„Argo“, atacat de parlamentarii din Noua Zeelandă

„Argo“,
atacat de parlamentarii din Noua Zeelandă

Affleck e contestat pentru modul în care a prezentat evenimentele istorice

Pelicula distinsă cu trei premii Oscar şi trei Globuri de Aur a fost criticată pentru că scenariul a deformat realitatea, sugerând că reprezentanţii ambasadei neozeelandeze au refuzat să-i protejeze pe diplomaţii americani în timpul atentatelor din Iran.

Ştiri pe aceeaşi temă

La doar câteva săptămâni după ce autorităţile iraniene i-au ameninţat pe producătorii filmului că îi vor da în judecată, întrucât „Argo“ a prejudiciat imaginea Teheranului, filmul regizat de Ben Affleck este implicat într-un nou conflict. Politicienii din Noua Zeelandă sunt nemulţumiţi de modul eronat în care Affleck a reflectat realitatea politică.

„Este o punere în scenă eronată şi diabolică a acţiunilor curajoase ale diplomaţilor neozeelandezi“, a declarat politicianul Winston Peters, citat de contactmusic.com. Principala nemulţumire a parlamentarului este că scenariul îi discreditează poporul, lăsând impresia că ei sunt „nişte laşi“. Complementar, Parlamentul a votat o moţiune prin care a declarat că „Argo“ nu prezintă faptele aşa cum s-au întâmplat în realitate.

Potrivit Associated Press, nemulţumirea locuitorilor din insulele Oceanului Pacific derivă de la faptul că, de fapt, diplomaţii de la ambasada Noii Zeelande în Iran le-au oferit cazare, mâncare şi transport, când americanii au plecat cu agentul CIA Tony Mendez, interpretat în film chiar de Ben Affleck.

În ciuda contestaţiilor, regizorul şi actorul distins cu multiple trofee a explicat că rolul meseriei sale nu este de a reda realitatea cu acurateţe. „Atunci când realizezi un film istoric, eşti nevoit să faci alegeri creative  pe care trebuie să le inserezi în poveste“, a explicat Affleck.

John Key, premierul neozeelandez, a ajuns la o concluzie. „Noua Zeelandă a fost o ţară care a încercat întotdeauna să-i ajute pe ceilalţi, dar, până la urmă, acesta este Hollywood-ul şi ei fac filmele“, a spus prim-ministrul.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: