O finală cu moţ la „Românii au talent“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Născut în Ţara Moţilor, mentalistul Cristian Gog a câştigat a doua ediţie a concursului de talente, după ce a pretins că-şi va opri inima.

Vineri seară, show-ul „Românii au talent" şi-a desemnat  câştigătorul. Cei 15 finalişti au păşit pe scenă plini de emoţii şi cu speranţa că vor reuşi să impresioneze telespectatorii cu reprezentaţiile lor. Astfel că marea finală a  celui de-al doilea sezon „Românii au talent"  a fost una plină de momente spectaculoase, telespectatorii Pro TV având o misiune destul de dificilă în alegerea unuia dintre numeroasele talente care au urcat pe scenă. Juriul a avut de asemenea o sarcină dificilă. Aceştia au făcut şi puţină gimnastică, deoarece nu mai puţin de cinci numere i-au făcut să se ridice în picioare şi să aplaude.

Totuşi, până la urmă, publicul a decis. Mentalistul Cristian Gog i-a fascinat din nou pe români, după ce şi-a provocat în direct „moartea". Obişnuit să ofere lucruri care să uimească şi să lase auditoriul fără cuvinte, Gog a prezentat vineri un număr în care nu numai lui, dar şi telespectatorilor le-a stat pentru puţin timp inima în loc.

A uimit telespectatorii în momentul în care, deşi aparatul EKG arăta că inima sa nu mai are activitate, el continua să vorbească să gesticuleze, pentru a explica ceea ce se întâmplă. Mentalistul nu s-a oprit aici, el i-a lăsat cu gura căscată pe cei trei juraţi când a prezentat un alt număr, în care demonstra că a intuit încă de acasă ce răspunsuri va da juriul cu privire la conţinutul unei serviete.

Mihai Petraiche, ropote de aplauze

Cel de-al doilea favorit al telespectatorilor a fost Mihai Petraiche. „Omul fără coloană vertebrală" a provocat ropote de aplauze, juriul şi publicul ridicându-se în picioare pentru a-l aplauda minute în şir şi scandându-i numele. Până şi exigentul Mihai Petre a fost uimit de prestaţia sa, acesta arătându-se bucuros de faptul că a putut să stea atât de aproape de el, mai ales că în viitor e convins că mulţi vor plăti bani grei pe bilete ca să-l poată vedea dansând.

Mihai nu s-a sfiit, de asemenea, să recunoască că mentalistul Cristian Gog şi dansatorul Mihai Petraiche sunt favoriţii lui şi că merită să fie votaţi pentru premiul cel mare. „Acum sunt într-o situaţie dificilă. Iubesc două numere foarte mult: tu şi Cristian Gog. Nu pot să dau un verdict, te vreau pe tine sau pe Cristian", a spus Mihai.

Locul I: Cristian Gog, 31 de ani, Cluj-Napoca 

image

Surpriza serii a fost ocupantul locului al treilea, Cristian Leana, care a uimit cu mintea sa sclipitoare, cu miile de ore de muncă şi exerciţiu, reuşind să rezolve celebrul cub Rubik legat la ochi, cu o singură mână, fiind perturbat permanent de diferiţi factori care au încercat să-i distragă atenţia. Prestaţia lui a constituit o premieră absolută, nimeni din lume nemaireuşind această performanţă. La finalul serii, Cristian Leana s-a arătat plăcut surprins de alegerea publicului, el mărturisind că nu se aştepta ca atât de multă lume să îl voteze. 

Finaliştii, în „The Sun"

Ecoul acestei seri, în care talente care mai de care mai uimitoare şi-au făcut apariţia, a depăşit graniţele ţării, reuşind să ajungă şi la urechile celor de la publicaţia „The Sun". Aceştia au fost uimiţi de prestaţia lui Gog, numindu-l „bărbatul care şi-a oprit propria inimă".  Publicaţia britanică nu a rămas indiferentă nici la prestaţiile celorlalţi doi finalişti, aceştia  menţionându-l şi pe Mihai Petraiche, dar şi pe Cristian Leana.

"Pe viitor îmi doresc să deschid o şcoală de breakdance, pentru a da posibilitatea şi altora să înveţe acest dans.''
Mihai Petraiche  dansator

"Nu credeam că voi ajunge să câştig, mai ales că medicii care au urcat cu mine pe scenă mi-au făcut praf numărul. ''
Cristian Gog mentalist

"Mă bucur că am reuşit să ajung până aici. Nu mă aşteptam ca atât de multă lume să mă voteze. ''
Cristian Leana elev

3,3 milioane de români au urmărit finala

„Românii au talent" a răvăşit concurenţa vineri seară, următorul concurent, TVR 1, având de 10 ori mai puţini telespectatori. Audienţa medie a fost de 3.323.000 de oameni la nivel naţional, dintre aceştia 1,9 milioane fiind din mediul urban. Vârful de audienţă la nivel naţional s-a atins la minutul 22 şi 36 de secunde, când 4.926.000 de telespectatori se uitau pe Pro TV. Cu toate acestea, finala nu a reuşit să se apropie de cea mai „populară" ediţie de anul acesta, cea din 30 martie. Atunci, media de audienţă a fost de 5.174.000 de telespectatori în total, 2,7 milioane fiind din mediul urban. Analiştii media pun acest lucru pe seama faptului că vremea bună, din ce în ce mai caldă, i-a scos pe români din case şi astfel audienţa a fost redusă.

Cine-i mentalistul

Cristian Gog s-a născut pe 27 august 1981, în Câmpeni, judeţul Alba, Ţara Moţilor.  Mama sa a fost, pe rând, croitoreasă, agent de asigurări şi educatoare. Tatăl său a fost pompier, dar şi-a schimbat locul de muncă atunci când Cristian a început şcoala generală. Atras de un salariu mai mare, el a devenit miner în Baia de Arieş.

A urmat cursurile Universităţii „1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, secţia Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor, dar şi un master în Administrarea afacerilor. După terminarea masteratului şi având în vedere „multiplele posibilităţi" oferite în România unui proaspăt absolvent, Gog a plecat din ţară. A ales Grecia, deoarece tatăl său se angajase acolo, după ce fusese disponibilizat de la mina din Baia de Arieş. Cristian Gog a avut numeroase preocupări şi pasiuni încă din copilărie. A fost atras pe rând de şah, schi, dans (în special break­dance), muzică şi pescuit. Pasiunea pentru magie şi iluzii o are tot de la o vârstă fragedă, fiind fascinat de micile trucuri pe care i le arăta tatăl său. În anul al doilea de facultate, Cristian Gog a descoperit, prin intermediul internetului, mentalismul.

Locul II: Mihai Petraiche, 27 de ani, Bucureşti 

„Putem noi, ca oameni...?"

A venit la „Românii au talent" împins de la spate de prieteni. A reuşit să lase juriul fără cuvinte, pe Andra chiar înspăimântând-o la preselecţii. În semifinală, Gog şi-a câştigat locul în marea finală după ce a făcut câteva trucuri care i-au lăsat mască atât pe cei trei juraţi, cât şi pe telespectatori. A reuşit să citească gândurile câtorva spectatori, a îndoit monede, linguri, iar acum, în marea finală, şi-a provocat moartea în direct.

image

Chiar dacă şi-a efectuat numerele fără emoţii, în momentul în care a fost desemnat marele câştigător, acesta s-a pierdut cu firea şi a devenit lipsit de coerenţă. De asemenea, replica lui: „Putem noi ca oameni...?" a devenit celebră la fel ca cea a lui Tudorel Popa cu: „Să trecem la... treabă!". Ele au ajuns să fie folosite într-un mod viral de toţi spectatorii şi telespectatorii emisiunii.

De ce ne atrag iluziile

Gog a fascinat nu numai cu trucurile sale, ci şi cu modul în care le-a expus. Psihologul Keren Rosner a explicat că urmărind aceste trucuri avem impresia că intrăm într-o lume imperceptibilă pentru noi, într-o lume în care fiinţele umane au capacitatea de a-şi depăşi limitele normale. „Oamenii, în general, sunt fascinaţi de tot ceea ce înseamnă paranormal, există o fascinaţie pentru ireal, pentru o lume ilozorie, pentru lucrurile pe care nu le pot controla, pentru tot ceea ce este ieşit din comun. Suntem atraşi de misticism, de ezoterism. Ne place să credem că ne putem depăşi propriile limite", a spus Rosner.

5 întrebări la cald pentru Cristian Gog

Vineri seară, la finalul concursului, reporterii ziarului „Adevărul" s-au aflat în culisele de pe platoul „Românii au talent", unde Cristian Gog, deşi puternic emoţionat şi cu lacrimi în ochi, a acceptat să răspundă la câteva întrebări:

„Adevărul": Cum te simţi acum, că ai câştigat marele premiu?

Cristian Gog: Nu ştiu cum mă simt, am o stare euforică. Am încercat şi puţin mai devreme să îmi fac puţină ordine în gânduri, ca să pot să fac o frază coerentă. Nu prea reuşesc să fac asta, orice cuvinte aş folosi acum ar fi de prisos.

Ce o să faci cu banii?

În primul rând, cred că o să-mi achit creditul la bancă, o să duc la un alt nivel un proiect de suflet al meu - www.nepotidecraciun.ro - şi voi investi într-un alt mare proiect la care lucrez de ceva timp.

Ce a zis soţia ta?

Nici ea nu a putut să spună nimic, plânge.

Cine a fost preferatul tău?

Pe mine m-au impresionat foarte mult cei de la No Limit şi cineva ar trebui să le ridice o statuie oamenilor care se ocupă de ei. 

Ce vei face pe viitor?

Voi încerca să promovez domeniul ăsta cât mai mult pentru că fiecare are nevoie de puţină magie în viaţa lui, e frumos să fim şi noi copii, să credem în Moş Crăciun, să credem că există Superman, eu asta vreau să transmit, chiar dacă suntem oameni maturi.

Mentalistul, susţinut de juriu

Pe lângă premiul cel mare, critici şi titlul de „cel mai talentat român", Cristian Gog a primit şi aprecierile juriului. Andra nu şi-a putut ascunde uimirea.
Imediat după terminarea numărului mentalistului, ea s-a închinat şi a exclamat: „Nu creeed! Doamne pupa-ţi-aş tălpile!". „Ştiu. Nu e nevoie să săriţi. Foloseşte trucuri ieftine, pe care le poate cumpăra oricine de pe internet. Iar eu mi-am permis să spun că-mi place cum foloseşte toate aceste trucuri ieftine. Tuturor celor care se simt dezamăgiţi le recomand al treilea sezon «Românii au talent». Trucurile sunt ieftine, le poate face oricine, iar juriul este, după cum s-a văzut, foarte uşor de impresionat", a comentat Andi Moisescu pe blogul personal, după ce gurile rele au contestat corectitudinea cu care s-a ales câştigătorul acestui sezon.

Secretele lui Gog

Multă lume încă se întreabă cum a reuşit Cristian Gog (foto) să păcălească întreaga audienţă cu trucurile sale. Mentalistul a ales să arate că-şi poate opri şi reporni inima şi că poate avea „premoniţii" în ceea ce priveşte gândurile juraţilor. Pentru numărul cu valiza şi plicurile, mentalistul a avut nevoie de un plic „aranjat", o masă „preparată" şi un complice.

Locul III: Cristian Leana, 17 ani, Bucureşti 

Primul lucru pe care l-a făcut Gog când a intrat în scenă cu valiza a fost să afle răspunsurile juriului la întrebarea: „Ce credeţi că se află în valiză?". Odată aflate răspunsurile, complicele mentalistului, care se afla în afara scenei (undeva în culise), a scris aceste răspunsuri pe trei foi de hârtie, pe care le-a împăturit şi le-a introdus în cel de-al doilea plic (cel maroniu, cu „semnul întrebării"). Plicul a fost apoi introdus în lăcaşul secret din tăblia mesei sau lipit sub aceasta.

image

Când a revenit la momentul premoniţiei, mentalistul a cerut aducerea mesei, a deschis servieta şi a arătat plicul albastru din interior - bine fixat, deoarece avea spatele decupat astfel încât pe acolo să încapă plicul maroniu. Gog a scos din servietă plicul albastru şi l-a aşezat pe masă deasupra locului în care se afla plicul maroniu. A arătat servieta goală şi, când s-a întors să ridice plicul albastru de pe masă, l-a luat şi pe cel ascuns. După ce a desfăcut plicul albastru, a introdus degetele în el şi, prin deschizătura din spate, l-a prins pe cel maroniu.

Trucul cu inima oprită a fost demontat pe larg şi criticat pe site-ul medicologia.info, care scrie că a fost efectuat superficial, cu un aparat „care nu înregistra aşa cum ar fi trebuit activitatea cardiacă a lui Gog", iar electrozii au fost puşi prost, dereglând aparatul. Criticile sunt prea aspre dacă ţinem cont de faptul că a fost doar un truc-paravan, puţin gustat de public, menit să abată atenţia de la cel cu premoniţia, care chiar a electrizat audienţa.

Voturi agăţate cu agrafa

Pentru numărul de predicţie din semifinală, site-ul trucurimagice.com vine cu următoarea explicaţie: Planşa pe care scria Cristian profeţiile lui era „preparată" cu suprafeţe care se puteau deplasa între cele şase pătrate ale planşei, făcând ca unele să pară goale.

Totul a plecat de la cunoaşterea unui cuvânt din cele trei pe care urma să le ghicească. Acela a fost „continuarea", care, de fapt, nu se găseşte în cartea „Erotica. Clasicii&Literatura XXX", la pagina 260. Cuvântul a ajuns acolo pus de Gog, cu agrafa cu care urmărea textul. De agrafă era lipită o hârtie care conţinea cuvântul „continuarea". Astfel, cunoscând unul dintre cele trei elemente care trebuiau ghicite, Gog a continuat să completeze pătratele în altă ordine decât ne-a lăsat să credem.  Restul a fost joc de scenă: „Putem noi, ca oameni, să citim gânduri?"

Pentru cel de-al doilea moment din semifinală, Cristian a folosit două inele speciale, magnetice, cu care a mişcat „pixul" pe care se afla
moneda.

Andi, vrăjit de la preselecţii

În preselecţie, trucul cu lingurile care se îndoaie şi se rup prin puterea minţii a fost posibil cu ajutorul unor linguri speciale, cu aspect normal, dar realizate din galiu, un metal care are punctul de topire la 29,9 grade Celsius.

Pentru momentul cu ziarul, mentalistul şi-a pregătit coloana din ziar: de bucata pe care titlul „Editorialul zilei" e vizibil el a lipit o altă bucată de text, dar cu susul în jos. Rândurile erau răsturnate, iar ultimul de jos e „reuşit să iasă victorioşi în luptă". După ce Andi îi spune când să taie, Cristi îi întinde partea de jos a coloanei, iar Andi, firesc, o întoarce pentru a putea citi. Astfel, ultimul rând - „reuşit să iasă victorioşi în luptă" - devine primul.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite