Îngeri şi demoni

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colin Farrell si Jessica Brown Findlay FOTO Cinemagia
Colin Farrell si Jessica Brown Findlay FOTO Cinemagia

Filmul „Poveste de iarnă“, lansat de Ziua Îndrăgostiţilor, este o poveste romantică impregnată cu elemente fantastice, fără a avea însă ingenuitatea strict necesară în astfel de cazuri.

Sub acest titlu shakespearian se ascunde o poveste scrisă şi produsă pentru a fi lansată în săli de sărbătoarea anuală a Zilei Îndrăgostiţilor (Sf. Valentin), ceea ce s-a şi întâmplat acum o săptămână, în America şi în restul lumii. Scenariul actualei „Poveşti de iarnă“ este destul de bizar şi neobişnuit: vehiculează concepte metafizice precum îngeri şi demoni, vieţi paralele, miracole, iubire dincolo de moarte etc., însă la un nivel foarte accesibil şi fără a intra în eventuale profunzimi.

Regizorul şi scenaristul filmului, Akiva Goldsman, se află la debutul în lungmetraj de cinema, el fiind un cunoscut producător şi scenarist, premiat cu Oscar în 2002 pentru scenariul filmului „O minte sclipitoare“. În acest demers, Goldsman apelează la o sursă literară: romanul lui Mark Helprin, publicat încă din 1983.

Poveste de dragoste

Acţiunea filmului începe acum o sută de ani, în New York-ul anului 1914, şi pare la început o banală poveste de răfuială în lumea interlopă a spărgătorilor newyorkezi. Combatanţi: bossul Pearly Soames (Russell Crowe) şi fostul său pupil Peter Lake (Colin Farrell), căruia interlopul îi vrea capul cu orice preţ.

Peter se îndrăgosteşte iremediabil de frumoasa Beverly Penn (Jessica Brown Findlay) – tânără, bogată, dar sortită unei morţi timpurii, fiind o „ofticoasă“ bolnavă de tuberculoză pulmonară. Ar părea că ne îndreptăm spre o poveste de dragoste fără speranţă, în genul în care „Love Story“ (1970) a stors atâtea lacrimi pe vremuri.

Poveste metafizică

De fapt, lucrurile sunt mult mai complicate: Soames este, „în realitate“, tartorul drăcesc al zonei respective de New York, un personaj nemuritor. Scopul tuturor acţiunilor sale este suferinţa gratuită, dar mai ales împiedicarea realizării minunii personale a fiinţelor umane, ceea ce ar spori speranţa irepresibilă a bietelor creaturi. Îşi face apariţia însuşi Lucifer, căruia i se spune amical Lou şi este jucat de Will Smith!

Dar există şi protectori: stelele de pe cer sunt fie oameni care au murit, fie „îngeri“ („aşa li se spune acum, îngeri şi demoni“, explică un personaj care ştie mai multe). Unul dintre aceştia se încarnează uneori într-un cal alb, precum cel care îl ajută pe eroul nostru în numeroase situaţii. Povestea continuă peste o sută de ani, în 2014, cu o parte din personajele vechi şi cu unele noi.

Poveste romantică

„Poveste de iarnă“ se încadrează în mod legitim în lunga tradiţie a cinemaului popular, adresat unor mase largi de oameni (ceea ce este principala menire a acestui mediu, totuşi). Totodată, multe dintre temele sale – amorul etern, dincolo de moarte şi timp, polaritatea angelic-demonic etc. – sunt într-adevăr romantice, în sensul real al acestui fenomen cultural major, nu în cel al clişeului actual.

Filmul ar fi trebuit să fie ceea ce a fost, la începutul anilor ’80, SF-ul „Undeva, cândva“ (cu neuitaţii Christopher Reeve şi Jane Seymour), dar îi lipseşte ingenuitatea cuceritoare a aceluia. Anii ’90 au văzut o vogă a filmelor americane cu subiecte metafizice, probabil cel mai remarcabil rămânând „Întâlnire cu Joe Black“ (1998), dar „Poveste de iarnă“ este departe de astfel de clasice.

Poveste „serioasă“

Unor astfel de filme le sunt strict necesare ingenuitatea şi prospeţimea, lucruri care, cum spuneam, lipsesc celui de faţă şi, probabil, sunt greu de recuperat în prezent. De pildă, deşi scenariul, muzica şi realizarea sunt sentimental-lacrimogene, e greu de presupus că cineva ar putea vărsa vreo lacrimă pentru soarta eroilor.

Pe de altă parte, faptul că filmul se ia prea în serios şi e complet lipsit de umor şi, mai ales, de (auto)ironie îl exclude din ipostaza de divertisment pentru spectatori mai rafinaţi (sarcina cea mai grea o are Russell Crowe, care trebuie să declame diverse tirade mistico-satanice, într-o postură şi mai inadecvată decât cea de mai an din musicalul „Mizerabilii“!). Rămâne din film „cântarea New York-ului“, filmat frumos în peisaje hibernale, şi reamintirea adevărului că omul are nevoie, în permanenţă, să găsească un sens superior în viaţă şi în lume.

Info

Poveste de iarnă / Winter’s Tale (SUA, 2014)

Regia: Akiva Goldsman

Cu: Colin Farrell, Jessica Brown Findlay, Russell Crowe, Jennifer Connelly, William Hurt, Will Smith

Rulează la: Hollywood Multiplex Bucureşti Mall

3 stele

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite