VIDEO Legendarul chitarist Eric Clapton concertează vineri seara la Bucureşti

Legendarul chitarist, supranumit „Zeul“, concertează în această seară pentru prima dată în România. Însoţit de poliinstrumentistul Steve Winwood, Eric Clapton va urca pe scenă la ora 20.30, la Stadionul „Iolanda Balaş Soter“, din Capitală. 

Ştiri pe aceeaşi temă

Supranumit „Zeul", în 1965, după ce s-a alăturat bluesmanului John Mayall şi trupei acestuia, Bluesbreakers, Eric Clapton (65 de ani) şi-a asigurat statutul de „zeu al muzicii" pentru totdeauna. Cu doi ani înainte, a cântat cu trupa The Yardbirds, alături de care a cunoscut succesul comercial. În acei ani, Clapton a susţinut turnee alături de bluesmanul Sonny Boy Williamson, cel pe care l-a considerat mentorul său.

Ca şi în viaţa personală, chitaristul Eric Clapton a manifestat un soi de nelinişte şi incapacitate de a se stabili într-un loc, aşa că în traseul său muzical a trecut prin numeroase trupe. Indiferent că a fost solistul formaţiei Cream, al trupei The Glands sau al grupului Derek and The Dominos, Clapton a marcat decisiv repertoriul acestora.

„Mi-a luat o viaţă întreagă să-mi dezvolt identitatea muzicală. Acum pot să cânt într-o formaţie, să fiu solist back-up, să fiu vocalist, să cânt un duet - nu mai am nevoie de o etichetă aplicată pe ceea ce fac. Cel mai important lucru este că îmi place mult să ascult muzică şi încă fac asta", declara Eric Clapton în 2007, în cadrul unui interviu acordat cotidianului „New York Times".

Clapton este singurul muzician inclus de trei ori în Rock and Roll Hall of Fame ca membru al trupelor Yardbirds şi Cream, dar şi ca artist solo. S-a clasat pe locul al patrulea în topul celor mai buni 100 de chitarişti ai tuturor timpurilor, publicat de revista „Rolling Stone".

Cu toate că stilul chitaristului a fluctuat de-a lungul carierei sale, Clapton a rămas permanent fidel bluesului. Specialiştii muzicali îl acreditează drept un inovator în numeroase genuri, precum blues-rock, psychedelic rock, pop (piesa „Change the World"), reggae („I Shot the Sheriff", cover după Bob Marley).

O viaţă tulbure

În anii '60, s-a îndrăgostit de modelul Pattie Boyd, soţia lui George Harrisson, membru Beatles. A lansat albumul „Layla and Other Assorted Love Songs", împreună cu Derek and The Dominos, dedicat lui Pattie, iar în 1979 s-a căsătorit cu ea. Cei doi au divorţat în 1989 din cauza aventurilor chitaristului, iar la doi ani după divorţ, aceasta a aflat că Eric Clapton avea deja o fetiţă în vârstă de şase ani.

Chitaristul a luptat o mare parte din viaţa sau cu dependenţa de alcool şi de droguri. A reuşit să-şi învingă viciul în iarna anului 1981, chiar de Crăciun, cu ajutorul lui Pattie, care l-a încuiat în cameră. Întâmplarea fusese precedată de sevraj şi ulcer perforat. Abia în acel moment, îmbrăcat doar în lenjerie de corp verde fosforescent, şi-a sunat managerul, i-a cerut ajutorul şi s-a internat la dezintoxicare. Cele mai intime detalii sunt povestite chiar de el în „Clapton", cartea autobiografică pe care a lansat-o în 2007.

A reuşit să supravieţuiască tuturor întâmplărilor nefaste din viaţa sa: de la prăbuşirea avionului cu care zbura, până la moartea fiului său, în 1991. Piesa „Tears in Heaven" este compusă de tatăl îndurerat de moartea fiului său, Conor. Acesta s-a stins la vârsta de cinci ani, în urma unei căzături de la balcon.

Legendarul chitarist, la vârsta de 43 de ani

Mai sunt bilete

Aproximativ 15.000 de spectatori aşteaptă concertul-premieră din această seară. Au mai rămas câteva sute de bilete disponibile, după ce organizatorii au suplimentat în repetate rânduri, numărul acestora. Tribune speciale au fost montate în interiorul stadionului în urma cererii mari de bilete. Dacă în mod obişnuit, capacitatea stadionului este de aproximativ 12.000 de oameni, la concertul susţinut de Eric Clapton şi Steve Winwood vor putea participa cu 3.000 de persoane mai mult.

Cei care nu şi-au cumpărat încă bilet, mai pot găsi în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, librariile Humanitas şi Cărtureşti, la preţurile de 179,2 şi 636 de lei. De asemenea, va fi amenajată o casă de bilete la intrarea în stadion, pe strada Primo Nebiolo.

Căile de acces la concert

Accesul în incinta stadionului se va face începând cu ora 18.00. Concertul începe la ora 20.30, când se vor închide porţile. Există două puncte de acces: prin Bulevardul Mărăşti, pentru locurile în tribunele 1, 2, 3, 4 şi 5, dar şi prin strada Primo Nebiolo, intrarea principală a stadionului, pentru celelalte categorii de bilete.

Căile de acces vor fi semnalizate corespunzător. În cazul în care posesorii de bilet aleg să părăsească zona de concert, aceştia nu vor mai putea ultiliza biletele cu care au intrat, pentru accesul ulterior.

Interzis copiilor sub şapte ani

Spectatorii sunt rugaţi să nu poarte asupra lor: sticle, bidoane de plastic, conserve, artificii, bannere susţinute de beţe, spray-uri, parfumuri, umbrele, scaune, arme, lanţuri, obiecte periculoase, băuturi sau mâncare. De asemenea, nu sunt acceptate aparate foto profesionale sau semiprofesionale (cu obiectiv detaşabil), aparate de înregistrare audiovideo.

Accesul cu umbrele nu este permis, spectatorii putând opta pentru pelerine de ploaie. Prezenţa copiilor sub 12 ani nu este recomandată din cauza zgomotului de amploare specific evenimentelor de acest tip, peste nivelul suportat de cei mici. Prezenţa copiilor sunt 7 ani este strict interzisă.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările