VIDEO Românce la Săptămânile Modei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Bârlădeanu(stânga),Cristina Gonţa şi Daniela Mârzac
Alina Bârlădeanu(stânga),Cristina Gonţa şi Daniela Mârzac

Alexandra Şandor, Daniela Mârzac, Diana Moldovan, Cristina Gonţa şi Alina Bârlădeanu au defilat la New York, Londra, Milano şi Paris. Unele dintre ele nici nu au ajuns la majorat. Îşi încep viaţa devreme şi câştigă primii bani sub lumina reflectoarelor pe podiumurile de modă.

Băimăreanca Alexandra Şandor s-a născut odată cu Revoluţia: a venit pe lume la 20 decembrie 1989, la Baia Mare. „Porţia ei de libertate" este altfel decât pentru majoritatea românilor: viaţa ei curge alert, cu rapiditatea avionului Boeing care o duce de la Milano la New York şi de la New York la Paris. Acum este în aeroport, iar peste două ore defilează pe podiumul de modă.

Viaţa între două avioane

Alexandra Şandor a făcut anul acesta tot circuitul Săptămânilor Modei: New York, Londra, Milano şi Paris, unde a prezentat pentru 11 designeri şi case de modă, printre care Betsey Johnson, DKNY, Holly Fullton, Todd Lyn, Roberto Cavalli etc.

La douăzeci de ani, se poate spune că a văzut lumea. Dar nu cea bucolică din ghidurile turistice, şi nici cea glossy, retuşată, din revistele de modă, ci o lume pragmatică, a contractelor care trebuie respectate şi a agendei foarte strânse. Iar într-o industrie în care materia primă este tinereţea, pericolele pândesc la tot pasul.

„Fetele acestea încep viaţa la 15 ani. E nevoie de mult pragmatism, de voinţă şi de tenacitate pentru a rezista în lumea modei. Pleacă singure în lume doar cu un bilet de avion şi cu o adresă în buzunar, pe care scrie unde trebuie să ajungă. Trebuie să se descurce şi să-şi poarte de grijă singure. În lumea modei sunt o mulţime de tentaţii - alcool, petreceri, droguri - cărora trebuie să le reziste. E nevoie de multă seriozitate şi tenacitate în această meserie, care este percepută, pe nedrept, de mulţi, drept frivolă", explică Liviu Ionescu, directorul MRA, cea mai veche şi cea mai cunoscută agenţie de modelling de pe piaţa românească.

Diana Moldovan

Ca şi Alexandra Şandor, Daniela Mârzac (20 de ani) face parte din portofoliul agenţiei MRA. Daniela, care a defilat la Săptămâna Modei de la New York, este din Chişinău şi pare să întărească „regula" conform căreia cele mai multe „frumuseţi" provin din Moldova.

Ardelencele sunt lente

Liviu Ionescu infirmă însă această prejudecată: „Mulţimea de manechine care vin din această zonă - şi mă refer la Moldova noastră, nu la republica de peste Prut - se explică nu prin numărul mare de femei frumoase, ci prin tenacitatea lor. Moldovencele sunt cele mai bătăioase, ambiţioase şi tenace fete. O spun ca unul care lucrează de 20 de ani în această industrie.

Ardelencele sunt foarte comode, nu au forţa să parcurgă acest drum. Le e frică de imprevizibil, nu au curajul să ia avionul, să meargă în necunoscut şi să stea două luni la Paris, de exemplu.

Le este caracteristică acea lentoare a ardelenilor care, în modelling, are un sens negativ. Numeric vorbind, raportul dintre manechinele ardelence şi cele moldovence este de unu la zece. Singura excepţie este Alexandra Şandor.

Moldovencele sunt tenace

Diana Moldovan

Alexandra Şandor

Alexandra Şandor

Pentru fetele din Republica Moldova - ţară cât un judeţ cu trei milioane de locuitori - modellingul este o oportunitate de a ieşi în lume. Moldova arată ca România noastră în urmă cu 15 ani", este de părere directorul MRA.

Diana Moldovan (22 de ani), Cristina Gonţa (17 ani) şi Alina Bârlădeanu (25 de ani) de la agenţia Yes sunt alte trei manechine din România care au defilat la Săptămânile Modei de la New York,
Londra, Milano şi Paris.

Diana Moldovan a început modellingul în urmă cu trei ani şi este din Sfântu Gheorghe. Alina Bârlădeanu şi Cristina Gonţa sunt ambele din Republica Moldova. Bârlădeanu lucrează în industria modei de doi ani, iar Gonţa de mai puţin de un an.

Elena Baguci, pe coperta „Vogue"

În portofoliul agenţiei de modelling MRA se numără şi top-modelul Elena Baguci, în vârstă de 23 de ani. Elena a pozat pentru coperta „Vogue", reuşită prezentă doar în CV-ul a încă două românce, Diana Dondoe şi Irina Lăzăreanu. Elena a defilat pentru case de modă precum Valentino, Gucci, Chanel, Hermes, Versace, Givenchy şi Christian Lacroix.

Barter pentru modelling în vreme de criză

O prezentare la New York este plătită cu aproximativ 1.500 - 2.000 de euro, iar în Europa tarifele variază între aceleaşi valori. Potrivit lui Liviu Ionescu, directorul MRA, aceste sume se impozitează şi se comisionează.

„La noi, comisionul este 30%. Manechinele sunt plătite pe drepturi de autor, sunt considerate ca deţinătoare de drepturi de autor. Când au un contract în străinătate, ele devin angajate ale agenţiei partenere cu care am încheiat contractul. Întrucât sunt luate în evidenţa angajatorului străin, veniturile lor se supun automat legilor fiscale în vigoare în ţările respective", explică Liviu Ionescu.

Potrivit acestuia, „de când a venit criza, se fac plăţi şi în sistem barter. Fetele primesc vouchere care le permit să achiziţioneze haine de la branduri importante la preţuri mai mici decât cele din magazine".

"Moldovencele sunt cele mai bătăioase, ambiţioase şi tenace fete. O spun ca unul care lucrează de 20 de ani în această industrie. Ardelencele sunt foarte comode, nu au forţa să parcurgă acest drum."
Liviu Ionescu
director MRA

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite