Suma plătită din bani publici de Harry şi Meghan pentru renovarea reşedinţei lor i-a scandalizat pe britanici: „Profită de noi cei care muncim din greu“ FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meghan şi Harry FOTO Guliver/Getty Images
Meghan şi Harry FOTO Guliver/Getty Images

Prinţul Harry (34 de ani) şi Ducesa Meghan (37 de ani) s-au mutat în primăvara acestui an de la Palatul Kensington la Conacul Frogmore, care care a devenit reşedinţa oficială a Ducilor de Sussex. Cheltuielile pentru renovare făcute din bani publici au stârnit furia plătitorilor de taxe britanici.

Conacul Frogmore, aflat pe domeniul Castelului Windsor, i-a fost dăruit cuplului princiar de către Regina Elisabeta a II-a, iar cheltuielile făcute cu renovarea au fost aprobate de Suverană. 

Renovarea noii reşedinţe a Prinţului Harry şi a Ducesei Meghan a costat 2,4 milioane de lire sterline (2,7 milioane de euro), conform raportului referitor la cheltuielile anuale ale familiei regale publicat recent, potrivit Daily Mail. 

Lucrările de renovare, desfăşurate pe o perioadă de şase luni, au permis reunirea într-o singură reşedinţă a celor cinci unităţi care constituie Frogmore Cottage, aflată pe domeniul Castelului Windsor, la aproximativ 40 de kilometri vest de Londra. 

Tavanele şi podelele au fost înlocuite şi i s-au adăugat băi noi, dormitoare şi o bucătărie. Oficialii Casei Regale britanice au declarat că tot ce a depăşit bugetul de 2,7 milioane de euro a fost plătit din banii personali ai lui Harry şi Meghan. Mai mult, conacul ar fi fost pus pe lista clădirilor ce urmau să fie renovate cu mult înainte ca Ducii de Sussex să decidă să se mute acolo. Însă renovarea conacului nu s-a terminat, deci costurile ar putea creşte până la trei milioane de euro. 

„Infrastructura învechită a fost înlocuită pentru a garanta viitorul pe termen lung al proprietăţii, care datează de la începutul secolului al XIX-lea“, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Michael Stevens, responsabil cu gestionarea cheltuielilor regale.

image

Conacul Frogmore

În total, casa regală britanică a cheltuit 67 de milioane de lire sterline (74,9 milioane de euro) din cele 82 milioane de lire sterline primite (91,9 milioane de euro) de la Trezoreria Regatului Unit al Marii Britanii.

Michael Stevens a declarat că suma de 15 milioane de lire (17 milioane de euro) rămasă necheltuită în acest an este rezervată pentru lucrările viitoare de la Palatul Buckingham, a cărui renovare a început în 2018 şi care va dura zece ani. Profiturile generate de patrimoniul Coroanei, Crown Estate, sunt cedate Trezoreriei britanice, conform unui acord încheiat în 1760. În perioada 2018-2019, acestea s-au ridicat la suma de 345,5 milioane de lire sterline (386 de milioane de euro). 

În schimb, Trezoreria plăteşte o subvenţie pentru acoperirea cheltuielilor anuale ale Reginei, numită Sovereign Grant, care corespunde unui procent de 15% din profituri. 

Începând cu anul 2018, familia regală a primit 10% în plus pentru a acoperi lucrările de renovare a Palatului Buckingham.

Conacul are doar patru dormitoare şi o cameră pentru copilul Ducilor de Sussex, Archie Harisson, şi nu există o sală de yoga sau o aripă numai pentru mama lui Meghan, Doria Ragland, aşa cum s-a zvonit, menţionează sursa citată. 

image

Frogmore House 

Harry şi Meghan, criticaţi pentru cheltuielile făcute

Antimonarhiştii britanici critică, însă, cheltuileile făcute de Ducii de Sussex pentru reşedinţa lor, Frogmore Cottage. Ei sunt de părere că au fost făcute cheltuieli „scandaloase“ din bani publici, asta în timp ce pe străzile Marii Britanii există „9000 de persoane fără adăpost, cei mai mulţi dintre aceştia fiind veterani“. 

În plus, antimonarhiştii critică cuplul regal pentru decizia de a se fi mutat din Palatul Kensington, unde locuiau alături de Prinţul William şi Ducesa Kate, în Apartamentul 1, care cuprindea 21 de camere. 

Expertul în domeniul regalităţii Robert Jobson a declarat pentru Good Morning Britain: „Ei (n.r. Prinţul Harry şi Meghan Markle) ar fi trebuit să se aştepte la asta (n.r. critici din partea cetăţenilor britanici). Ar fi putut evita un scandal acceptând să locuiască lângă William şi Kate. Într-adevăr, per total, familia regală îşi plăteşte cheltuielile, dar situaţia ar fi putut fi gestionată altfel.“

„În timp ce fie şi numai o singură şcoală sau un singur spital se confruntă cu tăieri de buget, nu putem justifica cheltuirea niciunui ban în plus pentru membrii familiei regale. Cu toate astea, cu toate serviciile publice aflate sub presiune financiară intensă, noi aruncăm 2,4 milioane de lire sterline pe o casă nouă pentru Harry.“

„Iubesc familia regală, dar nu cetăţenii ar trebui să plătească pentru renovările reşedinţei Prinţului Harry şi a lui Meghan. Cred că profită astfel de noi toţi, cei care muncim din greu! Ei sunt milionari, să-şi plătească singuri cheltuielile“, se arată într-un mesaj postat pe Twitter. 

„Marea Britanie are 9000 de oameni care dorm pe străzi, iar mulţi dintre ei sunt veterani. Plătitorii de taxe nu ar trebui să deconteze factura de 2,4 milioane de lire pentru Harry şi Meghan doar pentru ca ei să-şi construiască o casă mare, splendidă“, a scris un alt britanic. 

„Am înţeles că li s-a oferit Apartamentul 1 din Palatul Kensington, alături de Kate şi William, care nu mai avea nevoie de renovări sau de alte cheltuieli pentru securitate, ofertă pe care au refuzat-o. Atât Harry cât şi Meghan sunt suficient de bogaţi, aşa că ar trebui să plătească singuri pentru alegerile lor“, se arată într-un alt mesaj. 

Ce alţi bani a mai cheltuit familia regală

Raportul din care reiese cât au plătit Harry şi Meghan pentru a-şi renova casa conţine şi alte cheltuieli din bani publici făcute de familia regală. Câteva dintre ele: 

Regina a primit 92 de milioane de euro pentru anagajamentele sale publice din 2018-2019, iar jumătate din această sumă s-a cheltuit pe întreţinerea Palatului Buckingham şi a altor reşedinţe regale.

Costul călătoriilor regale a fost de cinci milioane de euro.Regina şi alţi membri ai familiei regale au dat peste 220.000 de euro pe călătorii din şi către Scoţia.

Prinţul Charles a făcut 24 de milioane de euro din titlul de Duce de Cornwall, din care 5,3 milioane au fost plătiţi pentru taxe.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite