Peste 80.000 de canadieni au semnat o petiţie împotriva ducilor de Sussex: ce îi nemulţumeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meghan şi Harry nu sunt văzuţi cu ochi buni de canadieni dacă nu-şi plătesc facturile FOTO Guliver/Getty
Meghan şi Harry nu sunt văzuţi cu ochi buni de canadieni dacă nu-şi plătesc facturile FOTO Guliver/Getty

În doar şase zile, peste 80.000 de canadieni au semnat o petiţie prin care îşi exprimă dezacordul ca factura de securitate a prinţului Harry şi a soţiei lui, ducesa Meghan, să fie acoperită din bugetul de stat.

Petiţia a fost iniţiată de Federaţia canadiană a contribuabililor şi este adresată premierului Justin Trudeau. Şi deputata Laurel Collins din Victoria, acolo unde ducii de Sussex locuiesc în prezent, a declarat că cetăţenii nu ar trebui obligaţi să suporte costurile de securitate ale cuplului. 

Harry şi Meghan s-au stabilit, momentan, pe insula Vancouver, unde vor să înceapă o viaţă nouă alături de fiul lor, Archie (8 luni), după ce au renunţat la rangul de membri seniori ai familiei regale britanice. 

Deocamdată nu este foarte clar cine va deconta factura pentru serviciile de securitate, suportată până acum de guvernul britanic, însă în ultimele săptămâni s-a vehiculat că Marea Britanie şi Canada poartă negocieri pentru a împărţi cheltuielile. 

„Sper că intenţionează să-şi acopere singuri costurile de securitate. Când vine vorba de banii cheltuiţi de guvernul nostru şi de banii contribuabililor, este important să ne gândim la priorităţile noastre ca ţară. Ar trebui ca priorităţile noastre să fie o viaţă mai accesibilă pentru cetăţeni, protejarea mediului, iar banii banii proveniţi din taxe şi impozite ar trebui cheltuiţi pe lucruri cu adevărat importante pentru canadieni“, a declarat deputata Collins potrivit Daily Mail

De asemenea, Aaron Wudrick, directorul Federaţiei contribuabililor, a precizat: „Canadienii sunt încântaţi să-i primească în ţara lor pe ducii de Sussex, dar în acelaşi timp au făcut foarte clar faptul că nu vor să fie obligaţi să-i susţină financiar cât timp locuiesc aici. Părerea noastră este că premierul Justin Trudeau ar trebui să respecte dorinţa canadienilor şi să spună ferm că ducii trebuie să-şi plătească singuri facturile“. 

În plus, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Angus Reid, 73% dintre canadieni consideră că ţara nu ar trebui să plătească securitatea fostului cuplu princiar nici în condiţiile în care cei doi se hotărăsc să locuiască permanent în Canada. 

Costurile de securitate pentru întreaga familie regală britanică s-ar ridica la peste 100 de milioane de lire sterline anual, potrivit experţilor în finanţe. În ceea ce priveşte paza ducilor de Sussex, costurile ar fi în jurul a 600.000 de lire sterline pe an. 

Recent, ducesa Meghan a fost surprinsă la plimbare în parc, alături de fiul ei şi de căţei, fiind însoţită de doi bodyguarzi, dintre care unul canadian. Potrivit unor surse citate de presa britanică, în prezent, cuplul este păzit non-stop de o echipă de şase profesionişti, trei din Marea Britanie şi trei din Canada. 

Poziţionarea fermă a canadienilor faţă de această situaţie incertă vine şi pe fondul declaraţiilor ducilor de Sussex, care au precizat că unul dintre scopurile distanţării de monarhie este câştigarea independenţei financiare. Pe lângă viitoarele contracte, Harry va fi sponsorizat, cel puţin pentru încă un an, de tatăl său, prinţul Charles. Înainte de a renunţa la rangul de membru senior al monarhiei, Harry primea peste 2 milioane de lire sterline anual de la tatăl său. 

În plus, ducii de Sussex au o avere cumulată estimată la 40 de milioane de dolari. Conform publicaţiei financiare „Money“, Meghan Markle a strâns circa 4 milioane de dolari, mare parte datorită profesiei de actriţă. Prinţul Harry ar fi primit moştenire de la mama lui, prinţesa Diana, în jur de 20 de milioane de lire sterline, iar Regina Mamă i-ar fi lăsat 7 milioane de lire sterline, el mai având şi alte venituri. 

Amintim că Ei au precizat că vor să aibă propriile joburi şi să-şi împartă timpul între Marea Britanie şi America de Nord, însă au subliniat că vor continua să o susţină „pe deplin“ pe regina Elisabeta. 

Pe 18 ianuarie, Palatul Buckingham a anunţat că Harry şi Meghan vor renunţa la titlurile de „Alteţa Sa Regală“, nu vor mai primi fonduri publice, nu vor mai întreprinde acţiuni în numele Coroanei şi vor înapoia cele 2,4 millioane de lire din bani publici folosite pentru renovarea conacului Frogmore, care va rămâne în continuare reşedinţa cuplului din Marea Britanie. 

În primele declaraţii publice după anunţul făcut de bunica sa, prinţul Harry şi-a exprimat „tristeţea profundă“ şi a spus că decizia de a renunţa la statutul de membri seniori ai casei regale nu fost una uşoară şi a venit după „multe luni de discuţii şi mulţi ani plini de provocări“. În plus, Harry a mărturisit că şi-ar fi dorit să mai aibă posibilitatea de a avea îndatoriri regale în regim part-time.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite