Tatulici îl vrea pe Gorbaciov la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A patra ediţie a campaniei de pe Realitatea TV „Zece pentru România“ îşi va desemna vineri seara, la Ateneu, laureaţii. Invitatul de onoare al galei de anul acesta este fostul primar al New Yorkului, Rudolph Giuliani. La ediţia de anul viitor, Mihai Tatulici vrea să-l invite pe fostul lider sovietic.

Adevărul: „Zece pentru România“ se întinde pe zece ani. De ce un termen atât de lung?

Mihai Tatulici: Trebuie să învăţăm să facem lucruri cu stabilitate. Nu poţi să faci proiecte sociale scurte şi să tragi concluzii generale. „Zece pentru România“ este un demers de marketing, nu este nicio şmecherie!

Care are în spate o cercetare sociologică...

Da, dar este un proiect care trebuie să aducă audienţă. El are însă două subtexte majore.  În momentul în care devoalez mentalul colectiv, constatăm că este extraordinar de prost mobilat. Acest lucru este din cauza: 1) televiziunii, care scoate în faţă eroii tranziţiei, alde Gigi Becali şi alţii; 2) şcolii, care nu mai face educaţie; 3) comunităţii, care nu cultivă valorile comunitare şi oamenii ei de valoare. Acest program îşi propune ca, prin contrapunere, să arate ce este în capul oamenilor în materie de valori româneşti şi să le propună pe cele reale. Noi am ales un segment de 10 ani ca să putem trage concluziile.

De unde vine ideea “Zece pentru România”?

Eu merg din când în când la Filarmonică, la concerte. Şi stau ochii în tavan - îmi place foarte mult cupola Ateneului. Am citit valorile României de pe cupola Ateneului şi m-am dus cu gândul imediat la fondatorii lui. Şi ei ierarhizau valorile României, la 1900. Mi-am zis, de ce să nu facem şi noi astăzi?

Orice campanie ar trebui să schimbe ceva. Aceasta ce schimbă?

Eu nu fac decât emisiuni cu tentă socială. Promovăm valorile, asta facem noi. Lângă premiile de notorietate, am alăturat pe cele de excelenţă, care recompensează valorile indiscutabile, pentru care consultăm specialişti - ONG-uri, un grup de la Academia Română, organizaţii profesionale. Anul trecut i-am premiat pe Hagi, Nadia, Ilie, Cristi Mungiu, Angela Gheorghiu.

Nu poţi să treci ca vaca prin trifoi şi să nu vezi că ai nişte valori în ţara ta!  Din cercetarea în nişele profesionale, am constatat că nu există cultură corporatistă nici la elitele profesionale, medici sau avocaţi.

„Mă simt vinovat de fenomenul Mircea Badea“

De ce la noi nu există cultură corporatistă?

Pentru că uniunile profesionale nu au maturitate. Regii Carol I şi Ferdinand aveau o expresie: ”Pe român trebuie să-l împingi de la spate şi nu trebuie să te enervezi dacă lui nu-i convine”. Eu, ca ziarist, sunt revoltat de ce nume sunt pe listele cu preferaţii românilor... La “oameni de afaceri”, printre alţii, se află şi Gigi Becali.

Criteriile pe care oamenii i le-au atribuit lui Becali: “inteligent, cinstit şi priceput”. La “tineri politicieni” - Elena Băsescu, pe criteriile “cinstită, ambiţioasă şi cultivată”. Trebuie să se simtă onorată domnişoara Băsescu!

Nu trebuie să dăm vina pe ea, ci pe elementul tractor, care este taică-său. Trebuia să o trimită la şcoală, nu să o lase să facă politică. Este slăbiciune de tată, clar! Publicul nu a ales-o pentru că este tânăra politiciană Elena, ci pentru că este Elena Băsescu. Ne lasă rece dacă ea va face sau nu carieră politică. Pentru noi este important cum îi recepţionează românii pe scriitori, pe politicieni, pe oamenii de afaceri care construiesc locuri de muncă şi aduc bani României.

Cel mai admirat român este Mircea Badea. El, care nu se consideră jurnalist, este nominalizat şi la “analişti politici” şi “jurnalişti”.

Bate câmpii în multe direcţii! Publicul îl recepţionează ca pe un lider de opinie care decontează frustrări şi de aceea îi tolerează aberaţiile. Asta este marea lui calitate.

Mă simt într-o anumită măsură vinovat pentru fenomenul Badea pentru că eu l-am lansat la Tele 7 abc. Îmi place mult, deşi uneori mă enervează... Adevăratele valori ale României sunt greu de reperat pentru că şcoala a pierdut muzica, sportul. Ştiţi că Titulescu, atunci când mergea la Paris, la o petrecere, cânta la pian? Arătaţi-mi un politician care poate face faţă astăzi.

Condoleezza Rice?

Exact. Asta înseamnă că  prestigiului funcţiei i se adaugă şi educaţia. Dar mă refeream la un politician român...

Ludovic Orban, la o scară mai mică? Mădălin Voicu, la o scara şi mai mică?

Să nu exagerăm! Ştiţi care erau cerinţele în CV pentru un post de ministru, în perioada interbelică? Doctorat în străinătate, 4 limbi străine, să aibă avere, să ştie să cânte la un instrument şi să poată intra în competiţie cu oricare dintre partenerii lui, din lume, la tenis sau la golf. Vorbim de 1900. Ce oameni pregătim noi? Troglodiţi, mitocani şi obraznici. Proiectul ăsta încearcă să scuture societatea românească.

 De ce îl aduceţi pe Giuliani?

În fiecare an, la gala “Zece pentru România”,  o mare valoare mondială trebuie să confirme valorile româneşti.

Pe care nici nu le cunoaşte, în treacăt fie spus...

Nu-i adevărat! Le cunoaşte când vine aici. Este foarte importantă această „cură de Românie“, de trei zile, pentru nişte oameni cu o influenţă uriaşă în mediile de lobby. Şi Kissinger şi Kohl au mai fost în România, dar nu în calitate de persoane private. Giuliani este cel care a distrus Mafia în New York. El se va duce cu mesajul ăsta, în mediul lui profesional, despre valorile României. La anul, la 20 de ani de la Revoluţie, vrem să îl aducem pe Gorbaciov.  

Cât vă costă Giuliani?

Peste o sută de mii de dolari. Compania care lucrează cu speakerii ăştia valoroşi percepe între 50.000 şi 300.000 de dolari. Suma totală a proiectului, pe zece ani, este de 5 milioane de euro. 

image

Un politician ar trebui să poată intra în competiţie cu oricare dintre partenerii lui din lume. Ce oameni pregătim noi? Troglodiţi, mitocani şi obraznici. Proiectul ăsta încearcă să scuture societatea românească

image



Mihai Tatulici, realizator TV

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite