Paolo Lagana: „Unii românii îşi manifestă homofobia, dar nu-şi dau seama că homosexualii sunt lângă noi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concurentul de la „X Factor“ spune că, după ce Cheloo şi-a exprimat public dispreţul faţă de el, a fost ameninţat şi insultat pe Internet pentru că e gay, iar orientarea lui sexuală a devenit subiect de cancan.

„Am fost instrumentalizat pentru audienţă. Eu nu am vrut să fac show din sexualitatea mea“, explică Paolo Lagana (27 de ani) momentul în care Cheloo i-a declarat, în direct la „X Factor“: „Eu dispreţuiesc tot ceea ce eşti şi ce simţi, iar ţara asta te va trimite acasă“, întorcând scaunul cu spatele către scenă. 

Această replică a fost taxată de CNA cu 10.000 de lei, după ce oficialii au primit peste 500 de sesizări în numai 48 de ore, însă Lagana ştie că rapperul a pornit o furtună greu de oprit. Înzestrat cu autoritate, de la catedra juriului, Cătălin Ştefan Ion (Cheloo) a influenţat negativ opinia publică, încurajând, indirect, reacţiile similare, spune Paolo Lagana, pentru Adevărul.

Am primit mesaje în care oamenii m-au înjurat, mi-au zis să mă sinucid, să mă împuşc, să-mi dau foc.

„A transmis un mesaj social grav, iar în mine s-au recunoscut mulţi oameni care s-au simţit frustraţi pentru că atunci când vorbesc deschis despre orientarea lor, sunt respinşi. Vorba lui, rostită de un profesor către student, ori de părinte către copil, are efecte mult mai grave. Aceeaşi emisiune care mi-a dat şansa să mă exprim, nu a evitat ceea ce s-a întâmplat, nimeni nu şi-a cerut scuze public pentru ceea ce s-a întâmplat. Deşi a descărcat răspunderea asupra lui Cheloo, televiziunea ar fi trebuit să-şi asume responsabilitatea pentru repercusiuni“, explică finalistul emisiunii de la Antena 1.

image
cheloo x factor antena 1

Drept urmare, tânărul spune că a fost ameninţat pe Facebook. „Am primit mesaje în care oamenii m-au înjurat, mi-au zis să mă sinucid, să mă împuşc, să-mi dau foc“, îşi aminteşte el. Toate acestea, cumulate cu indiferenţa celorlalţi, l-au afectat până la depresie. „A fost o perioadă foarte grea. Unii români îşi manifestă homofobia, dar nu-şi dau seama că homosexualii sunt lângă noi. Comunitatea noastră e mică şi cunosc colegi de la «X Factor» şi de la «Vocea României» care sunt gay, dar care nu spun. E alegerea fiecăruia. Eu, însă, am avut curajul să port pantaloni roz şi să-mi asum identitatea. Deşi trăiesc de patru ani aici, de multe ori, mi-e foarte greu să spun ce simt şi să mă port cum vreau în România“, recunoaşte Lagana.

image

Paolo Lagana, la audiţiile X Factor de la Palatul Copiilor din Bucureşti. Atunci, Delia l-a felicitat pentru curajul de a se prezenta într-o astfel de ţinută, dar Cheloo a refuzat să-i urmărească momentul artistic, părăsind sala. FOTO Corina Cosmescu

Paolo, într-un moment de reflexivitate. FOTO Pollak Po

paolo lagana foto pollak po photography

Descurajat că în România nu a primit susţinere din partea unei persoane publice ori a unui artist cu aceeaşi orientare sexuală, cu excepţia cuplului gay din emisiunea „Patru nunţi şi o provocare“ de la Pro TV, tânărul spune că în Italia reacţiile lui Cheloo nu ar fi fost permise la TV, iar comunitatea de homosexuali de acolo e mai unită. „Televiziunea de aici are putere şi responsabilitate, însă e leneşă. Televiziunea ar putea schimba în bine societatea dacă ar transmite mesaje pozitive prin care toţi să fim apreciaţi, deşi suntem diferiţi. România e o ţară cu foarte multe resurse, dar trebuie să fie atentă cum le foloseşte pentru a face bine“, explică solistul de naţionalitate italiană.

Deşi apariţia la un talent-show deschide, în general, drumurile profesionale, cântăreţul spune că nu a primit oferte de la profesoara Delia şi nici de la trustul Intact, cu excepţia unor emisiuni în care a fost invitat şi s-a simţit rău, pentru că duceau tema homosexualităţii într-o poveste de cancan, neadecvată cu realitatea.

Totuşi, Lagana se bucură că a legat prietenii la "X Factor" şi că ambasadorul Italiei la Bucureşti şi directorul Institutului Italian de Cultură din Bucureşti l-au sunat pentru a-i felicita demersurile artistice. Solistul a primit şi invitaţii de a susţine spectacole în două cluburi gay din România. Până va da un răspuns acestor propuneri, el va pleca în Italia câteva zile, dar va reveni în februarie, pentru Luna Istoriei LGBT, un proiect cultural susţinut de asociaţia ACCEPT.


 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite