Văduva lui Robin Williams, dezvăluiri despre suferinţele actorului în lupta cu o boală fără leac: „Îşi pierdea minţile şi era conştient de asta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Susan Schneider şi Robin Williams s-au căsătorit în anul 2011 FOTO Getty Images
Susan Schneider şi Robin Williams s-au căsătorit în anul 2011 FOTO Getty Images

Văduva actorului american Robin Williams, Susan Schneider, a scris un text sfâşietor în care descrie lunile „tragice şi dureroase“ de dinainte ca artistul să se sinucidă.

Într-un text publicat în revista Academiei Americane de Neurologie, intitulat „Teroristul din creierul soţului meu“, Schneider detaliază lupta comediantului cu o maladie nediagnosticată – o formă de demenţă numită boala difuză cu corpi Lewy. Văduva lui Williams descrie amprenta pe care suferinţa şi povara acestei maladii le-au lăsat asupra actorului, simptomele variind de la insomnie la anxietate, probleme digestive, pierderi de memorie şi paranoia.

„Aceasta este o poveste personală, tragică, tristă şi sfâşietoare, dar ştiu că împărtăşind aceste informaţii cu voi veţi putea face o diferenţă în viaţa celorlalţi. După cum probabil ştiţi, soţul meu Robin Williams a avut puţin cunoscuta, dar mortala bolă difuză cu corpi Lewy (Lewy body disease, LBD). S-a sinucis în 2014, la sfârşitul unei persecuţii intense, confuze şi relativ rapide provocate de simptomele şi patologia acestei boli. Nu a fost singur în această experienţă traumatică, aproape 1,5 milioane de persoane din toată lumea se confruntă cu această boală neurologică“, şi-a început Schneider eseul.

Văduva actorului a dezvăluit că nu a ştiut de boala lui decât după trei luni de la moartea sa, când a fost eliberat raportul medicului legist. Toţi cei patru medici pe care i-a consultat după dispariţia artistului i-au spus că acesta a avut una dintre cele mai grave patologii pe care le-au întâlnit vreodată – aproape niciun neuron din creier şi din trunchiul cerebral nu a scăpat neafectat de corpurile Lewy.

„Robin este şi va fi întotdeauna un spirit mai mare decât viaţa care a fost în interiorului corpului unui om normal, cu un creier uman. S-a întâmplat însă să fie acea persoană din şase afectată de o boală cerebrală. Nu numai că mi-am pierdut soţul în lupta cu LBD, mi-am pierdut şi cel mai bun prieten. Eu şi Robin eram unul pentru celălalt un port sigur al iubirii necondiţionate pe care ambii ne-am dorit-o întotdeauna. În cei şapte ani petrecuţi împreună, ne-am împărtăşit unul altuia cele mai mari speranţe şi temeri, fără a ne judeca. Aşa cum ne spuneam adesea: fiecare era o ancoră pentru celălalt, acel elixir magic care te făcea să te simţi inspirat şi realist în acelaşi timp datorită prezenţei celuilalt. Când LBD a început să-şi trimită furtunos simptomele, fundaţia de prietenie şi iubire a fost armura noastră“, a mărturisit Susan Schneider.

Mi-ar fi plăcut să fi ştiut cu ce lupta, că nu era o slăbiciune a inimii, a spiritului sau a carcaterului lui Susan Schneider, soţia lui Robin Williams

În octombrie 2013, Robin Williams se confrunta cu o mulţime de simptome: constipaţie, dificultăţi de urinare, arsuri la stomac, insomnie şi mult stres, având, de asemenea, şi un uşor tremur al mâinii stângi, care apărea din când în când, însă l-au atribuit unei accidentări la umăr. Mai târziu, frica şi anxietatea actorului au crescut, iar soţia sa a crezut iniţial că este ipohondru, însă după moartea sa a aflat că aceste semnale indică începutul LBD. La început simptomele erau trecătoare, însă în următoarele zece luni au început să fie mai severe şi mai dese. Paranoia, pierderea memoriei şi insomniile şi-au făcut loc şi au devenit din ce în ce mai accentuate, iar actorul a cerut ajutorul psihoterapeuţilor.

„Odată ce raportul medicului legist a fost verificat, un doctor mi-a explicat că o concentraţie mare de corpuri Lewy era în amigdală, ceea ce a cauzat paranoia acută şi răspunsurile emoţionale nefireşti pe care le avea. Mi-ar fi plăcut să fi ştiut cu ce lupta, că nu era o slăbiciune a inimii, a spiritului sau a carcaterului lui.“

Schneider a povestit că Williams a avut un atac de panică major în timp ce filma „Night at the Museum 3“, iar doctorul lui i-a recomandat medicamente antipsihotice, însă acestea nu au făcut decât să-i înrăutăţească starea: „Abia după ce ne-a părăsit am aflat că aceste pastile fac rău persoanelor care au LBD. În timpul filmărilor, Robin nu reuşea să reţină nici măcar o replică, deşi cu doar trei ani în urmă jucase timp de cinci luni într-un spectacol de pe Broadway cu sute de replici, de multe ori având două reprezentaţii pe zi. Nu făcea nicio greşeală. Aceste pierderi de memorie şi incapacitatea de a-şi controla anxietatea au fost devastatoare pentru el.“

Vă puteţi imagina durerea pe care a simţit-o asistând la propria dezintegrare? Şi nici măcar nu ştia de ce, nu înţelegea. Nici el şi nici nimeni altcineva nu putea opri acest lucru – nicio cantitate de inteligenţă sau de dragostea nu putea pune piedică acestei boli Susan Schneider, soţia lui Robin Williams

Schneider rememorează ziua în care soţul ei a sunat-o de mai multe ori, îngrijorat, avea o mulţime de îndoieli în privinţa propriei persoane, dar şi faţă de modul în care interacţiona cu oamenii din jurul lui: „Am discutat fiecare detaliu. Temerile lui erau nefondate, însă nu am reuşit să-l conving de acest lucru. Am fost neputincioasă în a-l ajuta să-şi conştientizeze propria strălucire. Pentru prima dată, raţionamentul meu nu a avut niciun efect în a-mi ajuta soţul să găsească lumina prin tunelurile fricii sale. Soţul meu era prins în arhitectura încurcată a neuronilor lui şi indiferent de încercările mele, nu am reuşit să-l ajut.“

Citește și: O sinucidere de neuitat

Oamenii inteligenţi care suferă de LBD pot părea că sunt în regulă mult timp, dar la un moment dat vor ceda şi nu se mai poate face nimic. „În cazul lui Robin, pe lângă faptul că era un geniu, era un actor sclipitor. Nu voi şti niciodată adevărata profunzime a suferinţei sale şi nici cât de tare a luptat. Dar eu am văzut unul dintre cei mai curajoşi oameni din lume jucând cel mai greu rol al vieţii sale.“

„Robin îşi pierdea minţile şi era conştient de acest lucru. Vă puteţi imagina durerea pe care a simţit-o asistând la propria dezintegrare? Şi nici măcar nu ştia de ce, nu înţelegea. Nici el şi nici nimeni altcineva nu putea opri acest lucru – nicio cantitate de inteligenţă sau de dragostea nu putea pune piedică acestei boli“, mărturiseşte Schneider.

„El repeta: «Îmi doresc doar să-mi repornesc creierul». Programări la doctor, teste şi şedinţe psihiatrice ne-au ţinut în mişcare. Nenumărate teste de sânge, teste de urină, am făcut şi o scanare a creierului căutând o posibilă tumoare pe glanda pituitară, iar cardiologul i-a verificat inima. Toate rezultatele au fost negative, cu excepţia nivelului de cortizol. Ne-am dorit să fim fericiţi pentru că rezultatele erau negative, dar aveam un sentiment că ceva este teribil de greşit. Pe 28 mai a fost diagnosticat cu Parkinson. Aveam un răspuns. Inima mi s-a umplut cu speranţă, însă am ştiut că Robin nu crede în acest diagnostic. Când eram în biroul neurologului pentru a ne explica exact ce înseamnă această boală, Robin a profitat de ocazie pentru a-i adresa câteva întrebări. «Am Alzheimer? Am demenţă? Sunt schizofrenic?» Răspunsurile au fost negative. Nu existau indicii ale acestor boli. Acum cred că păstra pentru el adevărata gravitate a simptomelor.“

Ultimele cuvinte ale lui Robin Williams

Actorul a continuat să facă terapie fizică şi psihică, meditaţie şi yoga, a învăţat chiar şi tehnici de auto-hipnoză pentru a-şi potoli temerile iraţionale şi stările de anxietate, dar nicio metodă nu reuşea să-i atenueze pentru mult timp simptomele.

„În toată această perioadă, Robin nu a consumat droguri sau alcool şi, cumva, am reuşit să ne umplem acele luni de vară cu fericire, bucurie şi cu lucruri simple pe care le iubeam. Robin era tot mai obosit, vocea îi era slăbită, tremurul mâinii stângi a devenit permanent şi mergea cu dificultate. Ura faptul că nu-şi putea găsi cuvintele într-o conversaţie. Avea insomnii teribile. Uneori, rămânea blocat într-o poziţiie, incapabil să se mişte, şi era extrem de frustrat când reuşea să-şi revină. A început să aibă probleme cu abilităţile vizuale şi spaţiale. Pierderea raţionamentului s-a adăugat la starea tot mai acută de confuzie. În mod tipic, multitudinea de simptome ale LBD apar şi dispar. Genialul meu soţ era lucid, iar cinci minute mai târziu era pierdut.“

De-a lungul luptei, Robin a trecut prin toate cele peste 40 de simptome ale LBD, cu excepţia unuia – nu a avut halucinaţii, deşi un medic i-a spus soţiei actorului că este foarte probabil să fi avut, dar să nu-i fi spus.

Schneider şi-a amintit şi ultimele cuvinte pe care soţul ei i le-a spus la finalul unei zile perfecte, ultima pe care au petrecut-o împreună: „Când ne-am dus la culcare, în modul nostru obişnuit, ne-am spus: «Noapte bună, dragostea mea». Cuvintele lui încă îmi răsună în inimă. Luni, 11 august, Robin a plecat. După ce Robin a dispărut, timpul nu a mai funcţionat la fel pentru mine.“

Schneider spune că a discutat cu echipa de medici care s-a ocupat de Robin Williams, însă nu este sigură că un diagnostic corect pus când încă era în viaţă l-ar fi ajutat, având în vedere că nu există leac pentru această boală. „Nu sunt convinsă că diagnosticul ar fi făcut mai mult decât să-i prelungească agonia, în timp ce ar fi devenit unul dintre cei mai cunoscuţi cobai. Chiar dacă am fi avut un nivel de confort odată ce i-am fi cunoscut numele şi ne-am fi pus speranţele în medicamente, teroristul tot avea să-l omoare. Nu există tratament, iar declinul abrupt şi rapid al lui Robin era sigur. Un expert a zis: «A fost ca şi cum ar fi avut fiecare organ al corpului afectat de cancer». Problema-cheie este că nimeni nu a putut să-i interpreteze la timp şi în mod corect simptomele. După multe luni, sunt capabilă să fiu specifică în legătură cu boala lui Robin. Din punct de vedere clinic, Robin a avut Parkinson, dar patologic, a avut boala difuză cu corpi Lewy.“

În încheiere, Schneider a subliniat că speră ca aceste dezvăluiri să-i inspire pe experţi să transforme suferinţa lui Robin în ceva semnificativ prin munca şi înţelepciunea lor: „Este credinţa mea că dacă vindecarea vine din experienţa lui Robin, atunci înseamnă că nu s-a luptat şi a murit în zadar. Voi aveţi puterea unică de a întinde o mână de ajutor.“

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite