VIDEO Nadine, la Adevărul Live: „Corupţia a sucit minţile oamenilor. Eu am curajul de a construi democraţia“

VIDEO Nadine,
la Adevărul Live: „Corupţia a sucit minţile oamenilor. Eu am curajul de a construi democraţia“

Cu luciditate şi sensibilitate, Nadine a vorbit în studioul Adevărul Live despre problemele ardente de azi, la nivel social şi personal. FOTO Sever Gheorghe

Invitată în emisiunea Adevărul Live, Nadine Emilie Voindrouh a vorbit despre importanţa activismului social şi a educaţiei pentru dezvoltarea generaţiei tinere şi eliberarea de convenţiile trecutului. Mamă, soţie, actriţă şi cântăreaţă, Nadine a revenit pe scena muzicală cu o piesă profundă, "Prea tare", ce anunţă un nou album, mai sincer, mai personal.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cântăreaţa în vârstă de 36 de ani le-a făcut un cadou fanilor, la sfârşit de an, odată cu lansarea melodiei "Prea tare", ce marchează maturizarea sa profesională şi îi reflectă personalitatea în profunzime. Personaj atipic în peisajul românesc, Nadine a vorbit despre viaţa personală şi cea profesională, spunând cu mândrie că obstacolele au ambiţionat-o şi au întărit-o, ajutând-o să devină persoana de azi. 

„În urmă cu trei ani îmi planificam să mă reapuc de cântat. Am cheltuit foarte mulţi bani pe piese pe care le am în sertar pentru că-mi creeau o stare de disconfort. Aveam o jenă şi o stare de penibil. De ce? Pentru că interpretam piesele ca la 16 ani. Eu acum pot să mă manifest pentru că am o vârstă. Mi-am dorit să găsesc o posibilitate de a mă manifesta ca fiinţă artistică. Cred că aşa trebuie să facă fiecare artist de la o vârstă încolo. Unele lucruri nu poţi să le acoperi cu spoială. Pentru mine piesa asta dă vălul la o parte cu delicateţe“, spune Nadine despre revenirea pe scena muzicală, după 10 ani. 

Am o iubire peste măsură pentru tinerii săraci. Ei au mai multă forţă decât oricine, au sursa umanului, a divinului 

Versurile artistei sunt introspective, inspirate din experienţele personale. „Atat de intim, personal/ Cl[desc oglinzi să nu dispar/ Mă uit şi-mi spun să-mi vad drum.../ Unde se-ascunde în cartier/ Un fluture ce vinde cer/ Te-aştept în gura iadului/ Că m-ai lăsat a nimănui“, spune ea în melodia „Prea tare“. 

„Pentru mine «fluturele ce vinde cer» este românul plin de speranţă şi idealuri care îşi vinde bucăţi de cer. Eu am fost unul dintre aceşti copii. În mijlocul sărăciei am realizat că-mi vindeam singură bucăţi de cer. Am o iubire peste măsură pentru fiecare tânăr sărac. Ei au mai multă forţă decât oricine, au sursa umanului, a divinului în ei. Astea-s dau elan să rupi bucăţi din cer“, îşi explică artista versurile.

Revenirea în lumea showbizului e cu atât mai grea cu cât astăzi se pune accentul mai întâi pe formă şi abia apoi pe fond. „Mă deranjează că avem monopol pe radio şi pe stiluri muzicale. Nu toţi putem să avem aceleaşi stil. Publicul are nevoie de artişti diferiţi, pentru fiecare stare sufletească. Când am trimis piesele la radio mi s-a zis că sunt prea triste. Astăzi este uluitor cum artiştii se denigrează între ei. Detesc penajul social, degeaba te împopoţonezi, pentru că pot să văd ce fel de om eşti. Cum să cobori atât de mult? Mă înspăimântă. Este loc pentru a spune lucruri frumoase despre oricine. Nu poţi să-i spui unui om că e cât dulapul. Cu cât suntem mai săraci şi proşti, cu atât investim mai mult în aparenţe“, observă artista.

Totuşi, ea e nevoită să facă faţă şi micilor compromisuri. „Sunt invitată diseară la un eveniment în cadrul căruia se lansează o poşetă cu un preţ egal cu salariul unui român pe trei ani. Trebuie să mă duc, e regula jocului. Cui îi pasă de bătrâni că nu au ţiglă pe case? Cui îi pasă de fetele care nasc copii cu droaia? Tre să fiu un zâmbet, pentru că s-a lansat un magazin cu poşete!“, spune ea despre valorile actuale.

"Eu nu-ţi vând muzică, eu vreau să-ţi dau emoţii“

Scrierea versurilor de pe albumul pe care vrea să-l lanseze la începutul anului viitor, de Valentine's Day, a fost un proces de durată, dificil. „Cred că am scris versurile pieselor în trei ani. Eu nu-ţi vând muzică, eu vreau să-ţi dau emoţii, să accepţi o emoţie a trăirilor. Vreau ca fiecare piesă să scoată ceva din tine. Am muncit trei ani la piese cu multe bocete. A fost un exerciţiu, am vrut ca albumul să fie onest, am vrut să combin arta cu emoţiile mele. Nu-mi place să ne plângem, noi, oamenii, suntem construiţi să reuşim, avem uneltele necesare. Eu sunt triumfătoare pe scenă cântând şi am venit să celebrez o experienţă de viaţă“, spune cea care a pornit din sărăcie şi a reuşit să-şi depăşească statutul, prin muncă şi curaj. 

Lider motivaţional, Nadine vrea să-i inspire şi pe ceilalţi în primul rând să se descopere şi să se accepte pe sine şi apoi să lupte pentru scopuri nobile ce pot schimba lumea pas cu pas. „Contează ce primeşti din familie, din societate dar şi din educaţia de sine. În Statele Unite, oamenii au o educaţie emoţională, ceea ce lipseşte în România. Eu am respect pentru traumele mele, dar şi pentru cele ale oamenilor. Dar să plâng şi să încurajez un naţiune de plângăcioşi nu este OK. Mass-media greşeşte monumental prin invitarea unor oameni cu drame. Cred că putem să educăm comunităţile pentru a ne accepta soarta. Vreau să fie o parte a soluţiei“, spune Nadine.

Atentă la problemele sociale, cea care a încercat să găsească soluţii pentru problema câinilor comunitari va organiza şi workshopuri de formare personală, pentru cei mici.

„Câinii sunt fiinţe minunate. ONG-urile şi corupţia nu au putut să facă faţă flagelului. Ai legea, aplic-o! Corupţia a sucit mintea oamenilor. E lipsă de educaţie civică, dar şi per total. Am prins curajul de a fi cetăţean la democraţie, la construirea democraţiei, nu mă mai las. Observ cât mai multe lucruri în comunitatea unde am ceva de spus“, zice Nadine despre construirea societăţii.

Un parlamentar mi-a zis să mă duc în Africa să mănânc banane“

Întoarsă de câţiva ani din America, unde a muncit ca ospătăriţă şi vânzătoare, dar a şi studiat, Nadine ştie că în România există probleme fundamentale. "Noi avem probleme elementare de rasism, homofobie. Un parlamentar mi-a zis să mă duc în Africa să mănânc banane (a tresărit). În America nu este aşa, dar aici nu vreau să mă adaptez pentru că nu vreau să stau pe canapea şi să-mi accept soarta. Noi nu avem repere. Nu mă adaptez total, dar îmi place România“, crede ea.

Căsătoria, o etapă a maturităţii

Matură, Nadine spune că dragostea adevărată este esenţială în viaţă. „Oamenii se căsătoresc cu inima, dar trebuie să o faci cu creierul. Ferească Dumnezeu să crezi că această căsătorie este bazată pe fluturaşii din stomac. Căsătoria trebuie să fie bazătă pe respect. În fiecare zi trebuie să faci alegeri conştiente“, spune cea care până să ajungă la căsătorie şi copil, a avut o relaţie stabilă şi longevivă cu bărbatul pe care-l iubeşte şi-l respectă.

Pentru anul care vine, frumoasa mulatră îşi doreşte schimbare, dar, ca orice lider, vrea să vadă această schimbare în primul rând la ea. „Îmi doresc o conduită mai bună. Nu trebuie să uităm că suntem un exemplu pentru copii, dar sunt lucruri, la nivelul meu, pe care cred că le pot face mai bine. Comunitatea mea merită să fac această investiţie în mine, eu mă îndrept spre a fi un lider al comunităţii mele. Trebuie să muncesc un pic, nu să stau pe canapea şi să privesc“, afirmă cu tărie Nadine.

„Majoritatea acestei generaţii este compromisă. Copiii au nevoie de vise şi speranţe, mai ales cei de la sate. Ei sunt lipsiţi de îndrăzneala de a veni la oraş să strălucească. Este nevoie ca cineva să le spună asta, eu vreau să dezvolt tot soiul de workshop-uri prin care să le spun asta. Au nevoie să afle că ei există ca entităţi cu drepturi şi că nu oricine se poate folosi de corpul lor“, spune Nadine. „În fiecare zi ma întreb pentru ce-mi pregătesc copilul. Copiii trebuie să înveţe compasiunea, dar sunt confuză ca părinte", recunoaşte ea. 


Nadine a debutat în 1995 la „Şcoala Vedetelor“, sub îndrumarea lui Titus Munteanu, şi a continuat în emisiuni de succes, precum „Banc Show“ şi „Trăieşte vara cu Nadine“.

Dornică să înveţe şi să se reinventeze, vedeta a trăit câţiva ani în America unde a făcut voluntariat şi a lucrat în domeniul alimentar, pentru a-şi plăti cursurile de la Lee Strasberg Theatre & Film Institute. Ca dovadă a eforturilor, ea a performat în producţii independente.

FOTO Alex Csiki "Art Photo Studio"

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: