ANALIZĂ 2014, anul în care actorii au fost eclipsaţi de roboţi, reptile uriaşe sau maimuţe care ştiu să vorbească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maimuţele deţin
rolurile centrale în pelicula „Planeta Maimuţelor: Revoluţie“
FOTO cinemagia.ro
Maimuţele deţin rolurile centrale în pelicula „Planeta Maimuţelor: Revoluţie“ FOTO cinemagia.ro

Faptul că anul 2014 a reprezentat unul dintre cei mai slabi din ultimele două decenii în ceea ce priveşte încasările la box office poate fi explicat în parte prin ieşirea la rampă a unor personaje care au umbrit noţiunea de „star de cinema“. Astfel, în lumina reflectoarelor au stat eroi de benzi desenate, roboţi, dinozauri sau maimuţe care ştiu să vorbească, arată revista „Variety“ într-o analiză.

Marile staruri ale industriei cinematografice nu au strălucit la fel de puternic în anul 2014, aşa cum o făceau odinioară. A fost anul în care s-au remarcat Căpitanul America, Star Lord şi roboţi animaţi, precum şi reptile uriaşe sau maimuţe care ştiu să vorbească. Cei câţiva oameni care au împărţit marele ecran cu aceste minuni ale tehnicii efectelor speciale s-au dovedit a fi doar o cantitate neglijabilă.

Cu câteva excepţii, acele filme care depindeau în mare măsură de numele de deasupra titlului s-au împotmolit la box office, ridicând astfel semne de întrebare cu privire la valoarea unora dintre cei mai cunoscuţi artişti de la Hollywood care primesc sume fabuloase pentru prestaţiilor lor. Dacă definiţia unui „star de cinema“ înseamnă succes, contrar acesteia, Johnny Depp a picat testul cu rolul din „Transcendence: Viaţă după moarte“, Robert Downey Jr a apărat partea greşită în „The Judge/Judecătorul“, George Clooney a săvârşit o eroare cu „Monuments Men/Eroii Monumentelor“, Christian Bale s-a aventurat degeaba în „Exodus: Gods and Kings/Exodus: Zei şi regi“, iar Tom Cruise a ratat ţinta cu „Edge of Tomorrow: Prizonier în timp“.

Dezamăgirea de la box office i-a trimis pe mulţi dintre actorii în cauză cu gândul la francizele care i-au consacrat. Astfel, Depp se va alătura echipajului continuării peliculei „Piraţii din Caraibe“, precum şi aventurilor din „Alice în Ţara Minunilor“, Downey Jr şi-a prelungit angajamentul faţă de Marvel, acesta urmând să continue rolul lui Tony Stark/Omul Oţel, iar Cruise va reveni în acest an în cea de-a cincea „Misiune Imposibilă“, arată „Variety“.

Actorii au avut mai mult succes cu polemicile din viaţa privată

Pe de altă parte, nici dincolo de marele ecran, vedetele Hollywood-ului nu au reuşit să impresioneze în vreun fel. Iar la acest declin au contribuit comunităţile online care, speculând orice gafă sau paşi greşiţi, au pus într-o lumină proastă activitatea fiecăruia. După ce a strârnit oarecum curiozitatea cinefililor, în 2013, cu filmul „After Earth“, în care joacă alături de fiul său, Will Smith a fost aspru criticat de presa de peste Ocean pentru un interviu acordat de Jaden şi Willow, copiii lui, pentru „The New York Times“ în care cei doi spuneau că preţuiesc educaţia de acasă mai mult decât cea de la şcoală. Will Smith va încerca să-şi revigoreze cariera cu o nouă comedie, „Focus“, ce urmează să fie lansată în primăvara acestui an. Totodată, acesta a semnat contracte pentru a apărea în continuări ale producţiilor „Hancock“ şi „Bad Boys“, având asigurat un rol şi în adaptarea DC Comics „Suicide Squad“, peliculă în care mai mulţi răufăcători încarceraţi primesc clemenţă în schimbul executării unor misiuni periculoase.

De asemenea, Johnny Depp a dat naştere unui val de discuţii şi speculaţii după ce la gala Hollywood Film Awards a părut aproape incoerent, abia s-a ţinut pe picioare şi a avut un discurs presărat cu înjurături în timp ce prezenta un premiu. Deşi putea să joace foarte bine un rol, presa internaţională susţine că starul din „Piraţii din Caraibe“ se afla în stare de ebrietate. „Beat mort“, aşa l-au descris unii dintre spectatori, dar şi cei care au văzut evenimentul la televizor şi care au comentat ulterior pe Twitter. Johnny Depp aproape că s-a transformat în Jack Sparrow, piratul căruia îi place foarte mult romul. Ulterior, Depp a lămurit situaţa confuză şi a declarat că programul încărcat în care trebuia să joace două roluri (Whitey Bulger - un criminal şi o figură importantă a crimei organizate din filmul „Black Mass“ şi cel al Pălărierului nebun - personaj din filmul „Alice în Ţara Minunilor“), l-a dus „la un nivel de schizofrenie cu care nu s-a confruntat“.

Johnny Depp, „beat mort“ pe scenă

Actorii de renume, o mână de ajutor şi o piedică

„Oamenii s-au săturat de capul unui actor cunoscut care să troneze pe un poster, de aceea zilele de plată ale acestora încep să dispară. Nu se pune problema ca numele lor nu sunt suficiente pentru a atrage publicul, ci devine din ce în ce mai dificil să le evaluezi contribuţiile“, este de părere Jeff Bock, analist la box office pentru „Exhibitor Relations.

transcendence poster

Oare „X-Men: Days of Future Past/X-Men: Viitorul este prezent“ a fost cel mai de succes film al francizei pentru că i-a adus laolaltă pe Hugh Jackman şi Jennifer Lawrence? Odiseea spaţială a lui Christopher Nolan, „Interstellar“, a eşuat în a se ridica la nivelul succesului mondial al unui alt film de-al său, „Inception“, doar pentru că Leonardo DiCaprio nu a avut rolul principal? Şi oare ar trebui ca Mark Wahlberg să primească laude pentru succesul producţiei „Transformers: Age of Extinction/Transformers: Exterminarea“ sau totul s-a rezumat la Autoboţi?

Posterul filmului „Transcendence“, cu Johnny Depp în rolul principal FOTO cinemagia.ro

„În «Omul de Oţel», Robert Downey Jr reprezintă o garanţie a succesului, dar dacă îl pui în alt tip de filme nu va mai avea aceeaşi priză la public. Nu acesta este modul ideal de a măsura capacitatea unui star de cinema. Totul se rezumă la a trece dincolo de obişnuit“, explică Paul Dergarabedian, analist media. Astfel de actori, reprezintă o mână de ajutor şi o piedică, în acelaşi timp. Probabil că, dacă nu ar fi jucat Downey Jr în acest film încasările nu ar fi fost aceleaşi (aproximativ 47 de milioane de dolari în Statele Unite ale Americii), dar prezenţa sa justifică bugetul de 50 de milioane de dolari.

robert downey jr the judge foto cinemagia.ro

Robert Downey Jr, în rolul lui Hank Palmer, în filmul „Judecătorul“ FOTO cinemagia.ro

Oamenii s-au săturat de capul unui actor cunoscut care să troneze pe un poster, de aceea zilele de plată ale acestora încep să dispară. Nu se pune problema ca numele lor nu sunt suficiente pentru a atrage publicul, ci devine din ce în ce mai dificil să le evaluezi contribuţiile Jeff Bock, analist la box office pentru Exhibitor Relations

Angelina Jolie, un exemplu de urmat

Una dintre figurile remarcate ale anului 2014 a fost actriţa Shailene Woodley, cea care şi-a dovedit versatilitatea cu două roluri complet diferite în „Divergent“ şi „The Fault in Our Stars“. Pe de altă parte, „garde veche“ a Hollywood-ului nu a rămas în urmă. Denzel Washington, Scarlett Johansson şi Seth Rogen şi-au dus la îndeplinire rolurile în care au jucat, respectiv în filmele „The Equalizer“, „Lucy“ şi „Neighbors“, apreciază editorii revistei „Variety“. Apoi, Ben Affleck a avut o prestaţie excelentă în „Gone Girl/Fata dispărută“, el servind parţial ca brand cu valoare de magnet pentru public. La succesul peliculei s-au adăugat şi milioanele de cititori ale bestseller-ului cu acelaşi nume.

De departe, cel mai important star al anului 2014 a fost Angelina Jolie, care, după o absenţă de patru ani de pe marele ecran, a revenit cu rolul din „Maleficent“, al treilea film cu cele mai mari încasări la nivel global din anul care s-a încheiat. „Angelina Jolie a adăugat credibilitate filmului şi a atras un nou public în cinematografe. Încă există vedete care fac dintr-un film un eveniment care trebuie văzut în cinemagrafe“, mai spune Jeff Bock.

maleficent foto disney

Angelina Jolie, în rolul personajului negativ din filmul „Maleficent“ FOTO cinemagia.ro

Mai mult, Jolie a avut câştig de cauză în Statele Unite ale Americii şi cu „Unbroken/De neînvins“, obţinând pe timpul sărbătorilor de iarnă 87,8 milioane de dolari. Rolul acesteia în ambele filme este unul instructiv: persoana publică Angelina Jolie s-a implicat în proiectele actriţei/regizoarei Angelina Jolie cu ajutorul apariţiilor alături de Brad Pitt, prin munca sa în calitate de reprezentant al Organizaţiei Naţiunilor Unite sau prin avertizarea fanilor săi, prin intermediul unui clip video, că nu va mai ajunge la anumite evenimente din cauza varicelei. Astfel, proiectele sale au primit acelaşi nivel de atenţie precum viaţa sa privată.

Dar, aşa cum ţine să sublinieze Phil Contrino, vicepreşedinte şi analist-şef la BoxOffice.com, tema filmului poate juca un rol la fel de hotărâtor precum actorii care o aduc în realitate. „Sistemul vedetelor de cinema a fost dintotdeauna supraapreciat. Ideea conform căreia filmele sunt ridicate de numele actorului nu este adevărată. Istoria cinematografiei este plină de dezamăgiri la nivel înalt. Actorii ajută la atragerea atenţiei, dar dacă publicul nu este de acord cu conţinutul filmului, atunci nu va fi prezent doar din cauza unuia sau altuia“, crede acesta.

Filme



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite