VIDEO Petruţa Kupper şi naiul fermecat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petruţa Cecilia Kupper nu-şi putea închipui acum un an că va sensibiliza milioane de germani într-o emisiune televizată. Stabilită de un an în Germania, românca în vârstă de 28 de ani s-a ambiţionat să depăşească bariera lingvistică şi să reuşească într-o ţară complet străină.

„A fost un moment foarte frumos şi plăcut să vezi cum îi sensibilizezi pe toţi cu muzica ta şi prin ceea ce faci“, spune Petruţa Cecilia Kupper pentru ziarul „Adevărul“. „Am fost atât de stresată, am stat ore întregi pe un scaun cât am aşteptat să intru pe scenă şi m-am concentrat să cânt cât mai bine şi să obţin aceşti trei de «da»“, povesteşte naista.

A fost una dintre cele 37.000 de persoane înscrise în concursul „Supertalent“ din Germania, care are o audienţă de peste şapte milioane de telespectatori. „Toată perioada a fost stresantă, mă uitam în fiecare zi la poştă să văd dacă am fost invitată la un nou casting. Trebuie să stai bine cu nervii“, se amuză Petruţa. Zilele acestea aşteaptă telefonul care să o anunţe că a intrat în semifinală, dar, deocamdată, este fericită cu cele trei voturi primite din partea juriului.

Melodia „Ciobanul Singuratic“ îi aparţine maestrului Gheorghe Zamfir, de care Petruţa nu este străină. „Maestrul a fost profesorul meu şi omul care m-a învăţat să cânt la nai. Îi sunt extrem de recunoscătoare. Când am luat prima dată naiul în mână, mi-am dorit să-l cunosc pe maestrul Zamfir şi asta mi s-a întâmplat“, spune ea.

A învăţat germana pentru concurs

„Acolo unde ţi-ai construit familia, acolo trebuie să şi stai“, este credinţa Petruţei şi cel mai puternic argument când dorul de ţară şi de prima familie devine insuportabil. Pe Jens, soţul ei, l-a cunoscut acum patru ani în România, şi pentru că afacerile acestuia l-au adus înapoi în ţara sa natală, s-au mutat cu toţii definitiv în Germania, în 2008. Jessica, fetiţa ei, are doi ani şi este mândria mamei.

„De fiecare când studiez, studiază şi ea cu mine. Sunt mândră de ea pentru că poate să vorbească cu mine doar în română şi cu tati doar în germană“, spune Petruţa. Pentru tânara naistă, începutul vieţii în Germania a fost presărat cu obstacole de tot soiul.

„Înainte mergeam cu fetiţa mea la doctor şi nu puteam să zic exact ce o doare şi de ce sunt acolo şi asta era frustrant pentru mine. Îmi traduceam totul de acasă şi mă duceam la doctor, citeam ce i s-a întâmplat copilului în seara respectivă, apoi scriam ca să ştiu exact ce mi-a zis. Soţul meu călătoreşte foarte mult cu serviciul şi atunci trebuia să mă descurc singură“, povesteşte naista.

S-a ambiţionat să înveţe cât mai repede limba, ca să nu depindă de nimeni. Un alt imbold a fost reclama concursului „Superstar“ pe care a văzut-o în urmă cu un an şi şi-a dorit să ajungă acolo. „Şi atunci am învăţat pe brânci“, spune Petruţa.

Viaţa din România

Elena, Luminiţa, Lorena şi Doru sunt cei patru fraţi ai Petruţei. Tatălui „nu i-a plăcut să fie responsabil“, aşa că a plecat când Petruţa era mică. Nu mai ştie nimic despre el şi nici nu o prea interesează. Cea mai mare dorinţă a sa este să-şi ajute mama rămasă la Sibiu.

„Măcar ea să fie fericită şi de acum încolo să pot eu s-o ajut mai mult. Până acum ne-a ajutat ea. Dacă nu era pensia Elenei de handicapat (sora Petruţei - n.r.) nici noi nu reuşeam să facem prea mult. Cu banii de însoţitor de handicapat am reuşit să trăim când eram mici. Acum trebuie s-o răsplătesc şi eu cumva pe ea“, spune Petruţa. „Mama nu a realizat prima oară ce se întâmplă. Acum şi-a dat seama, când a fost transmis la televizor. Nu crede până nu apare la ştiri. Asta e mama“, se amuză Petruţa.

Elena, sora schizofrenică a acesteia, locuieşte împreună cu mama ei la Sibiu. „Ştie că eu cânt la nai, ştie că am fost filmată, ştie că stau în Germania, dar nu ştie ce e Germania sau unde e. Gândeşte ca un copil de patru ani. Aşa cum mă ocup de fiica mea, aşa o să mă ocup şi de sora mea. E ca un copil mic care are nevoie de sprijin“, mărturiseşte Petruţa. Datorită mamei, a intrat la Conservator. A sfătuit-o mereu să urmeze drumul muzicii şi să nu ţină cont de bani. Ar fi vândut şi apartamentul pentru ea.

„M-a făcut să am încredere în mine şi să mă duc să-mi dau examenul, că apoi m-am descurcat singură“, spune naista. Petruţa este astăzi absolventa Universităţii de Muzică, dar şi a Facultăţii de Sociologie din Bucureşti. Mai trebuie să echivaleze nişte cursuri în Germania pentru a-i fi recunoscută diploma în totalitate şi vrea să fie profesor, dar să aibă şi concerte, „cum face şi maestrul Zamfir“.

„Sunt fericită şi împlinită, dar asta nu înseamnă că nu mi-e dor de ţara mea“, spune Petruţa. Păstrează legătura cu prietenii din facultate şi îşi amintesc împreună vremurile studenţiei. Naistul Flavius Firică este un prieten bun al Petruţei din 2002.  „Este o adevărată luptătoare, este ambiţioasă şi perseverentă şi o demonstrează acum“, spune Flavius.

Naistul Radu Nechifor a fost coleg cu Petruţa şi spune că este „o fată sensibilă“, care a reuşit în ciuda trecutului familial „destul de nefericit“. Petruţa îşi doreşte să aibă un cuvânt de spus în viaţa celor care au nevoie de ajutor şi să le schimbe destinul în bine. „Mă încred doar în Dumnezeu. Dacă e să realizez ceva în concursul ăsta, bine, dacă nu, o să lupt în continuare până când o să realizez“, conchide Petruţa.

Nicolae Voiculeţ îi urează succes

image

Naistul Nicolae Voiculeţ (foto) a devenit faimos în afara României, în SUA şi în Japonia, ca şi Petruţa. „Nu o cunosc pe Petruţa, dar mă bucur de reuşita ei, care vorbeşte despre şcoala românească de nai. Sunt convins că naiul o să renască, că va face din nou glorie mondială“, a declarat artistul.

„M-aş bucura ca instituţiile care ar trebui să promoveze naiul ca emblemă a identităţii noastre naţionale să fie mai deschise în acest sens. Aşa cum grecii au instrumentul lor naţional, buzuki, noi avem naiul. Esenţa unei naţiuni este cultura, prin ea ne evidenţiem şi tot ea ne uneşte cu alte culturi“, a mai adăugat acesta.  Voiculeţ este dezamăgit că „după 20 de ani de la momentul libertăţii noastre, nu s-a făcut nimic important pentru cultura română.

Faptul că o fată din România s-a remarcat în Germania, şi nu în ţara ei, este un semnal de alarmă pentru cei care conduc cultura română. Se tot încearcă branduirea României şi nu se face nimic! Iată, vedem că totul ar fi atât de simplu, dacă nu ar fi interese personale şi sumele mari de bani puse în joc! Îi doresc succes Petruţei, să ducă faima naiului în lume. În definitiv, duce în lume o stare de spirit românească şi nu în ultimul rând, România!“ Florina Tecuceanu

Juriul concursului „Supertalent“ 2009

Dieter Bohlen, supranumit Titanul Pop, top-modelul german Sylvie van der Vaart şi modelul Bruce Darnell au fost cei trei membri ai juriului care i-au acordat Petruţei Kupper câte un „Da“. Dieter Bohlen a fost membru fondator al trupei Modern Talking.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/octombrie/petruta modificat.flv width=300 height=200 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=center dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite