Ielectorală

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: realitatea.net
Imagine: realitatea.net

„Reporter: În momentul în care v-aţi anunţat candidatura la prezidenţiale aţi fost comparat cu Vladimir Zelensky, preşedintele Ucrainei. / Mircea Diaconu: Este o prostie. De ce nu mă compară cu Ronald Reagan, că şi el a fost actor? Pe de altă parte, înţeleg că domnul Zelensky a plecat de pe ecran direct în funcţia de preşedinte, ori eu, în momentul de faţă, încerc să învăţ cum să ajung preşedinte.” (www.bursa.ro)

                 ...Şefu’, te văd om umblat. Am şi io o’ntrebare, pîn’ te duc la Obor. Daţi-mi un sfat. Am auzit că băiatu’ ăla din filmele cu ardelenii, ...cum care?, alea frate, cu Ilarion Ciobanu, ştii tu, ...fra-su mai mic, ...hai că ştii matale, ...cum îi zice, ...da, Romi măi, a adunat un milion cin’ sute de semnături pentru ca să meargă la Preşedenţie! ...Cum care, mă omori, frate!, a fost şi în filmu’ ăla bun, Filantropica, hai că ştii matale. ...Ce zici, n-o fi bine să adun şi io? ...Pentru mine, pentru cine dracu’?! Mă ştie tot oraşu’ de treij’de ani de cînd îi duc la gară, acasă sau la curve. C-am început devreme, la paişpe ani aveam o Mobră. ...Prin vară chiar m-au dat ăştia la teve că-s singuru’ taxi cu bordu’ aurit. ...Da, la ora cinci. A costat, nu zic nu, da’ se merită. Marfă, mă! ...Mă descurc, ştiu de-toate. Pot să-ţi zic matale despre treaba din Siria, aia cu turcii, cum l-a omorît cîinele pe Bagdadi ăla, sau cum le-a făcut Dincă pe fetele de la Caracal; e toată poliţia băgată acolo. Ce vrei tu îţi spun. Ştiu şi ce a mîncat Borcea azi-dimineaţă la Jilava. Ceai cu marmeladă şi sardină la conservă. Astea chiar i-au plăcut. La pariu! Am cultură, domnule!; Coelio e idolu’ meu. L-am ras! Acuma îl citesc pe Dan Purece. Are ăsta o vorbă, pfui!, suflet românesc, din inimă, off, tată. ...Mă scuzaţi, îmi dau lacrimile, zău aşa. ...Mai zic? Mai ştiu cîteva. Vezi că-s acolo, lipite pe uşă, dacă vrei. Le citesc cînd n-am comandă. ...Nu-s prost, mă! Poa’ să mă cheme la orice emisiune. Îi fac pe toţi la dinţi. Io zic că-l schimbă pe Contra şi că îl pune pe Hagi. Copilu’ ăsta, Burleanu, nu le ştie.

4

                Vanessa Paradis - Joe Le Taxi

     ...Deci ştofă vezi şi matale că am. Şi nimeni nu-mi suflă în ciorbă. Stai să vezi cîn’oi povesti cum i-am dus, lemn, palton, nu alta!, de la crîşma sau la gagici. Îi am pe toţi! ...Vrei să-ţi zic de bosu’ ăla de la…? Ca să vezi că-s şi citit şi modest, uite ce zicea unu’ prin anu’ o mie şase sute, un rus Nicolae Boalo, auzi la mine, cică un prost găseşte întotdeauna pe altu’ şi mai prost care să-l admire. ...L-am dus ieri pe unu’ de la tîrgu ăla de cărţi şi i-a căzut între scaune. Na de-aici! Coperta i-a trebuit lu’ Sile, nu-i ţinea macaraua la geamu’ din spate. E băiat bun, îi intra frigu’.                                                                                                                                                                    

2

...Doar că io nu-s prost, şefule. Ca să nu mai zic că şi astrele, a zis şi Carmen Hara azi pe Acasă… Face doăjcinci. Dă treizeci şi e bine. Stai aşa: am uitat să-ţi zic un argument, ăla, omu’ ăsta a fost chiar şofer de taxi într-un film, unu’ sukar, l-am văzut cînd eram la şcoală, că am şi studii la bază, îl tot dau ăştia pe români, ...ceva cu un buletin din bucureşti. Ce zici, semnezi tată? Uite-aici, scrie în caietu’ asta, le trece fii-mia acasă pe curat. Socares prala? Unde pleci, mă?...

                  Pentru că mîna întinsă după o semnătură ştie multe dedesupturi sau poveşti...

***

                   Cezar Pârlog este publicist şi scriitor. Ultimele cărţi apărute sînt „Ce mult te-am iubit!“, Editura Libris Editorial, 2018 şi „Facts of life“, Editura Junimea, 2018.

Citiţi AICI toate editorialele semnate de Cezar Pârlog

Pe Cezar Pârlog îl găsiţi şi AICI

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite