Tudor Chirilă, reacţie în cazul tinerei care a murit la o zi după ce a născut aşteptând să fie consultată: „Empatia ar trebui predată în şcoli“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tudor Chirilă (45 de ani) a reacţionat cu privire la cazul tinerei din Piatra Neamţ care a murit la o zi după ce a născut, aşteptând trei ore să fie consultată de un medic. Artistul subliniază faptul că acest caz arată încă o problemă în sistemul de educaţie românesc şi că empatia ar trebui predată în şcoli.

Actorul şi cântăreţul Tudor Chirilă (45 de ani) a reacţionat în cazul tinerei de 23 de ani din Piatra Neamţ care a murit la o zi după naştere, aşteptând să fie consultată de un cardiolog, despre care „Adevărul“ a scris aici. 

Artistul e de părere că situaţia în cauză scoate la iveală încă o problemă de educaţie: nu suntem învăţaţi ce înseamnă empatia, iar aceasta ar trebui introdusă ca disciplină în şcoli. Chirilă reiterează faptul că e nevoie mai mult ca oricând de o reformă a sistemului de educaţie românesc. 

„Să-ţi pese de celălalt ar trebui să se predea copiilor de la nivelul educaţiei timpurii. Să te pui în locul celuilalt, la fel. Empatia, substituţia trebuie predate copiiilor pentru că ele nu se transmit genetic. Când familia nu o poate face, este datoria şcolii să o facă. Doar că reforma educaţiei trebuie să aştepte, din motive despre care am tot vorbit, cele mai multe politice. Profesorii au nevoie de training, şi nu în cascade, ci permanent. Training al competenţelor emoţionale. Copiii noştri trebuie să fie mai buni şi mai generoşi decât noi, trebuie să poată să înţeleagă că a trăi nu înseamnă a supravieţui nepăsător la nevoile altora. Generaţia noastră parchează pe trotuar unde «stă doar cinci minute» pentru că nu a fost învăţată (acasă sau la şcoală) că există şi alţi oameni care au nevoi în aceleaşi locuri ca noi şi că nu putem să confiscăm acele locuri. Mai important decât respectul faţă de programă e respectul faţă de celălalt, iar copiii noştri cresc în compania multor profesori crescuţi în paradigma lui «scapă cine poate», «da, mamă, da şi tu, nu te lăsa mai prejos», «vezi-ţi de treaba ta», «nu te băga că tu ai drumul tău»“, a scris Chirilă pe pagina personală de Facebook. 

Artistul subliniază că această mentalitate „dezumanizează şi, câteodată, omoară“. „Să fii om înseamnă să înţelegi că nu eşti singur, să te poţi acorda la viaţa celorlalţi chiar cu preţul unor frustrări personale. Nu putem trăi decât împreună. Cine îi învaţă asta pe copiii noştri în alea opt ore în care sistemul ar trebui să aibă grijă de ei?“, a adăugat artistul. 

Chirilă critică lacunele sistemului de învăţământ românesc şi prin muzică 

Lacunele sistemului de învăţământ românesc reprezintă una dintre temele care îl preocupă pe Tudor Chirilă şi despre care a vorbit în repetate rânduri, fiind de părere că şcoala românească eşuează în a stimula pasiunea de a învăţa. De Ziua Copilului, artistul a semnat un text în care a subliniat că sistemul de educaţie este „învechit, apăsător, frustrant“ şi nu stimulează „gândirea critică, abilităţile emoţionale şi de relaţionare“, motiv pentru care mulţi tineri la finalul liceului sunt incapabili să-şi formeze o viziune proprie asupra lumii şi a drumului lor în viaţă. Pe de altă parte, Chirilă consideră că o mare parte din vină aparţine şi părinţilor, care sunt foarte autoritari. 

De altfel, Chirilă a lansat alături de trupa VAMA piesa „Pe de rost“, un manifest ce vizează problemele din sistemul de învăţământ românesc.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite