Replica lui Tudor Gheorghe după ce a fost criticat de Funeriu şi Caramitru: „Sunt la Techirghiol, nu mă interesează prostiile pe care le debitează“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Gheorghe a stârnit mai multe controverse politice de-a lungul timpului FOTO Arhivă personală Tudor Gheorghe/Facebook
Tudor Gheorghe a stârnit mai multe controverse politice de-a lungul timpului FOTO Arhivă personală Tudor Gheorghe/Facebook

Tudor Gheorghe (74 de ani) a dat replică după ce a fost acuzat că face propagandă pro-comunism şi critică Uniunea Europeană în spectacolul „Degeaba 30“, difuzat recent de Televiziunea Română.

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, şi fostul consilier al lui Dan Barna, Andrei Caramitru, l-au criticat dur pe Tudor Gheorghe pentru spectacolul intitulat „Degeaba 30“, difuzat pe 26 ianuarie de TVR. 

Contactat de „Adevărul“, rapsodul Tudor Gheorghe a declarat că, în faţa criticilor şi a acuzaţiilor, preferă să aplice vorba populară „câinii latră, caravana trece“. 

„Nici măcar nu le resping, nu le iau în seamă. Nu mă interesează prostiile pe care le debitează ba unul, ba altul. Nu mă ating. E aşa de normal. Fiecare om are părerile lui. Te laudă mulţi şi te înjură puţini. Dacă nu exista nicio reacţie mi se părea ciudat. Dar bravo lor! Eu cred în ce am făcut şi nu numai eu. O vorbă frumoasă: câinii latră, caravana trece. Dacă ăsta e limbajul lor, să fie sănătoşi. Eu sunt mai delicat“. 

Întrebat despre săgeţile trimise spre Uniunea Europeană, cântăreţul s-a limitat la a spune că detractorii săi nu au văzut spectacolul, ci doar au scos din context anumite afirmaţii. El a explicat şi de ce şi-a numit spectacolul „Degeaba“, sugerând că cei care îl critică l-au interpretat greşit. 

„Dacă asculţi tot spectacolul, de la cap la coadă, îţi dai seama despre ce e vorba. Dar ei dacă nu au văzut spectacolul şi doar au luat fragmente... au scos din context. Spectacolul începe cu un omagiu profund, adevărat şi trist pentru cei care şi-au dat viaţa în ’89, pentru cei care au murit ca eu şi noi să stăm liniştiţi, să cântăm şi să putem să ascultăm aceste versuri. Se cheamă «Degeaba», dar nu pentru că nu s-a făcut nimic în ţara asta, ci pentru că o generaţie întreagă nu mai are încredere. E ţipătul de disperare al unei generaţii care se vede debusolată, care nu mai are încredere în capacitatea creatoare a acestui popor, o generaţie care a fost păcălită, care a tot aşteptat şi a tot aşteptat şi nu se întâmplă nimic. Despre asta e vorba, nu că nu s-a făcut nimic. S-au făcut lucruri. A, că avem de toate, da şi e normal să fie aşa. Fiecare înţelege ce vrea şi ce poate“. 

În ceea ce priveşte acuzaţiile că ar face propagandă comunistă, Gheorghe a precizat: „Doamne fereşte, ce înseamnă să nu-ţi dai seama ce vorbeşti. Cum să fiu eu nostalgic după perioada comunistă când tatăl meu a fost condamnat politic 20 de ani, iar eu aruncat în stradă? Cum pot ăştia să spună aşa? Că n-am fost membru de partid, slavă Domnului! Eu n-am intrat în niciun partid politic. Eu am fost interzis să cânt în perioada aia. Mă rog, treaba lor, să fie sănătoşi“. 

„Eu acum lucrez la un spectacol atât de frumos, «Risipitorul de frumuseţi», sunt izolat, sunt undeva la Techirghiol, îmi văd de sănătate, îmi învăţ poeziile, cântecele. Dacă aş sta să ascult tot ce se întâmplă, dacă aş lua în seamă totul, atunci n-aş putea păstra o anumită puritate, o anumită frumuseţe a cântecului meu. Din când în când mai izbucnesc şi eu într-un spectacol cum e «Degeaba». Am şi spus, tot ce îmi doresc eu e să nu mai fie nevoie să spun vreodată «degeaba». Bine, dar ei nu vor să audă şi treburile astea. Lasă-i! Regret enorm de mult că trăim o perioadă în care e o aiureală politică şi că nu ne găsim încă drumul, dar asta nu e vina mea. Eu îmi fac drumul meu, ei să fie sănătoşi“, a spus Gheorghe când a fost întrebat despre UE şi politica din România. 

Amintim că, în 2014, Tudor Gheorghe l-a susţinut pe Victor Ponta la alegerile prezidenţiale. În acelaşi an, după ce Dan Voiculescu, patronul trustului Intact, a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru spălare de bani, Tudor Gheorghe a transmis un mesaj de susţinere postului Antena 3, iar la acel moment, tatăl cântăreţului, Ilie Gheorghe, a refuzat să creadă că fiul său a făcut asemenea declaraţii şi s-a arătat deranjat că numele său este folosit „în campania de salvare a unui comunist murdar“.

Într-un interviu pentru „Adevărul“ din octombrie 2018, întrebat dacă a avut probleme din cauza faptului că tatăl a fost deţinut politic, Tudor Gheorghe a răspuns: „Tatăl meu a fost condamnat politic 22 de ani, pe timpul comuniştilor, iar eu atunci am terminat un institut de teatru şi am ajuns ce sunt. Nu am avut probleme. Tu crezi că cei de la cadre nu ştiau, dar au zis: «copilul are talent, lăsaţi-l, mă, în pace, ce vină are el». Au fost oameni care mi-au şi atras atenţia la un moment dat: «Opreşte-te, nu mai spune, că nu e bine» Se face o mare confuzie între Securitatea torţionară, care te aştepta să spui un banc cu Ceauşescu şi să te ia să te bată, şi Securitatea statului. Şi pe mine oameni aleşi, oameni deştepţi din acea Securitate m-au ocrotit. Eu am fost mai mult plecat în străinătate înainte de ‘89 decât după“.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite