Românca Inna, ambasadoarea muzicii Sudoku

Britanicii au „descoperit“ un nou stil muzical datorită cântăreţei din România. Într-o recenzie a piesei „Hot“, un jurnalist BBC a numit-o pe interpreta Inna (23 de ani) „Fata Sudoku“, din cauza lipsei de sens a versurilor sale.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Fly like you do it like you're high like you do it like you try like me do it like a woman". Acestea sunt versurile care l-au „deranjat" pe jurnalistul britanic Fraser McAlpine. În opinia acestuia, muzica Sudoku se caracterizează prin înşiruiri de cuvinte lipsite de sens, folosite doar pentru a întrerupe monotonia liniei melodice. Nici cotidianul „The Guardian" nu a fost mai blând cu tânăra interpretă din România, notând că versurile melodiei ei „par a fi convertite în engleză printr-un site specializat".

McAlpine indică o problemă asemănătoare în legătură cu textele fetelor de la Sugababes, care nu fac decât să descrie cât de sexy sunt cele trei membre ale formaţiei. Un exemplu elocvent în acest sens sunt versurile piesei „Get Sexy": „Cos I'm too sexy in this club, too sexy in this club, so sexy it hurts, if you feel sexy in this club, then go ahead and toast it up, take it down, let's get sexy right now!"

În ciuda criticilor, „melodia-Sudoku" a Innei a avut succes la radiourile de profil din Statele Unite şi din Marea Britanie. Piesa s-a clasat pe poziţia a treia în topul descărcărilor de pe iTunes, magazinul de muzică digitală de la Apple. De asemenea, tânăra româncă a intrat direct pe prima poziţie în UK Dance Chart, devansându-i pe veteranii de la Black-Eyed Peas, care cântă R&B, un stil muzical mai „convenţional".

Potrivit site-ului ei oficial, Inna are programate concerte în toată lumea, pornind din Europa - Polonia, Cehia, Italia, Franţa, Grecia şi Elveţia - şi continuând cu Turcia şi Siria. Concertele durează până în iunie şi, potrivit aceleiaşi surse, Inna va mai susţine 75 de spectacole, dintre care o parte vor avea loc în Statele Unite ale Americii, Canada şi Marea Britanie.

Rătăciţi printre cuvinte

În România, cauza principală a muzicii Sudoku este traducerea. Piesele sunt scrise în engleză, linia melodică are prioritate în faţa textelor, iar versurile par a fi încropite în grabă. Cei care dansează în cluburi nu au mare nevoie să asculte textul şi să caute o semnificaţie ascunsă: ei au nevoie doar de un ritm pe care se pot mişca.

În ultimii ani, în România, lansarea pieselor direct în limba engleză a devenit un „trend", probabil pentru că atât tinerii interpreţi, cât şi veteranii caută modalităţi de a-şi construi o carieră recunoscută pe plan internaţional. Chiar şi la finala naţională Eurovision din acest an, engleza a fost limba preferată de majoritatea concurenţilor, care sperau că, odată ajunşi la Oslo, piesa lor va putea fi înţeleasă de mai mulţi telespectatori.

L-a cucerit şi pe Van Damme

Inna s-a aflat la finele săptămânii trecute în Ucraina, pentru a susţine un recital. Ea  a avut parte de o surpriză în culise, unde a fost abordată de nimeni altul decât actorul Jean Claude Van Damme (49 de ani), relatează „Cancan“. Deloc deranjat de „limba Sudoku“ a pieselor Innei, „viteazul“ din filme a venit la româncă, dornic să o cunoască, şi a îmbrăţişat-o cu foc.

Sunete inspirate de jocul cifrelor

Sudoku este cu siguranţă un cuvânt care-ţi provoacă plăcere atunci când îl pronunţi. La o simplă căutare pe YouTube pot fi găsite nenumărate „ode" dedicate acestui joc de logică. Există melodii create de iubitorii Sudoku, în care sunt explicate regulile completării careului de nouă pe nouă pătrăţele.

La un salon de inventică din SUA a fost prezentată anul trecut o maşinărie sub forma unui joc de Sudoku, care generează muzică pe baza modului de joc al utilizatorului. Adeptă fidelă a regulilor, maşinăria scoate zgomote disonante atunci când jucătorul execută câte o mişcare greşită.

Unul dintre cei mai interesanţi autori este Chris Hobbs, care compune muzică bazată pe careuri. El este obsedat de dezlegarea jocului cu cifre, fiind pasionat de variantele „mega", în care careul are 16x16 pătrăţele. Hobbs a creat melodiile folosindu-se de o aplicaţie PC pentru muzică electronică şi a înregistrat un dublu CD cu peste două ore de muzică Sudoku.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: