Cele mai bune comedii romantice din ultimii cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorii Sandra Bullock şi Ryan Reynolds, în filmul „The Proposal“, care se numără printre cele mai bune comedii romantice din ultimii cinci ani FOTO Walt Disney
Actorii Sandra Bullock şi Ryan Reynolds, în filmul „The Proposal“, care se numără printre cele mai bune comedii romantice din ultimii cinci ani FOTO Walt Disney

Când vă gândiţi la o comedie romantică, cel mai probabil vă amintiţi de celebra scenă din restaurant din „When Harry Met Sally/ Când Harry a cunoscut-o pe Sally“ sau de repetiţiile pline de umor din „Shakespeare in Love/ Shakespeare îndrăgostit“, dar nici filmele din ultimii cinci ani nu sunt cu nimic mai prejos, aşa că vă propunem un top cu cele mai bune comedii romantice.

De la „Silver Linings Playbook/ Scenariu pentru happy-end“, care i-a adus actriţei Jennifer Lawrence premiul Oscar pentru interpretare, până la relaţiile tumltoase de prietenie din „No strings attached/ Fără obligaţii“ şi „Friends with Benefits/ Prietenie cu folos“, vă prezentăm o listă cu cele mai bune comedii romantice lansate în ultimii cinci ani. 

    

1. „Silver Linings Playbook/ Scenariu pentru happy-end“ (2012)

Regia: David O. Russell

Distribuţia: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Jacki Weaver

     

Patrik "Pat" Solitano (Bradley Cooper) este un fost profesor de liceu cu tulburare bipolară, care a petrecut patru ani într-o clinică pentru tratarea bolilor nervoase, după ce a fost înşelat şi părăsit de soţia lui, Nikki. Mutându-se cu părinţii, Dolores (Jacki Weaver) şi Pat Solitano (Robert De Niro), după ce este externat, Pat este obsedat de ideea de a-şi recuceri partenera. Situaţia se schimbă atunci când o cunoaşte pe Tiffany (Jennifer Lawrence), o tânără văduvă care a fost concediată din cauza faptului că s-a culcat cu toţi colegii de serviciu după ce moartea soţului i-a cauzat o depresie severă. Afecţiunile mintale îi apropie pe cei doi, care devin prieteni şi încep să aibă sentimente profunde unul faţă de altul.

„Silver Linings Playbook“, ecranizare a romanului omonim semnat de scriitorul american Matthew Quick, a fost un imens succes, fiind aplaudat atât de cinefili, dar mai ales de critici. Filmul a primit opt nominalizări la premiile Academiei Americane de Film, inclusiv la toate categoriile de interpretare, dar şi pentru Cel mai bun filmCel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu adaptat, Jennifer Lawrence primind primul Oscar din cariera sa pentru Cea mai bună actriţă.

„Filmul ne spune că «au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi» depinde de găsirea persoanelor care coexistă cu nebunia noastră, nu a celor care încearcă să ne scape de ea. În orice caz, este nebunesc de bun filmul“, a fost de părere criticul Colin Covert. Pe de altă parte, David Rooney, de la „The Hollywood Reporter“, a considerat „chimia dintre Cooper şi Lawrence motivul pentru care este o bucurie să vezi filmul“, complimentând totodată „nebunia revigorantă“ şi „energia nervoasă.“ De asemenea, Richard Corliss, de la revista „Time“, a aplaudat interpretările protagoniştilor, mai ales pe cea a actriţei Jennifer Lawrence, precizând că aceasta este „motivul pentru care filmul trebuie văzut până la final“ şi lăudând maturitatea artistei.

2. „Vicky Cristina Barcelona“ (2008)

Regia: Woody Allen

Distribuţia: Scarlett Johansson, Javier Bardem, Penélope Cruz

Filmul este centrat pe tumultoasa poveste a prietenelor Vicky (Rebecca Hall) şi Cristina (Scarlett Johansson), două americance venite la Barcelona pentru a-şi petrece vacanţa de vară. Deşi cele două sunt prietene foarte apropiate, au viziuni diametral opuse când vine vorba de iubire. Vicky este o persoană tradiţională, logodită cu un bărbat care îi oferă stabilitate şi afecţiune, în timp ce Cristina se consideră o nonconformistă. În Barcelona, cele două îl întâlnesc pe Juan Antonio (Javier Bardem), un pictor carismatic, cu un stil de viaţă excentric şi căruia îi place să-şi trăiască viaţa într-un stil libertin, conform propriilor sale idei şi idealuri. Proaspăt ieşit dintr-un divorţ celebru, răsunător, care a zguduit lumea artistică din Barcelona, le atrage pe cele două într-o serie de aventuri romantice neconveţionale. Totul decurge normal, până în momentul în care pictorul primeşte un telefon prin care este anunţat că Maria Elena (Penélope Cruz), fosta lui soţie, a încercat să se sinucidă şi este internată în spital, în Barcelona.

„Vicky Cristina Barcelona“ este unul dintre cele mai apreciate filme ale multipremiatului cineast Woody Allen, mai ales datorită interpretării actriţei spaniole Penélope Cruz, care a fost recompensată cu prestigioasa statuetă Oscar şi cu un premiu BAFTA la categoria Cea mai bună actriţă în rol secundar. Totodată, filmul a primit patru nominalizări la premiile Globul de Aur, impunându-se la categoria Cel mai bun film de comedie sau musical, şi este considerat unul dintre cele mai profitabile filme ale lui Allen, având încasări de 96 de milioane de dolari la nivel global, o cifră imensă, dacă ţinem cont de faptul că bugetul producţiei a fost de 15 milioane de dolari. Criticul Scott Tobias a considerat că filmul este „plin de umor şi ambiguu, dar şi ameţit şi sufocat de tristeţe şi îndoială“, iar Mick LaSalle, de la „San Francisco Chronicle“, a apreciat „opera unui artist încrezător şi matur“, referindu-se la Woody Allen.

3. „The Proposal/ Vrei să te însori cu mine?“ (2009)

Regia: Anne Fletcher

Distribuţia: Ryan Reynolds, Sandra Bullock

    

Când Margaret Tate (Sandra Bullock), directorul unei importante edituri de carte din New York, riscă să fie repatriată în Canada, îşi convinge asistentul personal, Andrew Paxton (Ryan Reynolds), să o ia de soţie, pentru a putea obţine viză. Acesta acceptă să îi facă jocul, dar impune câteva condiţii proprii, printre care o călătorie în Alaska, pentru a-i cunoaşte capricioasa familie, unde Margaret se trezeşte prinsă într-un şir de situaţii comice tipice. Urmăriţi de un ofiţer al Biroului de Imigrare, Margaret şi Andrew realizează curând că farsa lor este pe cale să devină o realitate. 

Filmul a fost un adevărat succes la box office, având încasări de peste 300 de milioane de dolari şi devenind cea mai profitabilă comedie romantică a anului 2009. De asemenea, interpretările actorilor Ryan Reynolds şi Sandra Bullock au fost apreciate de critici, Lisa Schwarzbaum, de la „Entertainment Weekly“, fiind de părere că chimia dintre cei doi actori a fost „proaspătă şi irezistibilă.“ Aceeaşi opinie a fost împărtăşită şi de Zorianna Kit, de la „Huffington Post“, care a scris: „Cei doi sunt adepţi ai comediei şi s-au distrat de minune împreună, spectatorii filmului nu pot rezista farmecului lor, nici măcar în momentele în care povestea este de-o prostie inutilă.“

4. „Crazy, Stupid, Love/ A naibii dragoste“ (2011)

Regia: Glenn Ficarra şi John Requa

Distribuţia: Emma Stone, Julianne Moore, Ryan Gosling, Steve Carell

Cal Wever (Steve Carell) este un bărbat de vârstă mijlocie care află că soţia lui, Emily (Julianne Moore), îl înşală cu un coleg de muncă, David Lindhagen (Kevin Bacon), şi îşi doreşte să divorţeze. După ce se mută în propriul apartament, Cal îşi dă seama că este depăşit de situaţie şi începe să-şi petreacă serile într-un bar, unde este remarcat de Jacob Palmer (Ryan Gosling), un tânăr afemeiat care-şi propune să-l înveţe cum se cuceresc femeile. Urmând cu sfinţenie învăţăturile noului său amic, Cal reuşeşte să seducă un număr impresionant de doamne şi domnişoare, în timp ce Jacob se îndrăgosteşte cu adevărat de o studentă la drept, Hannah (Emma Stone).

„Crazy, Stupid, Love/ A naibii dragoste“ a primit recenzii pozitive din partea criticilor de specialitate, Roger Ebert fiind de părere că este „o comedie romantică dulce despre oameni buni.“ De asemenea, A.O. Scott, care scrie pentru publicaţia „The New York Times“, a menţionat că filmul este „echilibrat, remarcabil de normal şi rezonabil de inteligent“, în timp ce Betsy Sharkey, de la „Los Angeles Times“, a afirmat că „evocă magia dulce-amăruie a primelor iubiri, a iubirilor de durată, a iubirilor pierdute şi a celorlalte iubiri.“ Totuşi au existat şi comentarii mai puţin favorabile, precum cel al lui Christy Lemire, de la Associated Press, care a considerat că filmul „nu devine niciodată suficient de nebun sau de stupid încât să te facă să te îndrăgosteşti de el.“ Cu toate acestea, producţia a fost inclusă, de revista „TV Guide“, în lista Celor mai bune filme ale anului 2011.

5. „The Ugly Truth/ Adevărul gol-goluţ“ (2009)

Regia: Robert Luketic

Distribuţia: Gerard Butler, Katherine Heigl

Filmul urmăreşte relaţia tumultoasă dintre Abby Richter (Katherine Heigl), o ambiţioasă producătoare a unui talk-show matinal de televiziune, care crede în noţiunea de iubire adevărată, şi Mike Alexander (Gerard Butler), prezentatorul emisiunii „Adevărul gol-goluţ“, un cinic atunci când vine vorba de dragoste. Cei doi ajung să lucreze împreună şi, la început, se urăsc: Abby crede că Mike este dezgustător, în timp ce el o găseşte naivă şi obsedată să deţină controlul. Lucrurile se schimbă în momentul în care Abby este convinsă că a întâlnit bărbatul perfect şi este nevoită să apeleze la tacticile promovate de rivalul ei pentru a-l cuceri. 

Chiar dacă nu a fost pe placul tuturor criticilor, „The Ugly Truth/ Adevărul gol-goluţ“ a avut încasări de aproape 200 de milioane de dolari la nivel mondial, devenind al doilea cel mai profitabil film al actriţei Katherine Heigl, după „Knocked Up/ Un pic însărcinată“. Ruth McCann, de la „The Washington Post“, a numit filmul „indulgent de stilat, revigorant de critic şi legitim de sexy“, iar Kara Nesvig, de la „Star Tribune“, a considerat că „dialogul este vioi şi sexy, Heigl şi Butler au o chimie atragătoare şi, chiar dacă finalul este previzibil, este un film sexy.“

6. „No Strings Attached/ Fără obligaţii“ (2011)

Regia: Ivan Reitman

Distribuţia: Ashton Kutcher, Natalie Portman

     

Emma Kurtzman (Natalie Portman) şi Adam Franklin (Ashton Kutcher) sunt doi prieteni care fac un pact ce presupune să facă sex, dar fără să se îndrăgostească. Bineînţeles, lucrurile nu vor rămâne aşa cum şi-au plănuit. Părerile criticilor au fost împărţite, în timp ce unii au considerat scenariul slab şi extrem de previzibil, alţii au apreciat interpretările actorilor, Richard Roeper afirmând chiar că este „una dintre cele mai bune comedii romantice din ultimii ani.“

„Filmul beneficiază de o interpretare sexy, emoţionantă şi vulnerabilă din partea actriţei Natalie Portman, dar nici Kutcher nu e rău“, a scris criticul Roger Moore, în timp ce Matt Joseph a precizat că fiecare membru al distribuţiei luminează ecranul cu umor şi şarm, adăugând că există o mulţime de momente cu adevărat amuzante. 

7. „Friends with Benefits/ Prietenie cu folos“ (2011)

Regia: Will Gluck

Distribuţia: Justin Timberlake, Mila Kunis

Dylan (Justin Timberlake), director artistic, şi Jamie (Mila Kunis), o recrutoare de personal, se întâlnesc în New York şi cred că iubirea adevărată este doar o legendă promovată de filmele hollywoodiene. În plus, mai cred cu naivitate că sexul nu provoacă probleme unei frumoase relaţii de prietenie. În mod previzibil, cei doi dezvoltă sentimente sincere, dar le neagă de fiecare dată când sunt împreună. 

Filmul s-a bucurat de încasări mari (149.5 milioane de dolari la nivel fglobal), dar şi de aprecierile criticilor. Manhola Dargis, de la „The New York Times“, a scris că „Friends with Benefits/ Prietenie cu folos“ este o comedie „degajată, alertă şi amuzantă, completată de potrivirea frumoasă dintre Justin Timberlake şi Mila Kunis.“ Mary Pols, de la „Time“, a aplaudat filmul şi a scris că, deşi scenariul este unul destul de previzibil, producţia „a fost ridicată de dialogul energic, chimia sexuală dintre protagonişi şi de faptul că lipsa de comunicare este una plauzibilă.“

8. „Just Go with It/ Nevastă de împrumut“ (2011)

Regia: Dennis Dugan

Distribuţia: Adam Sandler, Jennifer Aniston, Brooklyn Decker

       

Bazat pe filmul din 1969 „Cactus Flower“, filmul îl prezintă pe chirurgul plastic Danny Maccabee (Adam Sandler) căruia îi place să mintă că are o căsnicie nefericită pentru a obţine sex şi pentru a evita o relaţie serioasă. Când o cunoaşte pe Palmer (Brooklyn Decker), o profesoară de matematică, îşi roagă asistenta extrem de loială, Katherine Murphy (Jennifer Aniston), să joace rolul nevestei de care intenţionează sa divorţeze. Din cauza acestei minciuni, trebuie să intre în joc şi copiii asistentei, iar pe toţi îi aşteaptă un week-end în Hawaii care le va schimba viaţa.

9. „The Bounty Hunter/ Recompensă cu bucluc“ (2010)

Regia: Andy Tennant

Distribuţia: Gerard Butler, Jennifer Aniston

Milo Boyd (Gerard Butler), fost detectiv devenit agent de recuperare, primeşte misiunea vieţii lui: 5.000 de dolari pentru a pune mâna pe fosta lui soţie, jurnalista Nicole Hurley (Jennifer Aniston), care încerca să scape de închisoare şi să construiască un subiect pe baza unor informaţii potrivit cărora o presupusă sinucidere ar fi de fapt o crimă. Cu timpul, Nicole şi Milo încep să îşi dea seama că încă se iubesc. 

10. „He's Just Not That Into You/ Despre bărbaţi şi nu numai“ (2009)

Regia: Ken Kwapis

Distribuţia: Jennifer Connelly, Jennifer Aniston

Bazat pe o replica din bestseller-ul „Sex and the City“, filmul spune povestea unui grup de prietene din Baltimore care trec prin relaţii amoroase, iar în centrul lor este Gigi, o femeie care interpretează întotdeauna greşit comportamentul partenerilor ei. Comedia a fost un hit la box office, mai ales datorită distribuţiei de excepţie: Ben Affleck, Jennifer Aniston, Drew Barrymore, Jennifer Connelly, Kevin Connolly, Bradley Cooper,Ginnifer Goodwin, Scarlett Johansson,Kris Kristofferson şi Justin Long. 

   

Filme



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite