adevărata identitate.

 

„World War Z“ 

„Ziua Z: Apocalipsa“ (2013) este un thriller cu elemente horror ce garantează sperieturi zdravene spectatorului, chiar în absenţa scenelor extrem de sângeroase. Abordarea realistă face totul plauzibil, şi prin asta mult mai terifiant, părând un film de război cu substrat epidemiologic (Al Treilea Război Mondial?), în care cad guverne, sunt devastate zone întegi, iar oamenii decimaţi. 

    

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite