VIDEO „Discursul regelui“, încoronat la Oscar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pelicula britanică, cu Colin Firth în rolul principal, a demonstrat că au mai mulţi prieteni decât „Reţeaua de socializare“ în gala desfăşurată duminică noapte, la Los Angeles. „Discursul regelui“ a fost desemnat Cel mai bun film şi a mai fost premiat pentru regie, scenariu original şi Cel mai bun actor în rol principal, Colin Firth.

Patru premii cucerite din 12 nominalizări pot părea un barem nesatisfăcător, însă filmul britanic „Discursul regelui", regizat de Tom Hooper, a luat „crema" distincţiilor şi, în acelaşi timp, şi-a învins principalul competitor, „Reţeaua de socializare". Pelicula regizată de David Fincher a câştigat trei Oscaruri: pentru Cel mai bun scenariu adaptat (Aaron Sorkin), pentru Cel mai bun montaj şi Cea mai bună muzică originală (Trent Reznor de la Nine Inch Nails).

Citiţi şi: Marii „câştigători“ de la Zmeura de Aur

Colin Firth, nominalizat anul acesta pentru a doua oară consecutiv, a susţinut un discurs amuzant şi spiritual, în care a anunţat: „Cred că am ajuns la apogeul carierei mele". Firth, în vârstă de 50 de ani, a cucerit statueta datorită rolului Regelui George al VI-lea al Marii Britanii, care se luptă cu o problemă de vorbire: este bâlbâit.

Autorul „Discursului regelui", Tom Hooper, cel care a câştigat premiul pentru regie, i-a mulţumit mamei sale pentru că a descoperit subiectul acestui film, în urmă cu patru ani. Scenaristul David Seidler, câştigătorul premiului pentru Cel mai bun scenariu original, şi-a mărturisit, într-un discurs elocvent, fără poticniri, propriile probleme din trecut cu bâlbâitul.

„Lebăda neagră", emoţionată

Natalie Portman abia s-a abţinut să nu plângă atunci când Jeff Bridges a îmbrăţişat-o şi i-a înmânat statueta pentru Cea mai bună actriţă în rol principal, datorită interpretării din „Lebăda neagră".

Strălucitoare şi însărcinată, actriţa în vârstă de 29 de ani le-a mulţumit părinţilor ei, pentru că i-au dat ocazia de a juca de la o vârstă fragedă (11 ani). „Mulţumesc Luc Besson, pentru că mi-ai dat primul job. (...) Darren Aronofsky, eşti un vizionar. Sunt binecuvântată pentru că am lucrat cu tine. Iubirea mea, Benjamin, mulţumesc pentru că mi-ai dat cel mai important rol din viaţa mea", a spus Portman, cu lacrimi în ochi.

Filmul lui Christopher Nolan, „Începutul", a câştigat tot patru premii, la fel ca „Discursul regelui", însă distincţii de valoare mai mică: Cea mai bună imagine, Cel mai bun mixaj de sunet, Cel mai bun sunet şi Cele mai bune efecte vizuale.

„Povestea jucăriilor 3" nu a surprins pe nimeni atunci când a câştigat premiul pentru Cel mai bun film de animaţie. Nici statuetele decernate lui Christian Bale şi Melissa Leo, pentru rolurile secundare din „The Fighter", nu au şocat pe nimeni. Discursul lui Leo, plin de entuziasm, s-a distins însă din cauza înjurăturii care i-a scăpat actriţei în direct. Dar televiziunea americană care a difuzat gala a reuşit să cenzureze cuvântul datorită unui sistem de întârziere a transmisiunii cu câteva secunde.

Gală întinerită?

Tinerii actori de succes Anne Hathaway şi James Franco au fost amfitrionii galei, dovadă a strădaniei producătorilor pentru a atrage un public mai tânăr, din segmentul comercial, dar şi a unei audienţe mai vaste. Opiniile sunt împărţite în privinţa succesului acestei strategii. Cei doi au părut că joacă un rol.

Hathaway a intrat în pielea unei actriţe euforice datorită jobului primit, care a adus o notă de exuberanţă textelor ei, în timp ce Franco a avut menirea de a o echilibra şi s-a menţinut cu picioarele pe pământ, cinic şi aparent plictisit. Din repertoriul de glume ale acestora nu au lipsit ironii la adresa strategiei de întinerire.

Gala a debutat cu un montaj în care Hathaway şi Franco „intrau" în scene din lungmetrajele nominalizate la Cel mai bun film, în stilul peliculei „Începutul". „Visele" actorilor i-au dus în sala de box din „The Fighter", în stadionul din „Discursul regelui", unde Hathaway îi făcea cu ochiul regelui jucat de Colin Firth, dar şi în sala de consiliu din „Reţeaua de socializare", unde se certau cu „eroul" Mark Zuckerberg (jucat de Jesse Eisenberg).

Un alt moment amuzant a fost cel în care replici din filme precum „Saga Amurg: Eclipsa" şi „Harry Potter 7" au fost mixate în piese muzicale. Rezultatele au fost demne de hohote de râs, mai ales piesa „Doesn't He Own a Shirt?" (n.r: „N-are în dulap nicio cămaşă?"), o replică a vampirului Edward despre vârcolacul Jacob, în „Amurg".

"Iubirea mea, Benjamin, mulţumesc pentru că mi-ai dat cel mai important rol din viaţa mea."
Natalie Portman
actriţă

image
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite