Suma uriaşă pe care Harvey Weinstein i-a oferit-o actriţei Rose McGowan în schimbul tăcerii: Am păstrat tăcerea 20 de ani. Am fost umilită şi hărţuită

Suma uriaşă pe care Harvey Weinstein i-a oferit-o actriţei Rose McGowan în schimbul tăcerii: Am păstrat tăcerea 20 de ani. Am fost umilită şi hărţuită

Harvey Weinstein şi actriţa Rose McGowan FOTO Getty Images

Actriţa Rose McGowan, una dintre victimele producătorului Harvey Weinstein, pe care l-a acuzat de viol, susţine că mogulul i-ar fi oferit o sumă uriaşă în schimbul tăcerii, cu doar câteva zile ca New York Times să publice investigaţia care a demascat abuzurile lui Weinstein.

Ştiri pe aceeaşi temă

Actriţa americană Rose McGowan (44 de ani) l-a acuzat pe Harvey Weinstein că ar fi violat-o în 1997, când a jucat în „Scream“, film produs de Miramax, companie fondată de producător.
 
În schimbul tăcerii, cei doi au făcut o înţelegere, în urma căreia actriţa a primit 100.000 de dolari, pe care i-a acceptat din nevoi financiare, potrivit Daily Mail. 
 
Prin avocatul ei, McGowan a declarat pentru Times că, înainte cu puţin timp ca abuzurile să devină publice, un apropiat al lui Weinstein i-ar fi oferit o nouă înţelegere financiară: un milion de dolari pentru a semna un acord de confidenţialitate, scrie News.ro. 

Rose McGowan, în timpul discursului de la „Convenţia Femeilor“ din Detroit FOTO AP
 
Actriţa a fost încurajată să accepte oferta, ba chiar să ceară mai mulţi bani, însă, a refuzat-o, mărturisind că acest lucru ar fi făcut-o să se simtă dezgustător: „Există toţi aceşti oameni pe care îi plătesc care îmi spuneau să iau banii pentru a putea să-mi finanţez arta. Mi-am dat seama că nu vreau banii lui, m-ar fi făcut să mă simt dezgustător“.
 
De asemenea, Rose Mcgowan a susţinut un discurs la Convenţia Femeilor din Detroit, vineri, în care a vorbit publicului despre acuzaţiile făcute la adresa mogulului american. 
 
„Am păstrat tăcerea timp de 20 de ani. Am fost umilită, am fost hărţuită, am fost judecată. Dar ştiţi ceva? Eu sunt la fel ca voi. Pentru că ceea ce mi s-a întâmplat mie în culise, li se întâmplă tuturor celor din societatea noastră, iar acest lucru trebuie să înceteze şi va înceta (...). Suntem liberi. Suntem puternici. Suntem o voce colectivă extrem de puternică“, a declarat actriţa. 
 
 
După ce în urmă cu câteva săptămâni Rose McGowan a ales să mărturisească public că a fost violată de Weinstein, actriţa a devenit cea mai vocală dintre victimele sale, iar zeci de femei i-au urmat exemplul, făcând acuzaţii publice împotriva producătorului, în ciuda înţelegerilor de confidenţialitatea pe care le-au semnat de-a lungul timpului, scrie Daily Mail. 
 
„Este timpul să ne întregim, să ne ridicăm şi să fim curajoase. De la un monstru demascat trecem la altul. Sunt toţi la fel şi trebuie să dispară“, a încheiat McGowan. 
 
Scandalul Weinstein a început pe 5 octombrie, după ce The New York Times şi The New Yorker au publicat articole în care au dezvăluit o parte din abuzurile mogulului. Peste 30 de femei l-au acuzat pe producătorul american de film Harvey Weinstein (65 de ani) că le-a hărţuit sexual, printre acestea numărându-se nume de top de la Hollywood - Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Léa Seydoux şi Cara Delevingne. În plus, alte femei, între care se numără actriţele Rose McGowan şi Asia Argento, îl acuză de viol.
 
Foarte multe voci susţin că Harvey Weinstein a reuşit să-şi ascundă abuzurile vreme de 30 de ani cu complicitatea oamenilor din industrie. În timp ce unii neagă că ar fi ştiut, alţii recunosc voalat că ştiau unele detalii şi recunosc că producătorul a avut o influenţă extraordinară şi a fost de neatins până acum. George Clooney însă a declarat tranşant că toţi cei din industrie sunt complici şi că zvonurile au apărut încă din anii '90, dar nimenu nu a fost interesat să cerceteze. Totuşi, starul, care a admis că a fost prieten bun cu Weinstein vreme de 20 de ani, a precizat că nu cunoştea gravitatea faptelor sale. 

Scandalul sexual a scos la iveală şi alte cazuri în care persoane influente au avut un comportament deviant şi a generat o campanie online despre hărţuirea sexuală, la care participă milioane de femei din întreaga lume, care îşi fac curajul să împărtăşească public propriile lor experienţe de hărţuire sexuală şi abuz, prin numeroase mesaje publicate pe Facebook, dar şi pe Twitter, folosind hashtagul „#MeToo“.

Harvey Weinstein a fost acuzat de zeci de femei de hărţuire sexuală şi viol FOTO Getty Images
 
După izbucnirea scandalului, pe lângă oprobriul public, Harvey Weinstein a fost concediat de la propria companie, a fost părăsit de soţie, a fost suspendat din organizaţia care decernează premiile BAFTA şi de Academia Americană de Film, care decernează Oscarurile, şi este anchetat de Poliţia metropolitană din Londra şi de New York Police Department (NYPD), riscând până la 25 de ani de închisoare dacă se ajunge în instanţă şi acuzaţiile sunt dovedite, având în vedere că multe dintre ele s-au petrecut în urmă cu zeci de ani. 

Weinstein, în vârstă de 65 de ani, susţine că orice relaţie sexuală a fost consimţită şi neagă toate acuzaţiile aduse. Producătorul se află internat într-un centru de reabilitare, după cum au anunţat avocaţii săi: „Domnul Weinstein a început şedinţele de consiliere, a ascultat vocea comunităţii şi a ales să-şi îndrepte comportamentul. De asemenea, dacă va progresa îndeajuns, Harvey Weinstein speră că i se va acorda o nouă şansă“. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: