Reacţia Irinei Rimes după valul de ironii stârnit de afirmaţiile ei despre Brâncuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irina Rimes s-a remarcat atât din postura de cântăreaţă, cât şi de membră a juriului „Vocea României“ FOTO Pro TV
Irina Rimes s-a remarcat atât din postura de cântăreaţă, cât şi de membră a juriului „Vocea României“ FOTO Pro TV

Cântăreaţa Irina Rimes (28 de ani) a transmis un mesaj pe Facebook după valul de ironii stârnit de afirmaţiile ei făcute în contextul în care a fost desemnată ambasador onorific al Zilei Naţionale „Constantin Brâncuşi“.

După conferinţa de presă organizată de ministerul Culturii în care Irina Rimes a fost prezentată oficial drept ambasador al Zilei Naţionale „Constantin Brâncuşi“ 2020, în mediul online au apărut mai multe critici şi ironii atât la adresa ministrului Bogdan Gheorghiu, cât şi la adresa artistei, care a avut câteva stângăcii în discurs. 

Într-o primă reacţie, Irina Rimes a precizat că titlurile apărute în presă sunt scoase din context. „Nu mai citiţi toate articolele care circulă pe net cu titluri din cuvinte scoase din context. Mâine, după ce trece febra, vom vorbi şi noi despre lucruri relevante, cum ar fi evenimentul de pe 19 februarie de la Muzeul Naţional de Artă. Noapte bună“, a fost mesajul publicat pe pagina de Facebook a cântăreţei la primele ore ale zilei de vineri.

Totodată, jurnalista TVR Irina Păcurariu a făcut public un mesaj primit de la Irina Rimes, în care aceasta şi-a spus punctul de vedere: „Este mai comod să stai acasă şi să-ţi vezi de interesele proprii. Şi eu mă simt mai bine acasă decât să merg pe la tot felul de conferinţe. Totuşi am clădit o comunitate pe reţelele de socializare, ce exemplu să le dau oare?! Nu mă implic în viaţa politică a acestei ţări şi nici acasă la mine, dacă intri în tărâţe, te mănâncă porcii, dar oare este atât de grav să transmit un mesaj tinerei generaţii (sau să încerc măcar) să vină la Muzeul Naţional de Artă de ziua lui Brâncuşi?! Că nu mi s-a cerut să vorbesc public despre opera lui, nici nu aş îndrăzni, ci doar să invit tinerii să îl cunoască mai bine, pentru că evenimentul, aparent, nu e destul de cool şi de trendy să se promoveze singur… Nimic nu a fost. Doar nişte fraze scoase din context. N-a publicat nimeni discursul sau măcar fraze din discursul ţinut astăzi în faţa jurnaliştilor, ci doar nişte cuvinte din singurul moment în care am încercat să-mi clădesc ideea. N-a scris nimeni despre ce am spus după cuvântul «dar». Şi nu a fost niciun onorariu şi am făcut asta din simplul motiv că uneori mă sperie ce e în trending la noi pe YouTube. Îţi răspund pentru că te cunosc şi mă cunoşti, şi mă cunoşti mai bine decât ceilalţi care comentează“.

Irina Rimes, ambasador al Zilei Naţionale „Constantin Brâncuşi“: „Nu ştiu dacă sunt cea mai bună alegere“

Cântăreaţa Irina Rimes, desemnată ambasadoarea Zilei Naţionale „Constantin Brâncuşi“ 2020, a declarat joi, la o conferinţă de presă, că este onorată să deţină acest titlu şi că, din această ipostază, este posibil să susţină demersul prin postări online, informează Artista a spus totuşi că nu ştie dacă ea e „cea mai bună alegere“ în acest sens.

„Nu ştiu dacă sunt cea mai bună alegere pentru a face puntea între generaţii, dar mulţumesc pentru încredere. Aparent, eu nu ascult 5Gang, dar mă gândeam că poate ar trebui să apelăm şi la tinerii vloggeri, pentru că au mai mare influenţă. Ca o idee, pe viitor“.

Într-un discurs amestecat şi marcat de câteva stângăcii, Rimes a spus că trebuie să ne apărăm cultura şi valorile, pentru că sunt singurele care nu ne pot fi luate. Ea a vorbit despre geniile româneşti celebre în lume de sute de ani, alte ţări neputându-se lăuda cu asemenea personalităţi.

„Noi, românii, avem o cultură cu care ne putem mândri. Pentru că ceea ce avem noi e ceva ce se cam pierde în Vest, dacă nu s-a pierdut de tot. Ţara noastră a fost pusă pe harta culturală a Europei de nişte personalităţi, genii despre care se vorbeşte de secole, între care şi Constantin Brâncuşi. Personalităţile astea au crescut cu aceleaşi valori cu care creştem şi noi. Dacă ne pot lua Roşia Montană, petrolul, aurul, bogăţiile terestre, lemnul, pădurile, atunci cultura nu ne-o pot lua. Nu şi-o vor putea atribui niciodată“. Rimes a subliniat că e de datoria noastră să o păstrăm.

Întrebată cum va contribui concret la Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi“, ea a spus că va publica mesaje pe reţelele de socializare în care să îşi încurajeze tinerii să participe la evenimentele pregătite.

„Sunt adepta tuturor campaniilor de promovare a culturii. Românul, antrenat în tumult, uită că trebuie să celebreze ceva. Eu am notată în calendar ziua lui Brâncuşi. (...) Am fost la Târgu Jiu, am vizitat unele dintre lucrările domnului sculptor. Eu sunt mai mainstream, aşa. Nu am avut foarte, foarte mari tangenţe cu cultura. Când am văzut prima dată Coloana Infinitului, am avut impresia că mă hrănesc cu ceva care nu era din lumea mea“, a mai spus Rimes. 

Ministrul Culturii: Irina Rimes ne ajută să ajungem la un segment de public care altfel nu ar fi fost interesat

Întrebată cum va contribui concret la Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi“, ea a spus: „Eu ştiu să cânt şi să vorbesc. Mai mult să cânt“. A precizat că nu va face un cântec dedicat artistului plastic, ci s-ar rezuma la a publica mesaje pe reţelele de socializare.

„Simpla prezenţă a ei deja contează enorm, pentru că intrăm pe un segment de public care altfel nu ar fi fost interesat“, a completat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Cântăreaţa a adăugat: „M-aş folosi mai degrabă de proiectul Irina Rimes pe partea de social media. Să le povestesc oamenilor despre acest eveniment, despre cultura noastră. Probabil, o să postez despre asta“.

Îi place Brâncuşi. A vizitat Târgu Jiu şi cunoaşte biografia artistului - ştie ce a făcut Brâncuşi pentru popor. „Sunt adepta tuturor campaniilor de promovare a culturii. Românul, antrenat în tumult, uită că trebuie să celebreze ceva. Eu am notată în calendar ziua lui Brâncuşi“.

Despre o lucrare preferată din creaţia sculptorului, ea a spus: „Eu sunt mai mainstream, aşa. Când am văzut prima dată Coloana Infinitului, am avut impresia că mă hrănesc cu ceva care nu era din lumea mea. Am fost la Târgu Jiu, am vizitat unele dintre lucrările domnului sculptor“.

Ce se întâmplă de Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi“

Mai multe premiere vor avea loc în preajma zilei de 19 februarie, data la care s-a născut artistul.

Cea mai importantă - inaugurarea, pe 18 februarie, la Târgu Jiu, a Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi“, în casa Barbu Gănescu, în care a locuit sculptorul în perioada în care a lucrat la ansamblul monumental „Calea Eroilor“.

În curtea Muzeului Naţional de Artă al României, pe 19 februarie, de la ora 19.00, va avea loc un spectacol de proiecţii, iar pe tot parcursul zilei accesul va fi gratuit la MNAR, care va organiza şi vizite ghidate în sala „Brâncuşi“.

Holograma 3D a sculptorului şi lucrări consacrate vor fi prezentate în curtea MNAR şi reprezintă o premieră în România. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite