Soţia lui Roman Polanski, acuzat de viol: „Femeile se pot apăra, inclusiv la 14 ani, cum făceam eu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emmanuelle Seigner si Roman Polanski sunt căsătoriţi de aproape trei decenii FOTO Guliver/Getty Images
Emmanuelle Seigner si Roman Polanski sunt căsătoriţi de aproape trei decenii FOTO Guliver/Getty Images

Actriţa franceză Emmanuelle Seigner (51 de ani), soţia regizorului Roman Polanski (84 de ani), acuzat de mai multe abuzuri sexuale, a declarat că mişcarea #MeToo este dusă în derizoriu şi că femeile sunt perfect capabile să refuze avansurile, iar reducerea lor la rolul de victime nu face decât să le facă să pară şi să fie tratate ca nişte persoane slabe.

Emmanuelle Seigner, care este căsătorită de aproape 30 de ani cu Roman Polanski, a declarat într-un interviu pentru „Corriere della Sera“ că „transformarea fundamentalistă“ pune stăpânire pe mişcarea #MeToo, mai ales în Statele Unite.

„În toate luptele există revendicări juste şi altele disproporţionate. Acum mergem prea departe. Se poate spune nu“, a declarat actriţa citată de agenţia News.ro.

Seigner consideră că diferenţele culturale dintre Statele Unite şi Europa sunt „prea puritane“: „Noi suntem diverşi. Am avut libertinajul şi relaţiile periculoase ale lui Choderlos de Laclos (autorul romanului «Legături primejdioase» – n.r.).“

De asemenea, Seigner a precizat că susţine controversatul manifest emis de 100 de personalităţi franceze, printre care colega sa de breaslă Catherine Denueve, prin care este apărată „libertatea bărbaţilor de a flirta“.

„Cred că nu era prea bine scris şi unele dintre semnatare au făcut declaraţii suplimentare inoportune, banalizând violul, dar, în fond, Catherine Deneuve avea toată dreptarea şi eu sunt de partea ei. O cunosc bine, este o femeie extraordinară şi curajoasă. Înţelege feminismul aşa cum este. Noi, femeile, avem aceleaşi drepturi ca bărbaţii şi trebuie să câştigăm la fel de mulţi bani. Dar dacă un bărbat ne face curte, ne poate încânta sau nu şi, în acest caz, este suficient să reacţionezi. În cazul unui comportament nedorit este suficient să fie pus la locul lui“, a spus Seigner.

Actriţa a vorbit şi despre perioada în care a început să lucreze ca model, la vârsta de 14 ani, şi mărturiseşte că au existat bărbaţi care au încercat diverse lucruri: „Însă nu a existat niciunul care să reuşească să facă cu mine ceva ce nu aveam chef să fac. Să reducem mereu femeile la rolul de victimă înseamnă să le tratăm ca slabe. În schimb, femeile se pot apăra, inclusiv la 14 ani, cum făceam eu.“

Emmanuelle Seigner şi Roman Polanski s-au cunoscut în 1985 şi s-au căsătorit în 1989. De atunci, actriţa i-a fost alături şi l-a susţinut în ciuda acuzaţiilor de hărţuire sexuală şi viol aduse cineastului în ultimii ani.

În 1977, regizorul a fost arestat şi acuzat că a drogat-o şi violat-o pe Samantha Geimer, atunci în vârstă de 13 ani. Polanski a pledat vinovat pentru raport sexual cu un minor, a fost evaluat psihiatric şi a petrecut 42 de zile în închisoare. Un an mai târziu, însă, când a aflat că judecătorul voia să-l condamne la 50 de ani de închisoare, cineastul a fugit la Paris.

În 2010, actriţa britanică Charlotte Lewis l-a acuzat, la rândul ei, pe Roman Polanski că a violat-o în Paris, în 1983, când ea avea vârsta de 16 ani. În 2017, alte două femei l-au acuzat de viol.

Roman Polanski, născut pe 18 august 1933, este unul dintre cei mai apreciaţi regizori, cineaşti şi scenarişti din lume. Este autorul filmului „Cuţitul în apă“, primului lungmetraj polonez nominalizat la Oscar la categoria Cel mai bun film străin, dar şi al unor pelicule de referinţă pentru industria cinematografică, precum „Repulsie“, „Fundătura“, „Copilul lui Rosemary“, „Cartierul chinezesc“, „Pianistul“ şi „Venus înveşmântată în blănuri“. A primit cinci nominalizări la Oscar - câştigând o dată acest trofeu - şi a fost recompensat cu trei premii BAFTA, un Glob de Aur, opt premii César şi trofeul Palme d'Or.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite