Umilinţă pentru prinţul Harry şi Meghan Markle: Canada refuză să îi mai păzească şi să le plătească cheltuielile de securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meghan Markle şi prinţul Harry nu vor mai fi păziţi de Canada FOTO EPA-EFE
Meghan Markle şi prinţul Harry nu vor mai fi păziţi de Canada FOTO EPA-EFE

Canadienii au decis să nu îi mai păzească şi să nu le mai plătească ducilor de Sussex, prinţul Harry (35 de ani) şi Meghan Markle (38 de ani), cheltuielile de securitate după ce nu vor mai avea titluri regale.

Noaptea trecută, Canada a luat decizia de a refuza să-i mai păzească pe Harry şi Meghan din momentul în care vor renunţa la îndatoririle regale, scrie Daily Mail.

De asemenea, canadienii au spus că nu vor mai plăti pentru securitatea ducilor după 31 martie. 

Acest lucru înseamnă că costul protecţiei non-stop pentru ducele şi ducesa de Sussex şi fiul lor, Archie, - care ar putea ajunge la milioane de lire sterline - va scădea pentru contribuabilii din Marea Britanie.

Este pentru prima dată când Canada a confirmat că o să-i păzească pe Harry şi Meghan de când s-au stabilit pe insula Vancouver în noiembrie anul trecut. Noaptea trecută a anunţat că aceasta va înceta din aprilie, în conformitate cu „schimbarea statutului“ lor.

Canada are obligaţia legală de a oferi securitate aşa-numitelor persoane protejate internaţional.

Ducii au ajuns acolo într-o vizită temporară în noiembrie, în calitate de membri regali îndatoriri, iar Canada le-a acordat protecţie aşa cum au întotdeauna aceste vizite - contribuabilii canadieni suportând factura.

Acum, însă, Harry şi Meghan intenţionează să trăiască în America de Nord pentru a avea cariere independente, ei renunţând la funcţiile lor din 31 martie.

Într-o declaraţie, poliţia regală canadiană a declarat ieri: „Ducele şi ducesa de Sussex alegând să se mute în Canada part-time au prezentat guvernului nostru un set unic şi fără precedent de circumstanţe.Întrucât ducele şi ducesa sunt recunoscuţi în prezent drept persoane protejate la nivel internaţional, Canada are obligaţia de a oferi asistenţă de securitate în funcţie de necesităţi. La cererea Poliţiei Metropolitane, poliţia regală canadiană a acordat asistenţă încă de la sosirea ducelui şi a ducesei în Canada din noiembrie 2019. Securitatea va înceta în săptămânile următoare, în concordanţă cu schimbarea statutului lor“.

Decizia pune cuplul într-o situaţie fără precedent. Încă de vinerea trecută, când şi-au actualizat site-ul personal, ducii de Sussex au declarat că au dreptul legal la protecţia poliţiei pe tot parcursul anului. Dar cum Canada refuză acum să ajute, responsabilitatea pentru protecţia ducilor va fi doar a Poliţiei Metropolitane  şi a contribuabililor din Marea Britanie.

Costul anual de menţinere a unei echipe de ofiţeri britanici pentru a-i păzi în Canada pentru cea mai mare parte a anului şi a-i însoţi în călătoriile în întreaga lume a fost estimat cel puţin la 1 milion de lire sterline. Singura altă opţiune ar fi ca cuplul să fie de acord să plătească pentru propriii lor agenţi de pază.

Însă, Harry şi Meghan par să nu dorească acest lucru, având în vedere declaraţia lor recentă. 

Un purtător de cuvânt al ducilor a spus: „Palatul Buckingham nu comentează detaliile contractelor de securitate. Există proceduri independente bine stabilite pentru a determina nevoia de securitate finanţată public“.

Între timp, Harry se află în Marea Britanie finalizându-şi ultimele îndatoriri regale oficiale în calitate de senior şi va fi alături de Meghan săptămâna viitoare. 

Amintim că Ei au precizat că vor să aibă propriile joburi şi să-şi împartă timpul între Marea Britanie şi America de Nord, însă au subliniat că vor continua să o susţină „pe deplin“ pe regina Elisabeta. 

Anunţul a intervenit după ce prinţul Harry si Meghan şi-au incheiat cele şase săptămâni de vacanţă în Canada împreună cu fiul lor, Archie, într-o reşedinţă în valoare de 14 milioane de dolari situată pe o insulă din Vancouver.

Pe 18 ianuarie, Palatul Buckingham a anunţat că Harry şi Meghan vor renunţa la titlurile de „Alteţa Sa Regală“, nu vor mai primi fonduri publice, nu vor mai întreprinde acţiuni în numele Coroanei şi vor înapoia cele 2,4 millioane de lire din bani publici folosite pentru renovarea conacului Frogmore, care va rămâne în continuare reşedinţa cuplului din Marea Britanie.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite