„Batman vs. Superman“, desfiinţat de critici: „Un meci între doi oponenţi de categorie grea care îşi copleşesc spectatorii cu zbuciumul înfruntării lor“

„Batman vs. Superman“, desfiinţat de critici: „Un meci între doi oponenţi de categorie grea care îşi copleşesc spectatorii cu zbuciumul înfruntării lor“

Batman (Ben Affleck) şi Superman (Henry Cavill) se înfruntă pentru supremaţiei FOTO cinemagia.ro

Filmul „Batman vs. Superman: Zorii dreptăţii/ Batman V Superman: Dawn of Justice“ are premiera astăzi în cinematografele din România. Criticii nu s-au arătat încântaţi de felul în care regizorul Zack Snyder a gândit povestea şi nu au avut cuvinte de laudă la adresa producţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Temându-se că acţiunile supereroului privit ca un zeu rămân nesupravegheate, puternicul şi formidabilul apărător al Gotham-ului îl provoacă pe salvatorul adorat, modern al Metropolis-ului, în vreme ce lumea nu se poate hotărî de ce tip de erou are mai mare nevoie. Cum Batman (Ben Affleck) şi Superman (Henry Cavill) sunt în război, apare o nouă ameninţare ce pune omenirea într-un pericol fără precedent, arată cinemagia.ro desfăşurarea evenimentelor din film. 

La ce trebuie să se aştepte spectatorul 

„Preocupat să aglomereze efecte speciale şi încleştări asurzitoare, Zack Snyder sacrifică subtilitatea şi umanitatea personajelor pentru un spectacol de zile mari, dar vid de emoţie“, scrie Ştefan Dobroiu în recenzia sa pentru cinemagia.ro. „O confruntare cinematografică între Batman şi Superman, ce putea fi mai entuziasmant? «Zorii dreptăţii» greşeşte încă din primele minute, când Snyder ne arată, insistent, cu încetinitorul şi pe îndelete, cum părinţii lui Bruce Wayne sunt ucişi pe un sumbru bulevard din Gotham. Scena, reluată de mai multe ori pe parcursul filmului, are rostul ei, dar este totuşi uimitor cum ea mai poate fi prezentă într-un lungmetraj pentru marele ecran, când probabil toată lumea ştie care e motorul din spatele transformării lui Bruce în Batman. Este o alegere discutabilă şi din păcate nu e singura la care recurge scenariul“, continuă el. 

FOTO cinemagia.ro 

Tot criticul cinemagia.ro arată care e miza filmului în opinia lui: „Dar «Zorii dreptăţii» îşi respectă cele două mari promisiuni, acelea de a-i arăta pe Batman şi Superman înfruntându-se în Gotham şi Metropolis, şi de a-i prezenta pe viitorii membri ai Justice League. Filmului nu îi lipsesc ritmul şi nici anvergura, dar aproape totul altceva este sacrificat pe parcurs, filmul neavând relevanţa umană a unui «The Dark Knight» sau flexibilitatea şi umorul filmelor Marvel. Sumbru şi îndârjit, este un meci de box între doi oponenţi de categorie grea gata să-şi aplice şi să suporte cele mai grele lovituri, copleşindu-şi spectatorii cu zbuciumul înfruntării lor“, scrie Dobroiu. 

FOTO cinemagia.ro 

Motive artificiale de ceartă 

Ştefan Dobriu scrie că scenariul inventează motive articiale ale luptei celor doi supereroi, inducând spectatorul în eroare. „Îngreunat de vise, coşmaruri şi flashback-uri inutile şi repetate cu încăpăţânare, «Zorii dreptăţii» supără şi din cauza faptului că nu prea-ţi dai seama de ce se luptă cei doi supereroi. Da, confruntarea lui Superman cu generalul Zod din «Man of Steel» dărâmă unul din zgârâie-norii Bruce Wayne Enterprises, iar Wayne (credem în continuare că Ben Affleck a fost o alegere neinspirată pentru rol) ajunge să-l considere pe Superman simbolul celor care nu respectă legea. Dar scenariul scris în mare parte de David S. Goyer («The Dark Knight») construieşte artificial motive atât pentru înfruntarea lor, cât şi pentru împăcare“, scrie el.

Singurul plus al filmului, în opinia criticului, este prezenţa celebrei Wonder Woman, in interpretarea lui Gal Godot, care „se transformă într-unul din cele mai îmbucurătoare elemente ale filmului şi în sursa unicului moment amuzant al acestuia“. În final, Dobroiu scrie: „Dar «Zorii dreptăţii» reuşeşte să umple ecranul cu efecte speciale extraordinare. Poate că pe Snyder îl depăşesc subtilităţile, dar categoric este în stare să-şi croiască drum (cu barosul) până în creierul spectatorilor. Ajutat de un sistem de sonorizare bun şi un ecran mare, «Batman vs. Superman: Zorii dreptăţii» are efectul unei confruntări între doi dinozauri: te uiţi fără să clipeşti“, încheie criticul. 

Criticii internaţionali au declarat la unison că noul film este fie „inoerent“ („The Telegraph“), fie „lipsit de entuziasm“ („Variety“), fie „în pare parte negativ“ („The Wall Street Journal“). 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările