Omul modern, in zodia celebritologiei

Nu de mult, Universitatea Paisley, din Scotia, a organizat o conferinta de trei zile cu o tema inedita: locul si rolul celebritatilor in societatea si cultura moderna. Popularitatea programelor de


Nu de mult, Universitatea Paisley, din Scotia, a organizat o conferinta de trei zile cu o tema inedita: locul si rolul celebritatilor in societatea si cultura moderna. Popularitatea programelor de mondenitati ale televiziunilor, ca si proliferarea revistelor ,glossy" consacrate vietii VIP-urilor, a celebritatilor dovedesc din plin ca nici cand constelatia vedetelor nu s-a bucurat de o atractie si influenta mai mare decat in prezent, pe plan social si cultural. Desigur, starurile de cinema sau idolii muzicii pop/rock au cunoscut dintotdeauna celebritatea, dar aceasta s-a datorat, in primul rand, performantelor lor pe scena, pe platourile de filmare sau in salile de concert. Acum insa, mai mult ca oricand, publicul este avid sa cunoasca amanuntele cele mai intime din viata si comportamentul vedetelor. Stiri banale ca un top model cum ar fi Kate Moss a fost surprinsa luand droguri ori ca perechea Tom Cruise - Katie Homes asteapta un copil capata importanta unor evenimente de insemnatate primordiala, la concurenta cu evolutiile cele mai fierbinti ale evolutiei internationale. Cultura celebritatilor nu se mai limiteaza, ca pana acum, la rubricile de barfa si cancanuri ale diferitelor canale mass-media. Pur si simplu, asistam la modificarea perceptiei actului artistic. La festivalurile de film, covorul rosu ajunge sa aiba un rol mai important decat ecranul propriu-zis, paparazzii devin personaje mai influente decat criticii cinematografici, daca nu le preiau chiar locul. Pe langa actorii de profesie, producatorii de teatru isi indreapta atentia spre staturile showurilor tv ori ale formatiilor pop/rock, chiar daca acestea sunt total deficitare la capitolul talent. Celebritatea opereaza insa schimbari si in alte domenii, de pilda un bucatar-sef de cinci stele intrece in popularitate un ministru. Desigur, ,piata celebritatilor" atinge gradul cel mai inalt al dezvoltarii in America, dar cultul celebritatilor se raspandeste repede si in restul lumii. Toate aceste aspecte si multe altele au fost discutate cu toata seriozitatea la conferinta organizata de Universitatea Paisley. Discutiile au inclus o varietate de subiecte circumscrise noii stiinte denumite celebritologie, asa cum ar fi: cultul frumusetii corporale; monarhia, ca vector al celebritatii; celebritatea in film, muzica, televiziune si jurnalism; dialectica celebritatii; eroii sportivi ca model; celebritatea si legislatia. "Asistam la o veritabila escaladare a celebritatilor", declara Philip Drake, unul dintre organizatori. Gratie emisiunilor de tip ,Big Brother", se tinde la democratizare in aceasta privinta, la transformarea in vedete si a oamenilor obisnuiti.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: