Petre Magdin a suferit un atac cerebral: ce mesaj a transmis soţia celui mai înfocat promotor al muzicii rock

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petre Magdin a fost şi va rămâne cel mai mare promotor al muzicii rock în România FOTO TVR
Petre Magdin a fost şi va rămâne cel mai mare promotor al muzicii rock în România FOTO TVR

Petre Magdin (73 de ani), unul dintre cei mai apreciaţi realizatori de emisiuni şi muzicieni rock, a suferit un atac cerebral. Starea artistului este stabilă, iar soţia sa a transmis un mesaj fanilor pentru a-i linişti şi pentru a le mulţumi pentru sprijinul acordat.

Gazda celebrelor „Întâlniri de la Miezul Nopţii“ de la Televiziunea Română şi unul dintre cei mai apreciaţi cântăreţi de rock, compozitori, orchestratori şi producători, Petre Magdin a suferit un atac vascular-cerebral în urma căruia a fost diagnosticat cu arteoscleroză, potrivit site-ului Libertatea.

Soţia artistului a lămurit prin intermediul unui mesaj publicat pe Facebook că Petre Magdin îşi revine uşor, dar că starea sa sufletească nu este tocmai bună, mulţumind totodată celor care îi transmit gânduri bune şi îl încurajează. 

„Nu mai este niciun secret că soţul meu trece printr-o stare de sănătate nu prea bună! Am citit acum în presă ca Petre Magdin este în stare foarte gravă şi că a făcut atac de cord! Vreau ca toţi fanii soţului meu să ştie că Petre nu a făcut atac de cord, mulţumim lui Dumnezeu, are o inimă sănătoasă, dar, pe un fond de oboseală şi stres, a făcut atac cerebral ischemic, o formă uşoară! Acum merge mai bine şi mănâncă singur. Este adevărat că trecem printr-o stare sufletească foarte, foarte grea, nimănui nu i-ar fi uşor în astfel de momente! Noi vă mulţumim din suflet pentru toată susţinerea morală, vă îmbrăţişăm şi vă iubim necondiţionat! Vă mulţumim tuturor că ne sunteţi alături în aceste momente foarte grele“, a scris Ana Moroşanu Magdin pe Facebook. 

Petre Magdin s-a născut pe 29 august 1943 în comuna Pesac, judeţul Timiş, şi a început să studieze muzica de la vârsta de nouă ani. Din 1967, este licenţiat în Muzică la Conservatorul „Ciprian Porumbescu“ din Bucureşti (astăzi Universitatea Naţională de Muzică), Facultatea de Instrumente şi Canto. În anul 1974 a obţinut locul I în RDG, cu piesa „Anilor“, în versiunea germană „Ir jahre“. A obţinut marele premiu de Orchestraţie şi premiul III la interpretare pentru piesa „Ca-n poveste“, la Festivalul Internaţional de la Dresda din anul 1974. A luat premiul de popularitate la Festivalul Mamaia 1986 cu piesa „Anii mei“.

În 2006, într-un top al personalităţilor TVR votat de telespectatori, ocazionat de aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea Televiziunii Române, Petre Magdin a câştigat detaşat. Nu întâmplător. Dacă e vorba de rock, cel mai important şi mai longeviv realizator de emisiuni de televiziune din România rămâne Petre Magdin. Probabil cel mai mare susţinător şi promotor al rock-ului românesc, Petre Magdin şi-a legat numele de istoria acestui stil muzical la noi, de trupele Dixie şi Modern Group (înfiinţate în 1964 şi respectiv 1965) şi de Orchestra Petre Magdin.

Dar asta nu e tot. A făcut aranjamente muzicale şi de orchestraţie pentru alţi muzicieni români, cum sunt Dida Drăgan, Mihai Constantinescu, Mihaela Oancea, Mihaela Runceanu şi Mirela Voiculescu. Pentru nostalgici: Petre Magdin a compus piesele „Zvon de lumină“, „Pleacă iar cocorii“ şi „Un fir de iarbă“ pentru Dida Drăgan şi piesa „Anilor“, cu care Mihaela Runceanu a câştigat premiul întâi la concursul „Tinereţa buzoiană“, prima recunoaştere publică a regretatei artiste. A început să lucreze în Televiziunea Română în 1973. A devenit cunoscut mai ales pentru emisiunile de televiziune special dedicate rock’n roll-ului, dintre care cea mai cunoscută a fost „Întâlnirea de la miezul nopţii“, realizată timp de zece ani, în care promova mai ales artiştii şi trupele româneşti. Dar Petre Magdin nu a încetat niciodată să sprijine rock-ul românesc, nici după ce TVR a decis să renunţe de emisiunea-hit „Întâlnirea de la miezul nopţii“. În octombrie 2016, a fost prezentatorul festivalului organizat la Berăria H în beneficiul victimelor din Colectiv, eveniment la care au concertat zeci de nume mari ale rock-ului românesc.

Într-un amplu interviu acordat Weekend Adevărul la începutul acestui an, Petre Magdin a povestit în detaliu cum s-a apropiat de rock’n roll şi a făcut o trecere rapidă prin istoria acestui stil muzical.

 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite