Noul film al lui Polanski, ovaţionat la Veneţia. Cineastul, condamnat pentru viol, a declarat că se simte „persecutat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscutul regizor Roman Polanski (86 de ani), condamnat pentru că în 1997 a violat o copilă de 13 ani, a declarat că se simte persecutat şi cataloghează celelalte acuzaţii la adresa lui drept absurde, în contextul în care cel mai recent film al său a fost întâmpinat cu entuziasm la Festivalul de Film de la Veneţia, unde a fost proiectat în premieră.

Roman Polanski, acuzat că a drogat şi violat o copilă de 13 ani, în vila lui Jack Nicholson, în anul 1977, a mărturisit, într-un interviu rar, că se simte persecutat, în plină eră #metoo, precum personajul din noul lui film, „J’acusse“, prezentat la Festivalul de Film de la Veneţia, potrivit Daily Mail.

„J’Accuse“, cu Emmanuelle Seigner, Louis Garrel şi Jean Dujardin în distribuţie, a fost bine primit de presă şi critici, care l-au ovaţionat şi l-au aplaudat îndelung după proiecţia de vineri, 30 august. 

Controversatul cineast a absentat, aşa cum era de aşteptat, de la premiera filmului său inclus în competiţia Festivalului de la Veneţia, din cauza existenţei unui mandat de arestare pe numele său emis de Statele Unite. Cineastul în vârstă de 86 de ani încă evită justiţia americană după ce a fugit din SUA în 1977, în mijlocul scandalului sexual. El nu poate călători în afara Franţei fără a risca să fie arestat.

Polanski, condamnat pentru viol 

Roman Polanski a fost acuzat că a drogat şi apoi a violat o adolescentă în vârstă de 13 ani, Samantha Geimer. Regizorul a recunoscut că a întreţinut raporturi sexuale cu acea minoră şi a petrecut 42 de zile în închisoare, după o înţelegere cu Procuratura, înainte de a fi eliberat pe cauţiune. Cineastul a fugit apoi în Franţa, în 1978, temându-se că va primi o pedeapsă mai dură, dacă acea înţelegere cu procurorii ar fi fost invalidată de un judecător. De atunci, Roman Polanski nu s-a mai întors niciodată în Statele Unite. Totuşi, în ultimul deceniu, el a fost arestat, pe baza unor mandate americane, în Polonia şi în Elveţia, însă, în final, ambele ţări au refuzat să îl extrădeze.

Într-un interviu acordat pentru „Austria Today“, Samantha Geimer a povestit ce s-a întâmplat: „Eram un copil când Roman Polanski m-a luat cu maşina şi m-a dus în casa lui Jack Nicholson de la Hollywood ca să facem o şedinţă foto pentru revista «Vogue». Mi-a dat şampanie şi Quaalude, un puternic sedativ. Mi-a spus să mă dezbrac şi să intru în cada cu jacuzzi, am făcut-o, că eram un copil… La un moment dat i-am spus că vreau acasă, dar nu m-a lăsat. Nu voiam să fac sex. M-a luat de mână şi de mijloc şi a început să mă sărute. I-am spus: «Nu, te rog, nu!», dar nu-mi mai auzeam vocea de la şampanie şi pilulă. Nu m-am luptat cu el pentru că tot ce voiam era să termine odată.“

În 1998, Polanski şi victima sa au ajuns la o înţelegere, regizorul i-a plătit 500.000 de dolari drept daune. În plus, Geimer susţine că l-a iertat pe cineast. 

image

Samantha Geimer FOTO quillette.com

Roman Polanski, „persecutat“ de critici 

Într-un interviu rar acordat scriitorului Pascal Bruckner, Roman Polanski a mărturisit că se simte persecutat, precum personajul din noul lui film, căpitanul evreu Alfred Dreyfus, acuzat pe nedrept de spionaj pentru Germania.

Întrebat cum suportă criticile, după condamnarea sa din anii '70, regizorul a spus: „Muncind, realizând un film ca acesta m-a ajutat foarte mult. În poveste găsesc uneori momente pe care le-am trăit eu însumi, găsesc aceeaşi hotărâre a celor din jur de a nega faptele şi de a mă condamna pentru lucruri pe care nu le-am făcut. Mulţi dintre cei care mă hărţuiesc nu mă cunosc şi nu cunosc nici cazul în care am fost implicat. Trebuie să recunosc că-mi sunt familiare multe dintre metodele de persecuţie arătate în film, iar asta m-a inspirat cu siguranţă.“

„J'accuse“ îl are în rol principal pe actorul francez Jean Dujardin, premiat cu Oscar pentru rolul din „The Artist“ (2012), care interpretează rolul ofiţerului de contraspionaj Georges Picquart, care a dovedit că evreul Alfred Dreyfus, căpitan, a fost acuzat pe nedrept de spionaj pentru Germania. Cazul a divizat Franţa timp de mai mult de un deceniu, începând cu 1894.

Filmul este o adaptare a romanului omonim al lui Robert Harris apărut în 2013. Harris este coscenarist. El a mai colaborat cu Polanski la „The Ghost Writer“ (2010), cu Ewan McGregor şi Pierce Brosnan în distribuţie.

Polanski a continuat: „Felul cum mă văd oamenii, «imaginea» creată, totul a început într-adevăr odată cu moartea lui Sharon Tate (n.r. actriţă şi model, prima soţie a lui Roman Polanski, ucisă de criminalul în serie Charles Manson, 1969). Când s-a întâmplat, chiar dacă deja treceam printr-o perioadă îngrozitoare, presa s-a agăţat de tragedie şi, neştiind cum să abordeze altfel subiectul, a sugerat, printre altele, că eu sunt unul dintre autorii crimei. Ba chiar m-a acuzat de satanism. Totul a durat luni de zile, până când poliţia a descoperit adevăraţii vinovaţi: Charles Manson şi «familia» lui.“

image

Polanski şi actriţa Sharon Tate, la nunta lor din Londra, din 1968

Polanski a vorbit şi despre faptul că au apărut şi alte acuzaţii de hărţuire sexuală împotriva lui, pe nedrept, spune regizorul: „Toate astea mă bântuie şi azi. E precum un bulgăre de zăpadă, care devine din ce în ce mai mare, pe măsură ce se rostogoleşte, ani la rând. Au apărut poveşti absurde ale unor femei pe care nu le-am văzut în viaţa mea, femei care m-au acuzat de lucruri care s-ar fi întâmplat în urmă cu aproape jumătate de secol în urmă“.

În 2010, actriţa britanică Charlotte Lewis l-a acuzat, la rândul ei, pe Roman Polanski că a violat-o în Paris, în 1983, când ea avea vârsta de 16 ani. În 2017, alte două femei l-au acuzat de viol.

Roman Polanski, născut pe 18 august 1933, este unul dintre cei mai apreciaţi regizori, cineaşti şi scenarişti din lume. Este autorul filmului „Cuţitul în apă“, primului lungmetraj polonez nominalizat la Oscar la categoria Cel mai bun film străin, dar şi al unor pelicule de referinţă pentru industria cinematografică, precum „Repulsie“, „Fundătura“, „Copilul lui Rosemary“, „Cartierul chinezesc“,„Pianistul“ şi „Venus înveşmântată în blănuri“. A primit cinci nominalizări la Oscar - câştigând o dată acest trofeu - şi a fost recompensat cu trei premii BAFTA, un Glob de Aur, opt premii César şi trofeul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite