Zece lucruri neştiute despre Popeye: un român i-a compus piesa tematică, iar mitul spanacului s-a născut dintr-o greşeală de tipar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Popeye, prin prisma popularităţii sale, a făcut ca spanacul să
devină unul dintre alimentele preferate ale copiiilor FOTO Arhivă
Popeye, prin prisma popularităţii sale, a făcut ca spanacul să devină unul dintre alimentele preferate ale copiiilor FOTO Arhivă

La 86 de ani de la prima apariţie a personajului în benzi desenate, „The Telegraph“ a stabilit zece lucruri inedite despre Popeye. Acesta a fost inspirat de un om cu un singur ochi, a avut o influenţă semnificativă în ceea ce priveşte creşterea consumului de spanac în rândul copiilor, iar un textier de origine română i-a compus celebrul cântec.

1.Popeye şi Olive au fost persoane reale

Cele două personaje au avut la bază două persoane reale. Elzie Segar, înainte de a-l introduce pe Popeye în benzile desenate din 1929, s-a inspirat din înfăţişarea unui vecin de-al său din Chester, Illinois - Frank „Rocky“ Fiegal, un om cu un sigur ochi.

Fiegal, care era un bărbat plin de duioşie care fuma la pipă, s-a arătat flatat de legătura cu personajul de benzi desenate. Atunci când a murit în 1947, pe piatra sa de mormânt au fost inscripţionate următoarele: „Sursă de inspiraţie pentru Popeye“.

Olive Oyl a avut la bază tot o vecină de-a lui Segar: o femeie înaltă, cu talie subţire numită Dora Paskel, care îşi purta părul într-un coc, arată „The Telegraph“.

dora pakel popeye

Dora Paskel, sursa de inspiraţie pentru Olive Oyl FOTO The Telegraph

2.A convins copiii americani să mănânce spanac

După cum ştiu toţi fanii personajului, ori de câte ori marinarul simte că are nevoie de a dobândi putere desface o cutie cu spanac şi instantaneu are parte de un impuls. În timpul marii crize economice (1929 - 1933), creşterea de 33% a consumului de spanac a fost atribuită popularităţii personajului. Totodată, în acea perioadă, spanacul a fost catalogat drept al treilea aliment preferat al copiilor din Statele Unite ale Americii, după carnea de curcan şi îngheţată. Pe de altă parte, legătura dintre consumul de spanac şi creşterea muşchilor îşi are rădăcinile într-o eroare ştiinţifică: din cauza unei zecimale scrise greşit într-un jurnal medical din 1870, foarte mulţi americani de peste 30 de ani au crezut că spanacul conţine de zece ori mai mult fier decât are în mod obişnuit.

3.Primul personaj de benzi desenate care a primit propria statuie

O statuie a personajului, viu colorată, a fost ridicată în Crystal City, din Texas, în 1937, pentru a sărbători impulsul dat industriei de spanac din regiune. Recent, miliardarul Steve Wynn a plătit 28 de milioane de dolari pentru o statuie cu Popeye realizată de artistul Jeff Koons.

4.Popeye nu s-a bazat întotdeauna pe spanac pentru a fi puternic

În primele benzi desenate în care a apărut, Popeye nu s-a bazat pe spanac pentru a-şi dobândi puterile supraomeneşti. Iniţial, acesta mângâia o găină care îi conferea puteri sporite. Găina, denumită Bernice, garanta un aspect îmbunătăţit oricui îi mângâia penele. Într-un dintre primele poveşti cu Popeye, acesta este împuşcat într-un cazino şi se foloseşte de puterile lui Bernice pentru a-şi recâştiga sănătatea.

5.Iniţial era un personaj secundar

În 1929 atunci când apare în benzile desenate din Thimble Theatre, Popeye este mai degrabă un personaj de duzină. Benzile desenate realizate de Elzie Segar aveau în vedere întâmplările din viaţa familiei Oliviei Oyl. Dar, imediat ce a fost introdus, popularitatea a atins cote de neimaginat, iar Segar a fost nevoit să redirecţioneze centrul de atenţie către el.

6.Empire State Building a devenit „verde-spanac“

În 2004, Empire State Building a fost iluminată în culoarea „verde-spanac“, totul cu ocazia aniversări a 75 de ani de la lansarea celebrului personaj.

7.„Vocea“ lui Popeye s-a căsătorit cu „vocea“ lui Olive

Popeye a devenit personaj într-o serie de filme scurte de animaţie în 1933, acesta făcându-şi debutul pe marele ecran alături de un alt personaj cunoscut, Betty Boop. Filmele îl urmăreau pe Popeye în timp ce se lupta cu Bluto pentru dragostea Oliviei. Începând cu 1935, Popeye a primit vocea actorului Jack Mercer, acesta împrumutându-şi vocea pentru următorii 40 de ani. Între 1938 şi 1942, Mecer a fost căsătorit cu Margie Hynes, cea care a interpretat-o pe Olive Oyl.

popeye

Popeye se lupta cu Bluto pentru iubirea Oliviei FOTO The Telegraph

8.A oferit altă noţiune cuvântului „laş“

În benzile originale cu Popeye, Segar a introdus un personaj supraponderal, laş şi iubitor de burgeri numit J. Wellington Wimpy, având la bază caracteristicile unui fost şef al său. Personajul a inspirat mai târziu insulta „wimp“ (n.r. - laş) şi un lanţ de restaurante denumit Wimpy’s.

popeye

Personajele din benzile desenate cu Popeye FOTO Arhivă

9.Are propriul parc tematic

În 1980, regizorul Robert Altman (n.r. - cunoscut pentru filmele sale extrem de naturaliste, dar cu o perspectivă stilizată) a lansat „Popeye“, o adaptare a desenelor animate în care Robin Williams a avut rolul principal. Filmul a fost realizat în Malta, iar după terminarea filmărilor platoul a fost transformat într-un parc de distracţii, cunoscut drept Satul lui Popeye. Vizitatorii pot vizita muzeul personajului şi pot merge cu barca.

10.Un român a compus celebra melodia a lui Popeye

Piesa despre marinarul Popeye a fost compusă de textierul de origine română Sammy Lerner. Acestuia i-au trebuit numai două ore pentru a realizat piesa, fiind inspirată din „I am a Pirate King“, cântecul lui Gilbert şi Sullivan după opereta din 1880 „The Pirates of Penzance“.

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite