„Din culisele cinematografiei“. De ce s-a răzbunat puterea comunistă pe „Un film cu o fată fermecătoare“ 5

Săptămâna trecută s-au împlinit 52 de ani de la premiera lungmetrajului lui Lucian Bratu, pe un scenariu de Radu Cosaşu, cu Margareta Pâslaru, Ştefan Iordache, Marin Moraru şi Emmerich Schäffer în distribuţie, care a fost scos de pe ecrane şi resincronizat pe cheltuiala celor doi realizatori, fiind caracterizat ca un film „reprobabil“, care „discreditează tineretul“.

„Din culisele cinematografiei“. De ce s-a răzbunat puterea comunistă pe „Un film cu o fată fermecătoare“ Vezi comentarii 5

„Din culisele cinematografiei“. Povestea ultimei filmări protocolare cu Nicolae Ceauşescu: „Nu, nu, lasă-l aşa!“ | ion iliescu

„Din culisele cinematografiei“. Povestea ultimei filmări protocolare cu Nicolae Ceauşescu: „Nu, nu, lasă-l aşa!“

Cineastul Pantelie Tuţuleasa a realizat, între 1955 şi 1996, mii de kilometri de peliculă cu „actori“ precum Ion Gheorghe Maurer, Chivu Stoica, Gheorghe Gheorghiu-Dej sau Ion Iliescu. Pe Nicolae Ceauşescu l-a însoţit în permanenţă, din 1965 şi până la finalul lui 1989, când a filmat discursul prin care acesta condamna revolta de la Timişoara.

„Din culisele cinematografiei“. „Café Journal“, filmul 100% gălăţean care a ajuns să fie proiectat în SUA, Mexic şi Spania: „Bugetul limitat m-a forţat să fiu creativ!“

„Din culisele cinematografiei“. „Café Journal“, filmul 100% gălăţean care a ajuns să fie proiectat în SUA, Mexic şi Spania: „Bugetul limitat m-a forţat să fiu creativ!“

Lungmetrajul „Café Journal“, realizat cu un buget de numai 2.000 de euro de către actorul Ciprian Braşoveanu, care, pe lângă interpretarea rolului principal a semnat şi regia, scenariul şi montajul, şi beneficiind de contribuţia benevolă a colegilor săi din Teatrul Dramatic „Fani Tardini“, inclusiv al unor legende locale precum Ioana Citta Baciu sau Gheorghe V. Gheorghe, a reprezentat România în cadrul mai multor festivaluri internaţionale.

„Din culisele cinematografiei“. Cum a vrut să facă Elisabeta Bostan un Disneyland autohton dedicat „Veronicăi“

„Din culisele cinematografiei“. Cum a vrut să facă Elisabeta Bostan un Disneyland autohton dedicat „Veronicăi“

Profitând de notorietatea câştigată de Elisabeta Bostan în străinătate, „România-Film“ a reuşit să cedeze licenţa pentru difuzarea mondială a filmelor „Veronica“ şi „Veronica se întoarce“ unui cunoscut distribuitor din Marea Britanie, Robert Mellin, contra a 15% din încasări, în momentul în care peliculele abia intraseră în producţie, acesta achitând şi un avans de 25.000 de dolari.

Pe străzi prăfuite şi pline de mizerie, sub soarele arzător, un grup de copii se joacă, distrugând şi ei ce se poate şi trăgând cu puşti improvizate din sticle de plastic şi beţe. O vijelie de energie copilărească, inspirată de conflictele armate ale adulţilor, ce încă mai izbucnesc, într-un Beirut cu care numeroşii turişti şi investitori nu se întâlnesc vreodată: cel al mahalalelor sordide.

acum 9 zile · comentarii (2)

Dacă cercetezi programul filmelor aflate în distribuţie naţională, în orice zi a săptămânii, dar mai ales la sfârşitul ei, vei constata că peliculele hollywoodiene, filme „de adrenalină“ sau comedii înstelate cu vedete fizice sau virtuale, ocupă majoritatea ecranelor. De ce se întâmplă astfel e o discuţie lungă, nu vom detalia aici.

acum 22 zile · comentarii (1)

Şi au rămas doar... 16, ca să citez din piesa Agathei Christie, al cărei vechi titlu a devenit incorect politic: Zece negri mititei. Ei bine, nu mai sunt la Berlinală 17 titluri în competiţia oficială (nu degeaba italienii socotesc că e un număr cu ghinion:)), pentru că One second n-a fost gata şi în ultima clipă a fost înlocuit cu Hero al aceluiaşi Zhang Yimou, din... 2002!

luna trecuta · comentarii (0)

După o călătorie de o oră şi 61 de minute (după cum ne-a anunţat stewardesa de la Ryanair (o fi crescut şi ora de când cu Roborul!), am ajuns la Berlin, unde nu puteai trece la automatele pentru paşapoarte pentru că nu mergeau şi taxiurile erau hăt departe. În schimb, ca de obicei, primitor foarte dragul meu Hotel Ibis Budget, unde, de 12 ani, în parte e acelaşi personal care se bucură întotdeauna de ciocolata Dracula!

luna trecuta · comentarii (1)

La ediţia a 33-a a Festivalului Filmului Francofon de la Namur, trofeul cel mare, cei 4 călăreţi, care în varianta de reclamă prinseseră viaţă şi se modernizaseră, a fost câştigat, racord cu cifra biblică pe care o are deja longevivul eveniment, de o peliculă din Israel, „M“, o istorie îndrăzneaţă, vorbită în idiş, a lumii ultra ortodocşilor evrei, în care mai apare câte o excepţie de la familia lor tradiţională!

acum 5 luni · comentarii (0)

„Un om la locul lui“ a debutat azi la festivalul de la San Sebastian în prezenta regizorului Hadrian Marcu şi a actorului în rolul principal Bogdan Dumitrache, acesta din urmă premiat la San Sebastian anul trecut pentru cea mai bună interpretare masculină. Filmul a intrat în competiţia Tineri Regizori, ceea ce nu e rău, pentru că această secţiune are faimă bună la San Sebastian, poate chiar mai bună decât selecţia oficială.

acum 6 luni · comentarii (0)

De curând, a apărut un studiu interesant despre cantitatea mare de mâncare care se consumă în recentele lungmetraje româneşti: „O bucătărie ca în filme – scenotopul bucătăriei în Noul Cinema Românesc“ de Mircea Deacă. Aştept însă cu şi mai mare nerăbdare un studiu care să explice de ce, în aceste pelicule, se fumează într-o cantitate comparabilă.

acum 6 luni · comentarii (13)

Actriţa Ana Ularu este din nou în această perioadă pe marile ecrane într-o super producţie. Este vorba de „Siberia“ în regia lui Matthew Ross. Ana îl are partener pe nimeni altul decât pe Keanu Reeves, cei doi interpretând personajele principale ale producţiei canadiano-americano-germane care a avut premiera mondială la New York pe 13 iulie.

acum 8 luni · comentarii (4)