Scandal în SUA după ce o scriitoare albă a fost aleasă să traducă în olandeză opera poetei de culoare care a recitat la învestirea lui Biden VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amanda Gorman (stânga) şi Marieke Lucas Rijneveld FOTO The Guardian
Amanda Gorman (stânga) şi Marieke Lucas Rijneveld FOTO The Guardian

Marieke Lucas Rijneveld, scriitoare olandeză câştigătoare a premiului internaţional Booker în 2020, a renunţat la funcţia de traducător al scrierilor Amandei Gorman, o tânără poetă de culoare care a devenit cunoscută în urma ceremoniei de învestitură a preşedintelui Joe Biden, după ce un val de critici a denunţat faptul că nu a fost ales un traducător de culoare, scrie AFP.

Marieke Lucas Rijneveld, devenită anul trecut cel mai tânăr laureat al premiului internaţional Booker pentru romanul său „The Discomfort of Evening”, a anunţat în 23 februarie că va lucra la acest proiect cu editura Meulenhoff, însă trei zile mai târziu a decis să renunţe, în contextul valului de critici.

„Inima şi mintea mea sunt încă pline de evenimentele din aceste ultime zile", a scris luni seara, pe Twitter, Marieke Lucas Rijneveld, 29 de ani, adăugând că vrea să publice un poem legat de polemica din ultima perioadă, intitulat "Poezia uneşte, reconciliază şi vindecă."

Conform criticilor săi, scriitoarea ar fi „nepotrivită” pentru a traduce opera unei persoane de culoare.

Militanta Janice Deul, care este de culoare, a vorbit despre o „alegere de neînţeles", adăugând că înţelege persoanele "care şi-au exprimat durerea, frustrarea, furia şi decepţia pe reţelele sociale."

„Opera şi viaţa Amandei Gorman au fost influenţate de experienţa şi identitatea ei ca femeie de culoare. Angajarea Mariekei Lucas Rijneveld este cel puţin o oportunitate ratată. Nu vreau să minimalizez calităţile lui Rijneveld, dar de ce nu a fost aleasă o scriitoare care, la fel ca Gorman să fie o artistă a cuvintelor, tânără, femeie şi de culoare?”, a adăugat ea, indicând şi că scriitoarea olandeză „este albă, de gen non-binar şi nu are experienţă”, a spus Deul. 

Vineri, Marieke Lucas Rijneveld s-a declarat şocată de disputa legată de implicarea sa în "difuzarea mesajului Amandei Gorman. „Înţeleg oamenii care se simt răniţi de alegerea Meulenhoff", a comentat pe Twitter.

„Mi-aş fi dăruit toată dragostea mea în traducerea muncii Amandei, considerând că cea mai dificilă sarcină este să păstrezi forţa, tonul şi stilul său", a adăugat ea.

Amanda Gorman (22 ani) a captivat publicul la ceremonia de învestire în funcţie a lui Joe Biden, prin versurile sale care au făcut apel la unitate în SUA. Tânăra poetă a recitat un poem scris de ea, intitulat „The Hill We Climb”, o referire la colina Capitoliului, unde susţinătorii lui Donald Trump au pătruns cu forţa în sediul Congresului pe 6 ianuarie.

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite