Scrisoarea unui reputat cineast de la Hollywood pentru fiica lui, după victoria lui Trump: „Au câştigat sexiştii, rasiştii şi bufonii, dar lupta nu s-a terminat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aaron Sorkin, un proeminent scenarist şi producător de la Hollywood, a publicat o scrisoare emoţionantă adresată fiicei sale în vârstă de 15 ani, după ce republicanului Donald Trump a devenit preşedintele Statelor Unite.

Premiat cu Oscar, Globul de Aur, BAFTA şi Primetime Emmy, Aaron Sorkin a publicat o scrisoare în revista „Vanity Fair“, adresată fiicei sale, Roxy, şi mamei acesteia, Julia. Renumitul cineast precizează că americanii s-au făcut de râs în faţa copiilor lor şi a lumii întregi, făcând referire la faptul că republicanul Donald Trump a învins-o pe democrata Hillary Clinton la alegerile prezidenţiale americane.

Printre altele, Sorkin a precizat că nu îi vine să creadă că „un porc profund incompetent, cu idei periculoase, cu o boală psihiatrică gravă, fără cunoştinţe despre lume şi fără curiozitatea de a învăţa“ a putut câştiga alegerile şi a devenit al 45-lea preşedinte al Statelor Unite.

Aaron Sorkin şi-a exprimat, de asemenea, furia pentru faptul că nu poate să îşi „protejeze“ familia de consecinţele pe care le va avea victoria lui Trump, criticându-i totodată pe „naţionaliştii albi, sexiştii, rasiştii şi bufonii“ care au permis ascensiunea miliardarului.

Vă prezentăm în continuare scrisoarea cineastului:

Fetelor Sorkin,

Ei bine, lumea s-a schimbat într-o manieră de care nu vă pot proteja. Este un sentiment îngrozitor pentru un tată. Nu voi îndulci în niciun fel acest adevăr oribil. Nu este pentru prima dată când candidatul meu nu câştigă (de fapt este a şasea oară), dar este pentru prima dată când câştigă un porc profund incompetent cu idei periculoase, cu o tulburare psihică gravă, fără cunoştinţe despre lume şi fără curiozitatea de a învăţa. Şi nu doar Donald Trump a câştigat, ci şi suporterii lui. Ku Klux Klan a câştigat. Naţionaliştii albi. Sexiştii, rasiştii şi bufonii. Bărbaţii albi furioşi, care cred că muzica rap şi Cinco de Mayo reprezintă o ameninţare la adresa stilului lor de viaţă (sau reprezintă motivul pentru care ei au acel stil de viaţă) au primit ocazia de a sărbători. Bărbaţii care nu au niciun drept să se numească astfel şi care cred că femeile care aspiră la mai mult decât la a arăta bine sunt stridente, urâte şi demne de dispreţul nostru mai degrabă decât de admiraţia noastră. 

image

I s-a dat urii o rază de speranţă. Proştii abjecţi au fost cosmetizaţi ca fiind «vocea proaspătă a unor oameni ignoraţi» care vor «pune în mişcare lucrurile». (S-a deranjat cineva să întrebe cum vor face asta? El va rearanja scaunele din Sala Roosevelt?). Pentru următorii patru ani, preşedintele Statelor Unite, aceeaşi funcţie deţinută la Washington de Jefferson, Lincoln şi Teddy Reoosevelt, Franklyn Delano Roosevelt, John F. Kennedy şi Barack Obama, va aparţine unui bărbat-băiat care îşi va petrece multe ore răzbunându-se pe Twitter pe aceia care îl critică (iar aceştia vor fi o legiune). Ne-am făcut de ruşine în faţa copiilor noştri şi a lumii întregi.

Iar lumea nu a avut timp să reacţioneze. Economiştii prezic o recesiune profundă şi prelungită. Aliaţii noştri din NATO sunt într-o stare legitimă de teamă. Şi, vorbind de frică, musulmanii-americani, mexicanii-americani şi afro-americanii tremură. Şi cred că e corect să remarcăm că mulţi dintre fanii lui Donald Trump nu sunt fani ai evreilor. Pe de altă parte, se întâmplă lucruri la sediul ISIS. Ce nu am da să oferim acest om mărunt în schimbul unui om precum Richard Nixon în aceste momente?

Ce ne rămâne de făcut?

În primul rând, ne amintim că nu suntem singuri. O sută de milioane de oameni din America şi un miliard din întreaga lume simt exact ca noi.

În al doilea rând, ne ridicăm. Cei ca Trump vor să vadă oameni ca noi (evreii, «elitele de coastă», oamenii educaţi, social-progresiştii, Hollywood-ul) suspinând, plângând şi vorbind despre cum ne vom muta în Canada. Nu le voi oferi această satisfacţie şi nici voi nu o veţi face. Uite ce vom face...

Vom lupta, fir-ar să fie! (Roxy, vine o vreme pentru un astfel de limbaj şi acea vreme este acum). Nu suntem lipsiţi de putere şi avem o voce. Nu avem majoritatea în Senat, dar avem reprezentanţi acolo. Este bine să ne amintim că mulţi dintre membrii partidului lui Trump au aceeaşi părere despre el ca şi noi. Ne vom asigura că oamenii pe care îi vom trimite la Washington, inclusiv Kamala Harris, vor lua puterea noastră cu ei şi nu îşi vor lua nici măcar o zi liberă.

Ne implicăm. Vom face tot ce ne stă în putere să luptăm împotriva nedreptăţii oriunde o vom vedea. Familiile noastre sunt izolate de efectele unei preşedenţii Trump, aşa că vom lupta pentru familiile care nu sunt. Vom lupta pentru ca o femeie să aibă dreptul de a alege. Vom lupta pentru Primul Amendament şi vom lupta cel mai mult pentru egalitate – nu pentru o garanţie a rezultatelor egale, ci pentru oportunităţi egale. Vom sta în picioare!

America nu a încetat să fie America, iar noi nu am încetat să fim americani. Un lucru despre americani: cele mai întunecate zile ale noastre au fost întotdeauna, dar întotdeauna urmate de cele mai frumoase momente ale noastre.

Roxy, ştiu că previziunile mele te-au dezamăgit în trecut, dar personal nu cred că acest individ va putea rezista un an fără a comite o crimă. Dacă reuşeşte să fie un ticălos fără a încălca legea timp de patru ani, atunci vom rezista aceşti patru ani. Iar trei ani de acum înainte vom lupta din toate puterile pentru candidatul nostru, vom câştiga, iar ei vor pierde, dar vor pierde pentru totdeauna de această dată. Iubita mea, va fi primul tău vot.

Lupta nu s-a terminat, abia a început. Bunicul a luptat în Al Doilea Război Mondial şi, când s-a întors acasă, ţara asta i-a oferit posibilitatea să clădească o viaţă minunată pentru familia lui. Nu-i voi înmâna nepoatei lui o ţară păstorită de bărbaţi proşti şi plini de ură. Lacrimile tale m-au trezit în noaptea alegerilor, dar niciodată nu te voi mai lăsa nesupravegheată.

Cu dragoste, tata

Aaron Sorkin este creatorul serialului de televiziune „Viaţa la Casa Albă/ The West Wing“, premiat cu trei Globuri de Aur şi 26 premii Primetime Emmy, şi scenaristul filmului „Reţeaua de socializare/ The Social Network“, pentru care a fost recompensat cu premiul Oscar, Globul de Aur şi BAFTA în 2011. Alte două filme celebre, realizate pe baza scenariilor sale, „Moneyball“ şi „Steve Jobs“, au fost nominalizate şi premiate cu aceste trofee prestigioase.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite