"Busola de aur"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum, când aureola care înconjoară trilogia "Stăpânul inelelor" s-a estompat cu încetul (mai e cineva care să nu fi văzut versiunea cinematografică a faimosului ciclu al lui Tolkien?),

Acum, când aureola care înconjoară trilogia "Stăpânul inelelor" s-a estompat cu încetul (mai e cineva care să nu fi văzut versiunea cinematografică a faimosului ciclu al lui Tolkien?), studiourile "New Line", parte integrantă a uriaşului conglomerat "Time Warner", mizează pe un succes similar prin ecranizarea unei noi şi populare trilogii, tot o fantezie, "His Dark Materials", a altui scriitor britanic Philip Pullman, vizibil inspirat din primul, dar şi din C.S. Lewis cu ciclul său, de asemenea faimos, "Cronicile Narniei".

o nouă întâlnire cu fantezia.

Regizorul şi scenaristul Chris Weitz şi-a propus un pariu îndrăzneţ, de succesul primei părţi a acestei trilogii, intitulată de el "Busola de aur" (The Golden Compass), titlu considerat mai comercial decât cel dat de Pullman, "Luminile Nordului" (Northern Lights), depinzând ducerea la capăt a întregului proiect. Or, la primele zile după lansare, "Busola de aur" se situează pe primul loc la box-office în SUA şi Canada, cu performanţe nu prea impresionante, însă rămânând de văzut dacă şi pentru cât timp se va menţine pe această poziţie.

După cum dezvăluie presa americană, de soarta filmului, în special în afara Americii, atârnă însăşi soarta conducerii studiourilor "New Line", motiv în plus pentru a explica curiozitatea extraordinară în jurul acestui film, care dispune de o distribuţie de primă mână, în frunte cu Nicole Kidman şi Daniel Craig, noul interpret al lui James Bond, alături de micuţa cu un nume atât de poetic Dakota Blue Richards.

O cruciadă a copiilor împotriva forţelor răului

Filmul pune mai puţin accent, ca şi cartea, pe războaiele nesfârşite şi faptele de vitejie, aşa cum era cazul cu "Stăpânul inelelor", şi mai mult pe atmosfera magică, peisajele fantastice şi tinereţea eroilor. Acţiunea se petrece într-o ipotetică Anglie dickensiană, cu ecouri din lumea lui Jules Verne, populată de personaje originale şi mijloace fanteziste de transport, inclusiv maşinării zburătoare.

Aici îşi exercită stăpânirea tiranică, à la Big Brother, un grup de adulţi, numit "Magisterium", care pretinde supuşenie absolută mai ales din partea copiilor. Împotriva acestei tiranii se ridică o fetiţă orfană de numai 12 ani, Lyra Belacqua (nume la fel de frumos precum cel al interpretei Dakota Blue). Când un bun prieten al ei, Roger, dispare, alături de alţi copii, duşi undeva într-un ţinut nordic, unde domnesc zăpezile veşnice, va porni în căutarea lor cu un dirijabil desprins parcă dintr-o gravură de epocă.

Nicole Kidman, pe post de scorpie

În aceste ţinuturi îndepărtate, unchiul Lyrei, un înţelept savant (Daniel Craig, care arborează o surprinzătoare barbă), a descoperit existenţa unor misterioase particule care pot stabili legătura între diferitele lumi paralele ale Universului. Mica orfană va fi însoţită în periplul ei de o iscoadă a Magisteriumului, o făptură care, sub aparenţa ei de vis, ascunde scopuri adânc răuvoitoare, Nicole Kidman găsindu-se aici într-o postură mai puţin obişnuită pentru ea.

Se pare, de altfel, că există o modă în rândurile starurilor feminine ale momentului de a da naştere unor figuri negative, de scorpii, vezi Michele Pfeiffer în "Pulbere de stele" sau clona virtuală a Angelinei Jolie în "Beowulf". Noroc că Lyra va intra în posesia unei busole de aur, care indică totdeauna fără greş adevărul.

Are cuvântul corectitudinea politică

În lupta ei cu forţele răului, curajoasa orfană se va bizui pe ajutorul unor aliaţi de nădejde, un cowboy aviator, o vrăjitoare prietenoasă, un grup de cutreietori ai mărilor, "gyptians", adică ţigani (un fel de ambasadori itineranţi ai prieteniei, gen Bănel Nicoliţă...) şi mai ales o namilă de urs alb, Iorek, care se va înfrunta într-o luptă pe viaţă şi pe moarte cu un alt urs la fel de puternic, aflat de partea duşmanilor.

Şi pentru ca lucrurile să se complice şi mai mult, fiecare fiinţă umană are un fel de alter ego, numit "daemon", sub forma unui animal, care, în cazul copiilor, îşi poate schimba înfăţişarea, reflectând, fireşte, personalitatea încă în formare a tinerelor mlădiţe.


Pe scurt, o lume fabuloasă în care vrăjitoarele rele îşi fac apariţia din văzduhul întunecat, în care ticăloşii se transformă într-un glob de flăcări în momentul când pier şi în care o puştoaică plină de semeţie devine apărătoarea drepturilor copiilor de a decide, ca şi adulţii, asupra treburilor care îi privesc. Ce poate fi mai nimerit pentru sezonul Crăciunului, când retrăim cu toţii anii magici ai copilăriei? Şi toate acestea racordate la pulsul corectitudinii politice ca dominantă a vremurilor noastre.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite