Starurile care au denunţat acţiunile Israelului în Fâşia Gaza, marginalizate de cei care conduc Hollywoodul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Javier Bardem şi Penélope Cruz au criticat acţiunile militare ale Israelului FOTO Reuters
Javier Bardem şi Penélope Cruz au criticat acţiunile militare ale Israelului FOTO Reuters

Poziţia actorilor spanioli Javier Bardem şi Penélope Cruz faţă de conflictul dintre Israel şi Hamas a stârnit reacţii dure în rândul celor aflaţi în vârful industriei de la Hollywood. După scrisoarea deschisă în care acuzau Israelul de „genocid“, producători de top au declarat că nu doresc să mai colaboreze cu cei doi, scrie „The Hollywood Reporter“.

resentimentele din industria cinematografică faţă de artiştii care şi-au făcut auzite opiniile anti-Israel persistă. Oare carierele artiştilor care au criticat Israelul – în special cuplul Penélope Cruz-Javier Bardem care a acuzat ţara de „genocid“ – vor avea de suferit într-un oraş în care principalii „jucători“ ai industriei sunt susţinători ai Israelului?

Până în prezent, directorul executiv al Relativity Media Ryan Kavanaugh este singurul dispus să-şi exprime în mod public dezgustul. „Ca nepot al supravieţuitorilor Holocaustului, ştiu că oricine spune că ceea ce face Israelul este genocid şi nu autoapărare este fie ignorant şi nu ar trebui să comenteze pe marginea acestui subiect, fie este cu adevărat antisemit“, a declarat, pentru „The Hollywood Reporter“, Kavanaugh, adăugând că scrisoarea, semnată de peste 100 de artişti, printre care apreciatul regizor Pedro Almodovar, „îi face sângele să fiarbă“.

Ryan Kavanaugh, în vârstă de 39 de ani, este un producător de film american, fondator şi director executiv al companiei Relativity Media. Mai este şi miliardar în dolari. A finanţat peste 200 de filme de la Hollywood, care au avut câştiguri totale de 17 miliarde de dolari, de unde porecla „Billion Dollar Producer“ (Producătorul de miliarde de dolari – trad.). În 2013, a ocupat poziţia 19 în topul celor mai tineri miliardari, întocmit de revista „Forbes“.

Kavanaugh a precizat că a primit peste 500 de telefoane, e-mailuri şi mesaje de susţinere, în mai puţin de 24 de ore după ce a făcut aceste declaraţii, inclusiv de la regizori de rang înalt din industrie, care l-au asigurat că opiniile lui sunt în asentimentul multora. Potrivit „THR“, mai mulţi oameni importanţi de la Hollywood au exprimat, sub protecţia anonimatului, sentimente similare, unul dintre aceştia declarând chiar că este „extrem de furios din cauza celor doi (Javier Bardem şi Penélope Cruz  – n.r.)“ şi precizând totodată că nu este sigur dacă mai doreşte să lucreze vreodată cu acest cuplu.

Javier Bardem şi Penélope Cruz au încercat să clarifice scrisoarea, arătându-şi totodată sprijinul pentru poporul evreu, dar se pare că acest gest nu a diminuat indignarea Hollywood-ului. Howard Stern, Joan Rives şi Bill Maher se numără printre figurile hollywoodiene care şi-au exprimat sprijinul faţă de Israel în conflictul în care şi-au pierdut viaţa aproximativ 2.000 de oameni, majoritatea palestinieni. De asemenea, actorul Jon Voight a publicat o scrisoare în care îi numea pe Javier Bardem şi pe Penelope Cruz „ignoranţi“ şi preciza că cei doi ar trebui să le ceară iertare oamenilor din Israel. Pe de altă parte, oamenii cu putere din Hollywood, inclusiv cei care au donat bani pentru cauzele Israelului, inclusiv Barba Streisand, Jeffrey Katzenberg şi Steven Spielberg, au evitat să facă declaraţii.  

În ciuda scrisoarii foarte ferme, Voigh nu crede că Bardem şi Cruz vor avea de suferit pe plan profesional, în timp ce un alt director din industrie consideră că declaraţii cu privire la conflictul Israel-Fâşia Gaza nu vor atinge „pragul Mel Gibson“. Actorul Mel Gibson a devenit persona non grata în ochii mai multor producători şi regizori, după comentariile considerate rasiste şi antisemite făcute în 2010. Unul dintre cei mai buni actori pe care i-a avut industria cinematografică, Gibson a fost marginalizat de producătorii de la Hollywood, iar agenţia WME (în mod ironic aceeaşi agenţie care îl repreintă pe Bardem – n.r.) a reziliat contractul cu el.

La polul opus, un producător de top care a lucrat cu Penélope Cruz a promis că nu o va mai angaja niciodată. Totuşi, chiar şi Kavanaugh crede că scrisoarea nu le va afecta radical carierele atâta timp cât publicul rămâne interesat de munca lor. Sau, aşa cum a spus un alt producător: „Cred că lucrul pe care orice producător executiv va încerca să-l calculeze înainte de a lucra cu Bardem sau Cruz este dacă valoarea lor este importantă pe piaţa internaţională şi de pe ce teritorii sunt oamenii pe care i-au îndepărtat cu declaraţiile lor. S-ar putea să nu fie atât de multe. Dar, în realitate, este vorba despre afaceri“.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite