Autoarea romanului „Gravity“ a dat în judecată studiourile Warner Bros. pentru plagiat

Autoarea romanului „Gravity“ a dat în judecată studiourile Warner Bros. pentru plagiat

Filmul „Gravity 3D: Misiune în spaţiu“, cu Sandra Bullock şi George Clooney, a avut un succes uriaş la box office, cu încasări de 716 milioane de dolari la nivel mondial

Tess Gerritsen, autoarea romanului „Gravity“, a dat în judecată pentru plagiat studiourile Warner Bros., care au produs filmul „Gravity 3D: Misiune în spaţiu“, de Alfonso Cuarón, susţinând că au fost preluate mai multe scene din cartea apărută în 1999 şi cerând despăgubiri de 10 milioane de dolari.

Potrivit publicaţiei „The Guardian“, Tess Gerritsen, care a scris în 1999 romanul „Gravity“, despre o femeie-astronaut captivă în spaţiul cosmic, susţine că producătorii filmului au folosit mai multe scene din carte şi că numele ei nu a fost trecut pe generic.

Filmul SF „Gravity 3D: Misiune în spaţiu“, de Alfonso Cuarón, a câştigat şapte premii Oscar, printre care cel pentru regie, la gala Academiei americane din 2 martie.

Scriitoarea doreşte acum o compensaţie de 10 milioane de dolari, pe lângă plata unor despăgubiri, şi solicită studiourilor Warner Bros. să menţioneze pe generic că filmul „este bazat pe o carte de Tess Gerritsen“.

Intriga romanului diferă, în anumite aspecte, de filmul realizat de regizorul mexican. Personajul principal, potrivit site-ului autoarei, este o femeie-medic care este trimisă pe Staţia Spaţială Internaţională (SSI) pentru a studia fiinţele vii din cosmos.

„Odată aflată pe staţia spaţială (...), lucrurile încep să ia o întorsătură extrem de primejdioasă (n.r. - pentru personaj) O cultură de organisme monocelulare, cunoscute sub denumirea de Archaeoni (...) începe să se înmulţească rapid şi, în curând, acestea vor începe să infecteze echipajul, cu rezultate terifiante şi mortale“, se arată în sinopsisul cărţii.

Cu toate acestea, compania New Line, o divizie a studiourilor Warner Bros., ar fi selectat pentru ecranizare cartea scrisă de Tess Gerritsen în 1999, iar, potrivit autoarei, detaliile pe care a trebuit să le adauge în vederea unui proiect cinematografic au fost folosite în filmul lui Alfonso Cuarón.

„Pentru a contribui la dezvoltarea Gerritsen Gravity Project, Gerritsen a scris şi a livrat materiale suplimentare, ce au constituit o versiune modificată a unei părţi din carte. Aceste materiale au inclus scene în care fragmente de satelit s-au ciocnit cu Staţia Spaţială Internaţională (SSI), aceasta a fost distrusă şi femeia-astronaut a rămas captivă în spaţiul cosmic, căutând mijloace pentru a se întoarce pe Pământ“, se precizează în documentele depuse în instanţă.

Filmul „Gravity 3D: Misiune în spaţiu“, în care Sandra Bullock şi George Clooney interpretează rolurile a doi astronauţi aflaţi în derivă în spaţiu, după ce naveta lor a fost distrusă în timp ce efectuau o ieşire pe orbită, a avut un succes uriaş la box office, cu încasări de 716 milioane de dolari la nivel mondial.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: