Binele şi răul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angelina Jolie, maleficitatea întruchipată
Angelina Jolie, maleficitatea întruchipată

ZÂNĂ O reuşită variaţiune pe tema ambiguităţii morale a personajelor de basm produc studiourile Disney în cel mai recent film al lor, „Maleficent“, cu Angelina Jolie în rolul titular.

„Maleficent“ este cea mai recentă producţie a studiourilor Disney, prima producţie „live action“ (cu actori reali) de top după multă vreme şi, totodată, unul dintre marile succese de casă ale studiourilor din ultimul timp. A trecut ceva vreme de la premiera – atât americană, cât şi românească – a filmului, iar reuşita comercială a peliculei este evidentă.

Imediat după avanpremieră, unele voci îşi exprimau neîncrederea în eventualul succes de casă al filmului, speculând inexistenţa unui public-ţintă clar definit. Scenariul ar fi fost prea complex pentru prichindeii cărora teoretic li se adresează şi prea „subţire“ pentru ca părinţii şi însoţitorii adulţi să manifeste un real interes. Realitatea a dovedit totuşi altceva, probabil aici contribuind şi prezenţa în rolul principal a incontestabilei vedete Angelina Jolie.

Acţiuni ambigue

E uşor să ne dăm seama ce au dorit să obţină principalii realizatori implicaţi în producţia lui „Maleficent“: regizorul Robert Stromberg (debut în regie, dar reputat ca scenograf pentru „Avatar“, „Alice...“ al lui Tim Burton şi recentul „Oz...“, al lui Sam Raimi, precum şi ca responsabil pentru efectele vizuale a aproximativ 95 de filme de serie A) şi scenarista Linda Woolverton (reputată scriitoare pentru Disney).

Este vorba despre o poveste al cărei personaj central să fie unul ale cărui acţiuni par ambigue, incerte din punct de vedere moral, un personaj despre care să nu putem spune cu certitudine până la capăt dacă este unul pozitiv sau unul negativ. Modelul: prinţesa Elsa din superba animaţie „Frozen“ / „Regatul de gheaţă“, cel mai mare succes Disney al ultimilor ani, o ingenioasă rescriere a poveştii din „Crăiasa zăpezii“ a nemuritorului Andersen. Cu alte cuvinte, cum ar fi putut să devină Snow Queen / Crăiasa Zăpezii personajul pe care-l ştim, cu un happy end însă pentru gustul celor mai mici spectatori cărora li se adresează filmul.

Cine e Maleficent?

În acest demers, studiourile au ales un alt personaj clasic din universul Disney, cel al zânei rele din „Frumoasa (din pădurea) adormită“ / „Sleeping Beauty“ (1959, regia Clyde Geronimi), capodoperă a studiourilor hollywoodiene, de la a cărei lansare se aniversează, de altfel, în acest 2014 nu mai puţin de 55 de ani. În acest film, adaptare după textele clasice ale basmului, prinţesa titulară se numeşte Aurora, iar zâna care aruncă, încă de la naştere, o vrajă grea şi... malefică asupra micuţei se chema Maleficent.

Întrebarea pe care şi-o pun acum studiourile Disney este cum a ajuns Maleficent să devină Maleficent, o zână atât de malefică, şi, mai ales, ce s-a întâmplat după aceea cu „hâda“ vrăjitoare. Pentru a obţine efectul dorit, multe lucruri sunt totuşi de schimbat faţă de textele originale aşa cum le ştim. Precaută, Woolverton se declară inspirată, aşa cum ne anunţă genericul, de basmele cu acest subiect scrise de Charles Perrault şi Fraţii Grimm (complet fals, pentru cine a citit textele respective). Pentru a întări legătura cu filmul iniţial, toţi cei şapte scenarişti din 1959 sunt creditaţi şi pe genericul lui „Maleficent“.

Dragoste, ură, din nou dragoste

La început, Maleficent este o tânără şi frumoasă zână, trăind o viaţă idilică în paşnicul ei regat, fără legătură cu lumea oamenilor. Dezamăgită crunt de Stefan, viitorul tată al Aurorei, ea jură să se răzbune cu orice preţ, ceea ce şi face aruncând teribilul blestem. Problema este că, încă din copilărie, Aurora se pierde în pădure şi este crescută chiar de Maleficent, care evident se ataşează de ea. Blestemul, însă, odată aruncat nu mai poate fi dezlegat, şi de aici drama pe care o trăieşte zâna şi acţiunile sale contradictorii.

Nu este atât o continuare a „Frumoasei adormite“, cât o rescriere a poveştii de acolo: „iată povestea adevărată, aşa cum nu v-a fost spusă niciodată“, ne explică vocea naratorului în final. Trama narativă este totuşi destul de neconvingătoare. Aşa cum spuneam, mare parte din succes se datorează, probabil, prezenţei Angelinei Jolie – căreia rolul i se potriveşte ca o mănuşă –, implicată şi în calitate de producător executiv.

Info

Maleficent (SUA, 2014)
Regia: Robert Stromberg
Cu: Angelina Jolie, Elle Fanning, Sam Riley
Rulează la: Hollywood Multiplex Bucureşti Mall

3 stele

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite