Cele mai ciudate recorduri înregistrate la premiile Oscar de-a lungul timpului

Cele mai ciudate recorduri înregistrate la premiile Oscar de-a lungul timpului

Statuetele Oscar, unele dintre cele mai râvnite premii din industria cinematografică FOTO Reuters

De la un film rusesc cu o durată de peste şapte ore, la familia care are în total peste 80 de nominalizări la Oscar, revista „Time” a alcătuit o listă cu cele mai ciudate recorduri ale premiilor Oscar.

Cele mai multe nominalizări fără câştig (pentru un film)

„The Color Purple” (1985) şi „The Turning Point” (1977) au fost nominalizate la premiile Oscar la 11 categorii, dar nu au reuşit să ia statueta de aur la niciuna dintre ele.

Spre deosebire de aceste două filme, „Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui” a câştigat la toate cele 11 categorii pentru care a fost nominalizat, printre care Cel mai bun film, Cel mai bun regizor sau Cele mai bune efecte vizuale.

Cele mai multe nominalizări fără câştig (pentru o persoană)

Kevin O`Connell a fost nominalizat de 20 de ori pentru mixaj de sunet, începând cu anul 1983 pentru munca sa din „Terms of Endearment” şi ajungând în 2007 pentru aportul adus filmului „Transformers”.

La polul opus s-a situat editorul de sunet Mark Berger, care a reuşit să aibă un scor perfect: 4 nominalizări, 4 premii câştigate în 1980, 1984, 1985 şi 1996.

Cele mai multe premii câştigate

În timpul vieţii sale, dar şi după moartea sa, Walt Disney a câştigat 22 de premii Oscar. Majoritatea vizau categorii minore, cum ar fi Cel mai bun desen animat de scurtă durată. Printre aceste merite se numără şi premii de onoare, cum este cel pentru recunoaşterea artistică a filmului „Albă ca Zăpada şi cei Şapte Pitici”.

Un alt record deţinut de Disney este pentru cele mai multe premii obţinute într-o singură seară. În 1953, Disney a câştigat Oscarurile la categoriile Feature documentary, Scurtmetraj şi Scurtmetraj animat.

Prima şi singura persoană care a câştigat Oscarul pentru scenariu, regie şi Cel mai bun film în acelaşi an

Incomparabilul Billy Wilder a reuşit acest lucru în 1960 contribuind ca scenarist, regizor şi producător la crearea fimului „The Apartment”.

Cele mai multe nominalizări la Oscar pentru o singură familie: 86

Familia Newman este singura familie de artişti care, timp de câteva generaţii, a câştigat în total 86 de statuete Oscar. Cel mai cunoscut membru al familiei, Alfred Newman,compozitor de muzică de film, a fost nominalizat de 45 de ori şi a câştigat 9 premii. Acesta se situează pe locul 2 în topul persoanelor cu cele mai multe premii Oscar câştigate, după Walt Disney.

Restul nominalizărilor au fost adjudecate de fraţii săi Lionel, dirijor, pianist şi compozitor de muzică pentru televiziune şi Emil, compozitor şi dirijor american care a lucrat la mai bine de 200 de filme şi emisiuni de televiziune, dar şi de fiii David, compozitor de muzică de film („Ice Age”, „Norbit”etc) şi Thomas („American Beauty”, „Skyfall”sau „The Newsroom”).

Filmul cu cea mai lungă durată

Ecranizarea în fosta URSS a romanului „Război şi Pace”, scris de Lev Tolstoi, la o lansare a filmului în patru părţi. În total filmul avea o durată de şapte ore (431 de minute), dar a reuşit să câştige un Glob de Aur şi un Oscar pentru Cel mai bun film străin.

Franţa este ţara cu cele mai multe nominalizări la categoria Cel mai bun film străin

Cu 36 de nominalizări şi 9 premii câştigate, Franţa are câştig de cauză în defavoarea celorlate ţări care mizează pe peliculele lor în cursa pentru un Oscar. Italia în schimb, la aceeaşi categorie, a câştigat 10 premii Oscar.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: