Putisoare, frecatei, topaiele si muschiuletul lui Brancoveanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre trucurile folosite de proprietarii de restaurante de la noi, incepand de la cele mai selecte si pana la bombele de cartier, este momirea musteriilor cu meniuri continand denumiri

Unul dintre trucurile folosite de proprietarii de restaurante de la noi, incepand de la cele mai selecte si pana la bombele de cartier, este momirea musteriilor cu meniuri continand denumiri stranii. Chiar daca impresia gustativa lasata de unele feluri de mancare nu are nici o legatura cu numele produselor respective, acestea se bucura de succes in randul consumatorilor. In dorinta de a afla ce mai mananca romanul care se respecta, am intreprins un raid prin cateva dintre cele mai apreciate localuri bucurestene.
Intr-un cartier scapat printr-o minune de furia buldozerelor comuniste, o bucatica din Bucurestiul de altadata rezista eroic. Aici, a rasarit din amintiri o "locanta cum nu s-a mai vazut in targ", unde poti respira aerul unui alt secol. Nu stii ce sa alegi din cele peste 200 de feluri originale de veche obarsie romaneasca, care au denumiri dintre cele mai nastrusnice. Ramai nehotarat si oscilezi pofticios intre "muschiuletul lui Bancoveanu", "papiota lui Golescu", "putisoare de pui sau de salau", "sarmalute a la Pastorel", mizilicuri reci si calde, fudulii, topaiele, pastrav la cobza, mamaliga pe paturi, lapte de bou, puricei, ciorba de burta domneasca sau ciorba de bou cu ou, cu un ardei rosu iute. La desert, placinta creata, serbet de nufar si sfintisori.
Chiftelute din creier
Ingredientele necesare: 200 g creier de porc sau vitel, 100 g parmezan ori branza telemea, 50 g ceapa, un ou, 25 g faina, 50 g franzela, o lingurita rasa de sare, una de piper si ienibahar, ghimbir sau nucsoara, patrunjel si putin pesmet. Mod de preparare: Ceapa, rasa fin sau taiata foarte marunt, se caleste un minut cu o lingura de ulei de masline. Creierul se zdrobeste cu furculita, se adauga ceapa calita, oul intreg, piperul, ienibaharul, faina, franzela muiata in apa rece si bine stoarsa, sarea, patrunjelul taiat marunt, branza rasa. Se amesteca bine. Din aceasta compozitie se fac chiftelele care, apoi, se dau prin pesmet. Se pregatesc la inceput 7-8 bucati. Tigaia, fara grasime, se infierbanta 5 minute la foc. Apoi se toarna uleiul si, imediat, se asaza chiftelele, unele langa altele. Se rumenesc 6 minute la foc mijlociu. Pe masura ce unele sunt prajite, se inlocuiesc cu altele.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite