VIDEO Cornel Fugaru a ales nemărginirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compozitorul a încetat din viaţă ieri, la vârsta de 70 de ani, în urma unei grele suferinţe. Potrivit medicilor, cauza decesului a fost o maladie cronică gravă. Cornel Fugaru, autorul şlagărului „Am ales nemărginirea“, a murit ieri, la ora 13.50, la Spitalul Clinic de Urgenţă Elias din Bucureşti, unde era internat de joia trecută.

Cornel Fugaru era internat de joia trecută la Spitalul Clinic de Urgenţă Elias din Bucureşti, dar medicii nu au oferit amănunte. „Pot confirma faptul că este internat la noi în spital. Familia ne-a rugat să nu furnizăm alte date despre pacient", declara acum o săptămână medicul Valentin Calu, purtător de cuvânt al Spitalului Elias. În urmă cu opt ani, compozitorul a fost diagnosticat cu cancer, însă fiul său, Vlad, a declarat că se vindecase.

Lumea muzicii, în doliu

Întreaga lume artistică a fost copleşită de vestea morţii lui Cornel Fugaru. Marius Ţeicu, unul dintre colegii săi de generaţie, era în stare de şoc. „Acum am aflat şi eu, nu-mi vine să cred. Ştiam că era ­într-o stare destul de gravă, dar tot este un şoc. În ultimele trei luni nu s-a simţit bine deloc, era foarte obosit. A făcut mai multe analize la Fundeni şi la Elias, însă nu ştiu exact ce avea", a declarat Mariu Ţeicu pentru „Adevărul". „Am fost prieteni... Era un om plin de viaţă, glumeţ. Nici nu putem să conştientizăm acum ce pierdere e pentru muzica românească", a adăugat el.

Compozitorul, alături de soţia sa, Mirela Voiculescu Fugaru

O altă artistă care a colaborat cu artistul şi care deplânge dispariţia compozitorului este Corina Chiriac. „Îmi pare extrem de rău că a murit. Eu nu am lucrat cu el aşa de mult ca alţi artişti, însă l-am cunoscut ca un om vesel şi sensibil", a declarat Corina Chiriac, pe care Cornel Fugaru a acompaniat-o alături de trupa Sincron la diverse evenimente. Şi pentru Margareta Pâslaru, pe care o leagă multe amintiri de Cornel Fugaru, vestea a venit ca un şoc.

„Este o lovitură pentru breasla noastră. Bebe Fugaru a fost un mare talent, o personalitate deosebită. Sunt multe voci mari, dar care te lasă rece. El era mai mult decât o voce, era un showman. Va fi mereu apreciat", a declarat Margareta Pâslaru pentru „Adevărul". „Am lucrat cu el la filmul «Împuşcături pe portativ» (1967), dar mai înainte am făcut turnee în ţară, împreună cu Anda Călugăreanu şi Cornel Fugaru. Am avut o colaborare impecabilă, ne-am înţeles foarte bine. Pentru toţi elevii lui va rămâne un bun exemplu. Au avut multe de învăţat de la el", a adăugat cântăreaţa.

„Cel mai sensibil om"

În ultimii ani, artistul s-a ocupat de pregătirea tinerilor solişti, împreună cu soţia sa, care scria versurile pieselor compuse de el. De altfel, la începutul anilor 2000, a organizat singurul festival internaţional de muzică pentru copii, „Steaua de Aur". Oana Georgescu, autoarea cărţii „ Fugar(u) prin muzică", apărută în 2005 la Editura Casa Radio, îl descrie în câteva cuvinte definitorii. „Era cel mai sensibil om pe care l-am cunoscut vreodată. Era de o modestie rară. Şi foarte sentimental - asta se vede şi în piesele compuse de el. Cele mai multe piese ale lui sunt melodii de dragoste", a declarat Oana Georgescu.

image

Împreună cu Mirabela Dauer

"Era un om plin de viaţă, glumeţ. Nici nu putem să conştientizăm acum ce pierdere e pentru muzica românească.''
Marius Ţeicu compozitor

"Bebe Fugaru a fost un mare talent, o personalitate deosebită. Sunt multe voci mari, dar care te lasă rece. El era mai mult decât o voce, era un showman.''
Margareta Pâslaru cântăreaţă

image

O viaţă dedicată muzicii

Cornel Fugaru s-a născut pe 2 decembrie 1940, la Bucureşti, şi a fost unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori de muzică uşoară românească. A fost, totodată, cântăreţ, instrumentist şi liderul formaţiei rock Sincron. Trupa a activat între 1964 şi 1978 şi a acompaniat cântăreţe celebre precum Anda Călugăreanu, Margareta Pâslaru şi Corina Chiriac. A scris melodii pentru foarte mulţi interpreţi români, printre care Monica Anghel, Angela Similea, Mirabela Dauer şi Carmen Trandafir. Printre cele mai cunoscute piese ale sale se numără „Dau viaţa mea pentru o iubire", „Adio, dar rămân mereu cu tine", „Am ales nemărginirea", „De ce-ai plecat din viaţa mea". A colaborat mult cu soţia sa, Mirela Voiculescu Fugaru.

Cornel Fugaru a făcut numeroase turnee în străinătate, a făcut parte din juriile unor concursuri naţionale de concursuri de muzică uşoară şi a apărut în filme ca „Opt minute de vis" (1966) şi „Împuşcături pe portativ". (1967). De-a lungul carierei a primit numeroase premii la festivaluri naţionale şi internaţionale: Mamaia (1983 şi 1986), Sofia (1968), Poznan (1978).

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite